Column Kelly Weekers: doorzettingsvermogen

Afgelopen maand heb ik mijn verjaardag gevierd. Voor mij altijd een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar: heb ik mijn doelen bereikt en heb ik genoten van het leven ‘along the way’? Dat genieten lukt velen van ons wel, maar die doelen bereiken, not so much. Vaak wordt er dan gezegd: ‘Ik mis gewoon het doorzettingsvermogen’, maar grappig genoeg is dat helemaal niet het geheime recept. Of je nu gezonder wil leven, die carrièreswitch wil maken of eens wat minder bezig wil zijn met social media; met alleen wilskracht red je het niet. Je mindset is de succesformule!

Wilskracht is iets voor mensen die nog onzeker zijn over wat ze willen. Weet je niet wat je werkelijk wil, dan ontstaat er in je hoofd een conflict tussen wat je wil bereiken en wat je daarvoor moet doen of laten. Misschien heb jij ook wel eens te maken gehad met het welbekende ‘koekjesconflict’? Je wil gezond leven, maar hebt ook zin in een koekje. Ga je het koekje weerstaan of neem je het toch? Puur vanuit wilskracht ‘nee’ zeggen lukt ongetwijfeld een keer, maar hoe lang houd je dat vol wanneer je niet echt overtuigd bent van je doel, namelijk gezond leven? En zo zie je snel genoeg weer de bodem van die koekjespot. Maar niet wanneer je je denkwijze verandert!

Om succesvol te zijn en persoonlijke vooruitgang te boeken heb je de juiste mindset nodig. Heb je een weloverwogen en bewust besluit genomen en ben je ook vastbesloten je doelstelling te bereiken, dan volgen de juiste beslissingen vanzelf. Wanneer je volledig toegewijd bent aan jouw doel en je je gedachten daarop focust, zal je merken dat je eigenlijk al geslaagd bent, omdat alle twijfel om een andere weg in te slaan verdwijnt.

Volledige toewijding aan je doelstellingen komt met een bepaald principe: investeer tijd, maak je doelen bekend, bepaal je korte- en langetermijnplanning, vraag om feedback en verwijder alles in je omgeving wat je nieuwe mindset in de weg staat. In dat laatste huist de grote valkuil. Hoe overtuigd je ook bent van je doelstellingen, het is heel moeilijk te veranderen wanneer je je omgeving niet mee-verandert. En dat is ook precies waar je met enkel wilskracht de mist in gaat. Wilskracht richt zich namelijk niet op je omgeving, maar enkel op het vergroten van jouw eigen inspanning om de verleidingen in je omgeving te weerstaan. Hoe je je best ook doet, vaak blijkt de invloed van je omgeving sterker te zijn dan je wilskracht. Gezonder willen leven wanneer je je hele koeling en voorraadkast hebt gevuld met ongezonde producten is een recept voor falen. Creëer een omgeving die het makkelijker maakt om je doelen te halen, niet een waardoor het alleen maar ingewikkelder wordt.

Staat de marathon New York op jouw bucketlist? Zorg dan dit het jaar wordt waarin het jou gaat lukken. Vertrouw niet alleen op je wilskracht, maar focus op wat je werkelijk wil bereiken en pas jezelf én je omgeving daarop aan. Bill Walsh zei eens: ‘Als je “waarom” sterk genoeg is, ontdek je het “hoe” vanzelf’. Happy goalsetting my friend!

Meer lezen? Vanaf 14 september vind je de issue in de winkel of bestel een hardcopy van Talkies Magazine Nederland door HIER te klikken. Talkies 6x of 8x per jaar op de mat? Abonneren doe je HIER.