Column Kelly Weekers

Wat zijn we toch een onvermoeibare duizendpoten! Geluk in de liefde, een prachtig gezin met de liefste kinderen, een bloeiende carrière, fanatiek sporten, een prachtig lichaam, een druk sociaal leven en avontuurlijke, vooral niet te alledaagse hobby’s, we draaien er onze hand niet voor om! Dit houden we allemaal vol op de caloriearme bodem van een of ander superfood dieet, omdat gezond gewoon ‘zo enorm lekker is en ik aan een vette hap niet moet denken!’. En om te laten zien hoe gemakkelijk dit allemaal te combineren is zonder daarbij ook maar enige mate van stress te ervaren gebruiken we onze socials zoals Facebook en onszelf als ‘open boek’ op feesten en partijen. Want vermoeiend is dit allemaal natuurlijk ab-so-luut niet! Het is alléén maar leuk! Het perfect plaatje lijkt tegenwoordig erg belangrijk, maar wie houdt dat nu echt vol?

Dat we niet bij iedereen onze vuile was buiten hangen lijkt me logisch, maar mag het soms even wat minder perfect zijn? Na jaren praktijkervaring als psycholoog staat voor mij namelijk één ding als een paal boven water: Elk huisje heeft zijn kruisje. Ja, die ‘perfecte’ mensen zitten ook gewoon bij mij op de bank! Want als het even niet zo lekker loopt met die topbaan of die fantastische relatie dan kan het voelen alsof we enorm falen, omdat we niet kunnen voldoen aan de standaard. Maar leggen we die lat zelf niet gewoon te hoog? Wanneer we een lat te hoog leggen voelt het al snel als falen, terwijl we het eigenlijk misschien heel erg goed doen wanneer onze doelen realistisch zouden zijn. Wanneer ik mij mijn leven lang vergelijk met Einstein blijf ik dom, terwijl ik toch echt een universitaire studie heb afgerond. Je referentiekader is bepalend!

Het kan heel verfrissend zijn om je leven eens in te delen zoals jij het prettig vindt, zonder dit in grote mate te laten bepalen door wat de buitenwereld ervan vindt. Voor jezelf een leven creëren terwijl het niet bij je past of gewoonweg niet haalbaar is, om negatieve oordelen te voorkomen, zal je waarschijnlijk alleen maar stress opleveren en een illusie armer maken. Het is namelijk zo dat iedereen, hoe dan ook, toch wel wat van je gaat vinden. Je kan beter bepalen of het werkelijk zo belangrijk is hoe anderen over je denken. Dat iemand iets vindt betekent namelijk nog niet dat je er iets mee moet doen, het is vooral zaak dat je zelf bepaalt wat jouw perfecte plaatje is!

Een drukke baan, het onderhouden van mijn relatie, gezin en sociale leven, een beetje letten op mijn gezondheid, het kost allemaal aardig wat energie. Iets wat ik er met alle liefde insteek, maar wat er tevens ook voor zorgt dat ik soms echt tijd voor mezelf nodig heb, saai, moe of chagrijnig ben of dingen vergeet. Hierover zal je mij niet geheimzinnig horen doen. Vrienden en bekenden weten dit en ook schroom ik niet deze ervaringen te delen met mensen die mij opzoeken in de praktijk en die ook durven te laten zien wat er op dat moment allemaal speelt in hun leven. Dat maakt me zeer zeker niet perfect, maar wel echt, en precies dàt maakt het voor mij eigenlijk helemaal perfect!

Liefs,

Drs Kelly

Meer lezen? Ga nu naar de winkel om de beauty editie te scoren of bestel een hardcopy van Talkies Magazine Nederland door HIER te klikken. Talkies 6x of 8x per jaar op de mat? Abonneren doe je HIER.