Recept: geroosterde zoete aardappel wortelsoep

Deze kruidige dieporanje soep is ideaal voor luie dagen, omdat de oven bijna al het werk voor je doet. Heel handig en bovendien zorgt het roosteren van de groente voor een extra rijke smaak. Rooster ook eens een hele bol knoflook mee, want de boterzachte zoete teentjes zijn echt verrassend mild en lekker.

Je kunt deze soep natuurlijk zo eten, maar de krokante kikkererwten en feta maken ’m net even specialer.

Ingrediënten:
voor 4 kommen

2 zoete aardappels (ca. 450 g), geschild en in blokjes
400 g wortel, geschrapt en in stukjes
1 grote ui, gepeld en in vieren 1 blik kikkererwten (à 400 g) 3 el olijfolie
1⁄2 tl komijn
1⁄2 tl gemberpoeder snufje chilivlokken
1 liter groentebouillon 80 g feta, verkruimeld extra: bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel de aardappel, wortel, ui en knoflooktenen over de bakplaat. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze zo droog mogelijk. Leg ze naast de groente op de bakplaat. Meng in een klein kommetje de olie, specerijen en wat peper en zout. Verdeel deze olie over de groente en kikkererwten. Meng goed met je handen, zodat alles met een laagje specerijenolie is bedekt. Rooster 30 minuten in de oven en schep halverwege even om. Na een half uur zijn de groentes zacht en gaar en de kikkererwten knapperig. Pers de knoflook uit de schilletjes en doe met de ui, aardappel en wortel in een grote soeppan. Voeg de bouillon toe en pureer alles met een staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dik is.
Verwarm de soep nog even door en schep dan in 4 kommen. Verdeel er de kikkererwten en feta over.

Tip: geen grote oven? Gebruik dan 2 bakplaten en wissel ze halverwege even om.

Dit recept komt uit All-day bowls van Denise Kortlever, dat in oktober bij Uitgeverij Unieboek verschijnt