LISA STEL: ‘WEES NIET TE STRENG VOOR JEZELF!’

Ze staat bekend als een van de leukste veganistische foodbloggers van hollandse bodem en blogt onder de naam ‘Lisa Goes Vegan’ over haar veganistische levenswijze. Daarmee hoopt ze anderen te inspireren om ook meer te kiezen voor een eetpatroon zonder dierlijke producten. Maar niet op een belerende manier, want de brunette deelt haar boodschap met passie, liefde en positiviteit. Met (h)eerlijke zoete en hartige recepten, een eigen kookboek en een succesvol instagramaccount vol trouwe volgers als resultaat.

WAAR KOMT JOUW PASSIE VOOR VEGANISTISCHE VOEDING VANDAAN?
‘Ik ben me van jongs af aan al heel bewust van mijn omgeving en gek op dieren en de natuur. Na het lezen van het boek “Skinny Bitch” van Rory Freedman en een inspirerende ontmoeting met een veganistische surfster op Bali, ben ik mijn voedingspatroon lang- zaam maar zeker gaan aanpassen. Ik wilde minderen met dierlijke producten en uiteindelijk helemaal plantaardig gaan eten. Op een gegeven moment ging het zo gemakkelijk en voelde ik mij zowel fysiek als mentaal zo ontzettend fitt, dat ik eigenlijk nooit meer anders wilde.’

WAT RAAD JIJ MENSEN AAN DIE ZOUDEN WILLEN BEGINNEN MET VEGANISTISCH ETEN?
‘Ten eerste, wees niet te streng voor jezelf. Zie het als een uitdagend avontuur! Probeer bijvoorbeeld eerst twee of drie veganistische gerechten uit en zorg dat je die uit de losse pols kan koken. Ik begon destijds met een simpele Indiase curry, Italiaanse pasta en een Mexicaanse wrap met zwarte bonen, paprika en guacemole. Later ging ik pas experimenteren met bijzondere veganistische ingrediënten, zoals edelgistvlokken en zeewierbacon.’

WAT KUN JE OP DE BARBECUE LEGGEN ALS JE GEEN VLEES OF VIS EET?
‘Oh, zoveel lekkers! Je kunt bijvoorbeeld heel goed een maiskolf grillen op de barbecue, maar ook zoete aardappel poffen en of groentespiesjes maken. En met bloemkool maak je de lekkerste teriyaki-spiesjes. Wat ik ook heel lekker vind, is om een hele banaan met veganistische chocolade op de barbecue te leggen. Ananas is ook heerlijk wanneer je het grilt!’

WAT IS JOUW FAVORIETE DRANKJE VOOR OP HET TERRAS?
‘Als ik geen alcohol wil drinken, bestel ik meestal Kombucha. En anders drink ik graag vodka met elder ower syrup of een Espresso Martini’

WAT IS JOUW GUILTY PLEASURE?
‘Vegan chocolade sorbetijs!’

WAT ZET JIJ OP TAFEL OM INDRUK TE MAKEN?
‘Wraps met knapperige tempeh en huisgemaakte guacamole doen het altijd heel erg goed bij mijn gasten.’

WELK GERECHT MAAK JE ALS JE HAAST HEBT?
‘Een oosterse schotel met gewokte broccoli, paksoi, sobanoedels, sesamzaad en heel veel koriander!’

WAT IS JOUW TIP VOOR HET BEHOUDEN VAN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL?
‘Heel cliché, maar zo belangrijk. Wees niet te streng voor jezelf. Voor mij geldt dat als je bewust wordt van de dagelijkse keuzes die je maakt, je ook betere keuzes kunt maken die goed zijn voor je lijf en onze planeet.’

WAT IS JE FAVORIETE RECEPT VOOR DEZE ZOMER?
‘Mijn favoriete recept is nu tortilla’s met cauli ower wings met een frisse avocadoyoghurtsaus. Heerlijk!’

Lisa deelt haar favo recept voor deze zomer met ons!

TORTILLA’S MET PITTIGE GEROOSTERDE BLOEMKOOL

INGREDIËNTEN

  • 1 grote bloemkool
  • 125 ml plantaardige ongezoete melk
  • 125 ml water
  • 60 gram kikkererwtenmeel
  • sirachasaus, naar eigen smaak
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • snufje chilipoeder
  • 4 tortilla’s

Avocadokorianderdressing:

• bosje koriander• 4 el sojayoghurt• 3 bosuitjes
• 2 rijpe avocado’s• zakje romaine sla

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Meng het meel, de melk, scheutje sirachasaus en kruiden in een bak en haal de bloemkoolroosjes er een voor een doorheen. Leg ze op een bakplaat en zet ze voor dertig minuten in de oven. Prak ondertussen de avocado en snijd de koriander fijn. Meng met de soyayoghurt en gesneden bosuitjes. Verwarm de taco’s in een koekenpan. Vul ze met wat Romaine sla, de bloemkool- roosjes en de avocadokorianderdressing en eventueel nog wat sirachasaus. Eet smakelijk!