Zo maak je zelf Petit gâteau

Je bent er bekend mee of je bent het niet; de taartjes van Franse patisserie Petit gâteau. Ben je er bekend mee dan krijg je vast geen genoeg van de verschillende taartjes in talloze smaken en kleuren. Ben je er niet bekend mee? Dan kun je nu een perfecte introductie krijgen door het boek Kleine taartjes van Petit gâteau oprichtster Meike Schaling.

Petit gâteau is de enige écht Franse patisserie in Amsterdam van Meike Schaling en Patrice Andrieu. Het stel ontmoette elkaar in Parijs waar Meike na haar patisserie-opleiding een eerste patisserie opende. In Amsterdam hebben ze inmiddels twee winkels.

De minimini’s van Petit gâteau zijn echte eye candy! In het boek Kleine taartjes ontdek je hoe simpel je thuis met een eenvoudige basis van zanddeeg eindeloos verschillende taartjes kunt maken. Door te variëren met de vullingen en toppings maak je zo jouw eigen minimini’s.

Basisrecept deeg voor de kleine taartjes.

Dit recept is voor ongeveer 12 taartjes van 6 cm doorsnee.

  • 120 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 20 g amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 g koude boter
  • 1 biologisch ei

Bereiding

Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zolang tot er een kruimelig deeg

ontstaat. Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is, een paar druppels ei. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal een uur in de koelkast.

Fonceren

Fonceren is het aanbrengen van deeg in een bakring. Voor een bakring van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig. Je moet immers niet alleen de bodem (6 cm) maar ook de zijkant van de ring met deeg bedekken.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik. Steek rondjes uit met de uitsteker. Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit tot het deeg op is. Zet de gefonceerde taartjes een halfuur in de koelkast.

Ganache van pure chocolade en framboos

Frambozenpuree

  • 125 g frambozen (diepvries)
  • 20 g suiker
  • 1 tl citroensap

Bereiding

Laat de frambozen ontdooien. Meng de frambozen met de suiker en het citroensap in een blender. Zeef de frambozenpuree, zodat er geen pitjes meer in zitten.

Ganache

  • 120 g pure chocolade
  • (60% vaste cacaobestanddelen)
  • 60 g slagroom
  • 60 g frambozenpuree
  • 10 g honing

Bereiding

Hak de pure chocolade in stukjes. Doe de stukjes pure chocolade in een kom en smelt ze in de magnetron of au bain-marie. Breng de slagroom met de frambozenpuree en de honing aan de kook en giet het mengsel over de pure chocolade. Roer met een pannenlikker in het midden van de kom, steeds in dezelfde richting, tot alles goed gemengd is. Mix de ganache nog even met de staafmixer voor een mooi resultaat.

 

Eet smakelijk!

Het boek ‘Kleine taartjes’ ligt vanaf 1 mei in de winkels en kost € 17,50.