Zomerse salade van Mounir Toub

Mounir Toud (39) heeft in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Hij is kookdocent, weet zijn eigen weg in de professionele keuken feilloos te vinden en heeft zijn eigen tv-programma’s bij 24Kitchen. Vanaf nu lees je Mounirs favoriete recepten en keukenhacks in Talkies, enjoy!

Zomerse salade met eetbare bloemen

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • Mosterddressing
  • 1 sjalot
  • 2 el natuurazijn
  • 1 el gladde mosterd
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 dl druivenpitolie
  • ½ citroen
  • zout
  • versgemalen peper

Salade

  • 1 gele frisée
  • 2 rode sla [kroppen? bladen? zakken? kilo?]
  • 2 little gem [kroppen? bladen? zakken? kilo?]
  • 50 g rucolasla
  • 50 g red chart (rodebietensla)
  • 1 bakje cherrytomaten
  • 5 minikomkommers
  • 1 granaatappel
  • 4 verse vijgen
  • 50 g vijgenbrood (met amandelen)
  • 50 g verse frambozen
  • 1 bakje alfalfa
  • 1 bakje rodebietenscheuten
  • 1 bakje crazy peas (jonge stengels met de smaak van erwten)
  • 10 eetbare bloemen (welke voorradig zijn)
  • 50 g macadamianoten
  • 50 g pecannoten

Voorbereiding

Mosterddressing
Pel en snipper de sjalot ragfijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met de azijn, gladde mosterd, grove mosterd en honing en breng op smaak met verse citroensap, zout en versgemalen peper. Voeg al kloppend de olie toe tot je de juiste emulsie hebt.

Sla
Pluk, verklein en/of snijd de verschillende slasoorten en was ze in ruim koud water. Haal de sla uit het water, laat het water weglopen en was de sla nogmaals in ruim koud water om er zeker van te zijn dat er geen zand meer in zit. Laat de gewassen slasoorten in een vergiet uitlekken.

Overige ingrediënten
Snijd de minikomkommer in dunne plakken. Halveer de cherrytomaten en meng met de plakken komkommer en breng op smaak met 2 eetlepels mosterddressing. Haal de granaatappelpitten los van de granaatappel en bewaar apart. Snijd de verse vijgen in 4 gelijke partjes en bewaar apart. Snijd het vijgenbrood in mooie dunne gelijkmatige plakken (het mooist is als de vijgen en amandelen mooi zichtbaar zijn).

Bereiding:

Breng de gewassen en inmiddels uitgelekte sla op smaak met de heerlijke mosterddressing. Schep in het midden van de schaal de op smaak gebrachte komkommer en cherrytomaten. Verdeel de rest van de ingrediënten naar eigen creativiteit op de komkommer en cherrytomaten en zorg dat alle ingrediënten netjes verdeeld zijn. Garneer de salade met de eetbare bloemen, alfalfa, rodebietenscheuten en de crazy peas. Serveer de heerlijke mosterddressing desgewenst ook nog apart. Tip: serveer er heerlijk versgebakken brood bij met gezouten roomboter. Geniet ervan!

Fotografie Bastiaan van Musscher