COLLECTOR’S ITEM: Micky Hoogendijk

Iedereen heeft wel een dierbaar item in huis met een persoonlijk verhaal. Van wie is het afkomstig en waarom is het zo speciaal? Omdat deze bijzondere verhalen niet bewaard moeten blijven, hebben we de rubriek Collector’s Item in het leven geroepen. Dit keer: fotografe Micky Hoogendijk.

‘Ik reis veel en kan mijn meest dierbare dingen niet altijd om me heen kan hebben – het past gewoon niet in de koffer, die staan nu dus allemaal in mijn huis in Los Angeles. Maar wat mij het meest dierbaar is, is gelukkig ook dat waar ik mee werk. Mijn camera.

In september, zeven jaar geleden, stierf mijn moeder in Amsterdam en gaf mij vlak voor haar dood een camera. Dit cadeau is de aanleiding geweest voor een heel nieuw leven en gaf mij het grootste cadeau; mijn kunstenaarschap. Gevoelsmatig is mijn moeder hierdoor altijd bij me en creëer ik nieuw leven met iedere foto die ik maak. De camera laat mensen echt zien wie ze zijn. Wie ooit een portretfoto heeft gemaakt weet dat het een heel intiem moment is om iemand vast te leggen. De camera is onverbiddelijk, je ziet alles. Dat vind ik prachtig.

Ik ben in mijn werk altijd op zoek naar verstilling – mensen portretteren als ze zich kwetsbaar durven opstellen, dat moment dat de beschermlagen die we allemaal hebben weg vallen… Dát is de foto. Daar zie je de mens. Wie mijn moeder gekend heeft, weet dat het geen toeval is dat juist zij mij op dat moment een camera gaf. Gine, liefkozend door mij en mijn vrienden “Mumsy” genoemd was een spirituele vrouw die veel aanvoelde.

Nu geef ik mijn camera weer door aan mijn nichtje Emma zestien jaar. Zij fotografeerde de feestelijke opening van LAYER in Naarden in het atelier van Judith Wiersema. Dan ben ik zo trots. Het zit kennelijk in de familie.’