Cold as ice

Waarom we de kou juíst moeten gebruiken in onze beautyroutine

De dagen worden weer korter, natter én het wordt steeds kouder buiten. Maar gelukkig zitten er ook veel voordelen aan kou. Welke, lees je hier. Cryotherapie-expert Sandra Aldering vertelt hoe je acne, eczeem, psoriasis en zelfs reuma kan behandelen met extreme kou. Omarm de kou in je beautyroutine en je geniet de hele winter van een stralend resultaat.

1. Kou stimuleert de bloedvaten in je huid

Ondanks dat het koude weer een droge huid kan veroorzaken, zijn koude temperaturen goed voor de huid. Voornamelijk een lage kamertemperatuur is beter voor je huid als je je vaak naar binnen en buiten verplaatst. Koude temperaturen zijn namelijk goed voor het bloedvatenstelsel en stimuleert de bloedvaten in de huid om goed te blijven te functioneren. De bloedvaten voeren voedsel en zuurstof aan en spelen een grote rol bij de temperatuurregeling van het lichaam. Zet de verwarming, in bijvoorbeeld je slaapkamer, laag of helemaal uit. Ook fijn voor je energierekening!

2. Was je gezicht met koud water voor een strakkere huid

Je gezicht met te warm water wassen kan tot gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Je poriën gaan open staan en te veel van de huidoliën worden weggespoeld. Het is dus raadzaam om je gezicht met koud water de wassen. Door de kou zal je huid harder moeten werken om weer op temperatuur te komen, wat de bloedcirculatie bevordert en de huid op zijn beurt versterkt. Het gevolg is dat de huid even zal verstrakken.

3. Een koude douche voor de bloedsomloop en organen

Sta je onder de douche? Zet de kraan dan even op koud. De effecten daarvan zijn het namelijk écht meer dan waard. De huid verstrakt en cellulitis wordt makkelijker afgedreven. Het huidweefsel zal sneller wordt voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Met een betere bloedsomloop zullen afvalstoffen je lichaam sneller verlaten, wat ervoor zorgt dat je organen beter functioneren.

4. Kou maakt een gelukshormoon vrij en ontstresst je lichaam

Herken jij de schrikreactie die je kan ervaren als je onder een koude douche staat? Je lichaam ondergaat op dat moment in een plotse staat van alertheid en ‘reset’ doordat er adrenaline vrijkomt. Je hartslag en je ademhaling gaan omhoog en je hersenen gaan meteen ‘aan’. Als je de spanning dan loslaat en vertrouwt op je lichaam zullen er na de confrontatie gelukshormonen vrijkomen. Het gevolg? Je lichaam en geest ontspannen én je ontgift van negatieve energie. Het is letterlijk en figuurlijk verfrissend. Cryotherapie geeft hetzelfde effect. Het is goed voor de bloedsomloop, het stimuleert het immuunsysteem en het vermindert ontstekingen. Volgens Sandra dé manier om je energieker te voelen. Een eenmalige cryo-sessie geeft dezelfde dag nog het energieke gevoel.

5. Kou activeert bruin vet

Kou activeert het lichaam om bruin vet te verbranden. Bruin vet bevat veel eiwitten die het lichaam nodig heeft om warm te blijven. Zet de thermostaat wat lager; met 17 graden zet je het bruin vet al aan het werk. Wil je plaatselijk vet verbranden? Dan kan je beter cryolipolyse-behandeling boeken. Hierbij kan je plaatselijk vet laten bevriezen, waardoor het verwijderingsproces in gang zal worden gezet en de vetlaag geleidelijk dunner wordt gemaakt. Je zal uiteindelijk afscheid kunnen nemen van de overtollige kilo’s. 

6. Koud water sluit je poriën en vermindert acne

Na een diepe reiniging van je gezichtshuid is het belangrijk om je huid af te spoelen met koud water. Waarom? Je poriën in je huid zullen zich sneller sluiten, wat voorkomt dat makkelijk vuil in komt en puistjes veroorzaakt.

“Mocht je serieuze huidproblemen, zoals als acne, eczeem en psoriasis hebben, dan raad ik cryotherapie zeker aan. De huid wordt namelijk vanuit binnenuit hersteld en los van of je wel of geen huidproblemen hebt, is cryo de booster voor een stralende zachte huid over je hele lichaam. Het is tenslotte het belangrijkste orgaan om ons te beschermen.”

Cryotherapie-expert Sandra Aldering

7. Extreme kou als geneesmiddel voor stijve spieren en reuma

Wat hebben topvoetballer Cristiano Ronaldo, bokser Floyd Mayweather, en Wim Hofman gemeen? Alle drie zweren ze bij extreme kou, ofwel cryotherapie. Zo stellen ze met regelmaat hun lijf een paar minuten bloot aan -180 graden Celsius. Extreme kou kan voor topsporters en reumapatiënten goed werken als behandeling bij stijve spieren en reuma.

Bron: Treatwell