Het belang van een goede darmgezondheid

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen om de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om hun klachten te verhelpen. Hierdoor zullen ze een gezonder leven leiden; en daarmee dus ook een gelukkiger leven! Wist je dat onze darmbacteriën veel van onze lichaamsfuncties reguleren? Hanneke vertelt meer over het belang van een goede darmgezondheid!

Wist je dat onze darmbacteriën veel van onze lichaamsfuncties reguleren? Van het aanmaken van vitamines tot het beheersen van ons immuunsysteem, onze hersenfuncties en natuurlijk ook onze stofwisseling. Ze zijn cruciaal voor onze gezondheid op de lange termijn. Onze darmflora bevat zowel goede bacteriën als slechte bacteriën. De goede bacteriën voeden zich met vezels uit onze voeding. De slechte bacteriën voeden zich onder andere met suikers en bewerkte voedingsmiddelen.

‘Een goede fysieke en mentale gezondheid begint bij gezonde darmen’

Darmbacteriën gezond krijgen

Je darmbacteriën gezond krijgen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om gezond te worden en te blijven. Niet genoeg van de goede bacteriën, of te veel slechte bacteriën kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darmsyndroom, een lekkende darm, maar ook moeite hebben met afvallen, acne, chronische ontstekingen, allergieën, auto-immuunziekten en zelfs ook depressies en slaapproblemen. Als je je gezondheid wilt herstellen begin dan bij je darmen. Darmgezondheid beïnvloed letterlijk je hele lichaam. De basis van een goede darmgezondheid begint met wat je eet.

Darmbacteriën voeden

Het is belangrijk om de goede darmbacteriën te voeden en we moeten de slechte bacteriën uithongeren door het voedsel te vermijden waar ze van groeien. Het is niet verrassend dat goede bacteriën dol zijn op gezond, biologisch, plantaardig voedsel dat rijk is aan vezels en voedingsstoffen en geen kunstmatige ingrediënten bevat. Onze darmbacteriën raken verstoord door verkeerde voedingskeuzes. Met de volgende stappen zul je ontstekingen in je darmen verminderen, krijg je meer energie, zal je afvallen en beter gaan slapen.

ZIE OOK: DE OORZAKEN VAN MOEITE MET AFVALLEN

DEZE MIDDELEN VERMIJD JE LIEVER

Vermijd zoveel mogelijk medicatie (zoals antibiotica en pijnstillers), alcohol, sterk bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Verminder gluten en vervang deze voor glutenvrijeproducten en vervang producten met koemelk voor lactosevrije producten. Eet zo min mogelijk suikers en zetmeelrijke voeding. Vermijd sojaproducten en bak- en braadproducten, gebruik liever olijfolie, kokosolie of koolzaadolie.

DIT IS GEZOND VOOR JE DARMEN

Eet een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Naast een gezonde dosis vitamines en mineralen, zijn ze een goede bron van vezels – de belangrijkste brandstof voor goede bacteriën. Voeg noten en zaden toe aan je voedingspatroon. Voorbeelden zijn: cashewnoten, walnoten en pompoenpitten. Het zijn allemaal uitstekende bronnen van zowel vezels als eiwitten. Eet zowel prebiotische als probiotische voedingsmiddelen. Ze kunnen helpen om darmontsteking te verminderen en het natuurlijke immuunsysteem van de darm te stimuleren. Prebiotica zijn te vinden in amandelen, appels, bananen, broccoli, lijnzaad, knoflook en uien. Probiotica zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kombucha, miso, zuurkool, tempeh, kefiryoghurt en augurk.

Eet voldoende omega-3 vetzuren uit bijvoorbeeld vette vis, avocado, lijnzaad en walnoten. Eet voldoende eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam, zoals in eieren, kip/gevogelte, maar ook in pompoenpitten en hennepzaad. Drink voldoende water, Als het gaat om een ​​gezonde darm, is het innemen van voldoende water cruciaal voor een goede spijsvertering. Water transporteert voedingsstoffen, vitamines en mineralen door het lichaam.

Uit recente studies blijkt dat lichaamsbeweging ook een krachtige invloed kan hebben op onze darmgezondheid. Vind wat voor jou werkt en pas het dagelijks toe. Je darmen zullen je dankbaar zijn!

Liefs, Hanneke