Sleeping beauty

Het effect van de uurwisseling op je slaap

Veel regen, de winterjassen worden uit de kast gehaald en de dagen worden korter. Het is duidelijk; de winter komt eraan! Dat betekent ook dat we in de nacht van 31 oktober de klok een uur terugdraaien, van 3 uur naar 2 uur. Een uurtje langer slapen dus, we love it! Toch kijken veel mensen hier ook een beetje tegen tegenop, want het brengt hun slaapritme én dat van het hele gezin (lees: de kinderen) in de war. Hoe kan je zorgen dat je wél goed slaapt, bij het terugdraaien van de klok en het hele jaar door? Je leest het hier.

Onze slaap hangt af van ons bioritme, onze interne klok. Die werkt onder invloed van het slaaphormoon melatonine, wat je lichaam vooral aanmaakt wanneer het donker is. In de winter krijgen we minder licht dan tijdens andere seizoenen, waardoor ons bioritme in de war raakt. Vaak zijn we overdag moe door het weinige daglicht, wat er dan weer voor zorgt dat we ons ‘s avonds ineens niet meer moe voelen. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Dit blijkt uit de gezondheidsenquête van CBS. Een slaaptekort, slapeloosheid, een onderbroken slaapritme etc. leiden tot verschillende kwaaltjes (o.a. hoofdpijn, slechte concentratie, energiegebrek), maar ook tot grotere problemen. Bij een groot slaaptekort kan je reactiesnelheid bijvoorbeeld trager zijn, heb je een verhoogd risico op o.a. diabetes en kan je geheugenproblemen krijgen. 

De omschakeling naar wintertijd wordt door velen ervaren als een mini-jetlag. Als je gewend bent om op redelijk vaste momenten te gaan slapen en op te staan, dan brengt een uur zeker wel wat verandering mee. Dit geldt nog meer voor jonge kinderen. Het kan helpen om enkele dagen voor de omschakeling een kwartiertje later te gaan slapen en op te staan. Zo heb je een minder abrupte verandering en spreid je dat extra uur slaap over meerdere dagen. Je programmeert eigenlijk je bioritme opnieuw, aangepast aan de wintertijd. Voor wie niet zo’n regelmatige slaper is, kan het helpen om de klok al de avond ervoor te verzetten, in plaats van ‘s nachts. Zo ben je de wissel een dagje voor en ben je je er bewuster van wanneer je wat later gaat slapen. Ook kunnen rustige geluiden een enorm verschil maken voor je gaat slapen. Sonos speelt hierop in met verschillende Sleep Stations die ze recent hebben gelanceerd op hun radiostreamingservice Sonos Radio. In samenwerking met specialisten hebben zij verschillende Sleep Stations samengesteld die helpen om tot rust te komen, in slaap te vallen en beter te slapen. 

“Ik raad mensen aan om elke avond een half uurtje ontspanning in te plannen voor ze gaan slapen, en daar spelen geluiden een belangrijke rol in. Het is belangrijk om iets te vinden dat je helpt om ‘in the moment’ te zijn, om te kalmeren en je te focussen op wat je hoort. Het is daarbij essentieel dat je ontdekt welk geluid voor jou werkt om slaap op te wekken, want dat varieert van persoon tot persoon.”

Doctor Shelby Harris, gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen

Sonos koos er bewust voor om mensen niet met gezang of gesproken verhalen tot rust te laten komen. Menselijke stemmen zijn namelijk te afleidend, waardoor we te veel gaan luisteren in plaats van ons te ontspannen en langzaam tot rust te komen. Wist je dat zelfs ruis je kan helpen om in slaap te vallen? Gregg McCallister – Senior Sound Experience Manager bij Sonos: “Ruis is geweldig om extern geluid en prikkels te maskeren, maar er zijn verschillende smaken ruis. En mensen kunnen de voorkeur geven aan het ene of het andere, of het ene kan meer geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Daarom hebben we 3 soorten ruis gecreëerd: witte, roze en bruine.”  

Dé oplossing of ultieme playlist bestaat dus niet. Best logisch, als je bekijkt hoe sterk we allemaal van elkaar verschillen. Maar de juiste rustmomenten wanneer het nog licht is, een routine aangepast aan de verandering naar wintertijd en de juiste Sleep Stations, helpen je hopelijk bij het (terug)vinden van je slaapritme dit weekend!

Bron: Sonos