#THEFLORENCEFILES

Belmond Villa San Michele: discreet nazomeren in de Toscaanse bergen

Op zo’n dertig minuten rijden van het vliegveld in Florence bevindt zich Belmond Villa San Michele. Het hotel is onderdeel van een grote keten die treinreizen, safari’s, cruises en overnachtingen aanbiedt. In 2019 werd de Belmondgroep overgenomen door het luxe LVMH-concern. Dankzij de ietwat afgelegen locatie van het hotel kan men op een discrete manier genieten van alle landelijke luxe die Belmond te bieden heeft. Het wijde uitzicht op het hart van Florence is een unique selling point van het hotel, en het feit dat je binnen een kwartier naar het centrum van Florence kunt toe rijden, of wordt gereden, eveneens.

Belmond Villa San Michele is gevestigd in een vijftiende-eeuws klooster met 45 kamers en suites variërend van zo’n 26 tot 200 vierkante meter. Ondanks zijn ruim opgezette tuinen en omringend bosgebied voelt een verblijf aan als een boutique-achtige ervaring. De privacy waar men van kan genieten en de vrije vierkante meters per gast maken het een aantrekkelijke plek voor gezinnen én koppels van alle leeftijden. De LVMH-invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de kamers: er wordt een royale badset van Acqua di Parma in de badkamers aangeboden en een Bulgari-hygiëneset om de verspreiding van Covid-19 zo veel mogelijk te bestrijden. Het interieur van de kamers is een fijne tegenhanger ten opzichte van de flashy merken uit het portfolio van de groep. De kamers zijn landelijk, toegankelijk en comfortabel ingericht waardoor het verblijf niet stijf of hautain aanvoelt. 

Verrassend aan het hotel is het ambitieuze jonge culinaire talent dat Belmond uit Hong Kong wist te halen. De dertigjarige chef Alessandro Cozzolino kookt sinds 2019 Italiaanse gerechten met een licht internationale en moderne twist. Zijn doel is om een gastronomische bestemming op zichzelf te worden, waarbij er naast hotelgasten ook Italiaanse gasten hem weten te vinden. Volgens de chef huist Florence een groot aantal culinaire parels, en worden de chefs scherp gehouden door een vorm van gezonde gastronomische competitie. Competitie of niet, er is één gegeven waar geen enkel restaurant of hotel in de buurt aan zal kunnen tippen, namelijk: het uitzicht vanuit het hotel op een ondergaande zon die met zijn laatste goudgele stralen het romantische Florence in slaap kust.

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Belmond