The OWO

Dit zalige nieuwe hotel belooft dé luxe hotspot van Londen te worden

De hotels van Raffles zijn overal ter wereld heerlijk chic, maar hun nieuwste hotel in Londen is al helemaal niet te missen. Gelijke delen, geschiedenis, genieten en… Guerlain.

Liefhebbers van luxe, l’histoire en Londen opgelet: there’s a new hotspot in town. Laat vorig jaar opende in Whitehall het Raffles London at The OWO. En dat is op alle fronten een plek om eens langs te gaan. Ook als je de pak ‘m beet duizend euro per nacht voor de ‘simpelste’ kamer er niet voor over hebt.

Winston Churchill en Ian Fleming

120 kamers, negen restaurants, drie bars, twee spa’s, een gym, een eigen bioscoop en een balzaal om u tegen te zeggen, dat zijn de specs van The OWO. Maar vele malen belangrijker is de geschiedenis die het pand ademt, want luxe-luxe hebben ze in Londen wel meer. The OWO staat namelijk voor Old War Office. In dit pand maakte Winston Churchill legendarische beslissingen over de Tweede Wereldoorlog, kwamen politici en spionnen bijeen en verzon Ian Fleming (die er veel kwam in zijn werk voor de Naval Intelligence) het personage James Bond. Niet voor niets zijn er veel Bond-films deels in The OWO opgenomen. Dit daktafereeltje herken je misschien wel uit Skyfall.

Sferen en geuren snuiven

Zeven jaar lang werd er aan het pand vertimmerd om het in luxe hotelstaat te krijgen, en of je nou komt voor een high tea, een borrel of een overnachting, je zet voet in een stuk geschiedenis dat nooit eerder open voor publiek is geweest.

De kamers zijn zoals je zou verwachten opgetrokken in een klassieke stijl, maar natuurlijk wel met custom stoffen, behang en overal waar je kijkt kunst, cultuur en stukjes geschiedenis. Het hotel heeft een eigen parfum dat door de gangen dwaalt en in de badproducten zit.

En als je het niet ziet zitten om er te slapen maar tóch aan de wilde geschiedenis van het OWO wilt proeven, kun je ook als buitenstaander een uurlange tour door het pand boeken. Vol spionnengeheimen en perfect om de sfeer (en die geur dus) op te snuiven als je geen Raffles-budget hebt.

Veelvoud aan hotspots

Wat je ook kunt doen, als gast of als bezoeker, is een dagje boeken in de luxe Guerlain Spa. De wellnessvleugel van The OWO beslaat vier verdiepingen en is een van de grootste van Londen. Boek een behandeling, neem een duik in het zwembad en geniet van de rust. Dat is nog eens Londen op heel anders.

Of je gooit het over een andere boeg en doet wat we allemaal toch het liefst doen in een grote stad: eten. Sinds de opening is The OWO vooral culinair op de kaart komen te staan in Londen. Best wel knap, tussen een veelvoud aan hippe hotspots en bekroonde Michelintenten.

Onze tip: boek een tafel bij Mauro Colagreco, de Argentijns-Italiaanse chef die in het verleden drie Michelinsterren behaalde en nu naar Londen is gehaald om daar drie restaurants te runnen. Van Londense kenners weten we dat zijn menu’s waanzinnig zijn.

Daarnaast heeft het hotel nog eens zes restaurants (waaronder Japans, Frans en Italiaans) én drie bars waar je terecht kunt voor de betere spy cocktail of high tea. Bij The OWO kun je wel een dagje stukslaan, kortom. Op naar Londen!

Tekst Claudia Witteveen