DENIM FOR EARTH

MODEONTWERPERS EN KUNSTENAARS MAKEN UNIEKE DENIM COUTURE

Vandaag is het Earth Day. De dag dat we wereldwijd stilstaan bij het welzijn van de aarde én ook de aanleiding voor creative agency The Visionary Lab en G-Star RAW – voorloper op het gebied van duurzaamheid in de denimindustrie – om DENIM FOR EARTH te presenteren. Een platform dat op kunstzinnige en innovatieve wijze aantoont dat mode, denim en duurzaamheid hand in hand gaan.

Fashion is an art of change

The Visionary Lab heeft modeontwerpers en kunstenaars – Karim Adduchi, Charlotte Bakkenes, Yuki Isshiki, Yulia Ivanova, Bagua Jody, Majid Karrouch, Ferry Schiffelers en Tess van Zalinge – uitgenodigd om denim couture te maken en zich daarbij onder andere te laten inspireren door circulaire innovaties van G-Star RAW. Tijdens het ontwerpproces gebruikten de designers traditionele technieken, die variëren van het upcyclen van denim door middel van een eeuwenoude Japanse weefmethode waarbij vodden aan elkaar werden geweven, tot het verven van denim met plantaardig afval van rode bieten. Ook hebben ze gewerkt met denim waste en met 100% recyclebare denim stoffen van G-Star, zonder schadelijke chemicaliën en met gebruik van wastechnieken waarbij geen druppel water wordt verspild. De uiteindelijke denim-creaties zijn even verrassend als uiteenlopend – van decoratief hat piece tot little bow dress – waardoor deze bundeling van creativiteit en innovatie resulteert in een kunstzinnige ode aan vakmanschap én de planeet.

‘Where Eagles Dare’ – Concept: The Visionary Lab, Design: Yuki Isshiki, Photo: Wendelien Daan, Styling: Majid Karrouch

Expositie ‘DENIM FOR EARTH’

“Kies slechts één meester – de natuur” is een quote van de Hollandse meester Rembrandt. Onder zijn toeziend oog zijn de denimcreaties, gefotografeerd door Wendelien Daan, te zien op het Rembrandtplein te Amsterdam. Multidisciplinair kunstenaar Irma de Vries geeft de expositie een extra dimensie met een augmented reality experience via de Moco-Play-app; bezoekers kunnen hun mobiele telefoon op de kunstwerken richten waardoor deze op hun beeldscherm tot leven komen. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 22 april t/m 9 mei 2021. Naast de fysieke tentoonstelling zijn de ontwerpen vanaf 22 april ook digitaal te bewonderen in de online gallery van het MOCO Museum.

Denim innovations for tomorrow

In een tijd waarin klimaatverandering hoog op de politieke agenda’s staat en fashion pacts worden ondertekend om de vervuiling van de mode-industrie in te perken, is platform DENIM FOR EARTH een samenkomst van de duurzame missie van The Visionary Lab, de savoir-faire van G-Star RAW en de creativiteit van de modeontwerpers. Doel is om op een creatieve en positieve manier veranderingen in de mode-industrie te stimuleren en aandacht te genereren voor circulaire ontwikkelingen in de denimwereld.

‘Western Sakiori’ – Concept: The Visionary Lab, Design: Ferry Schiffelers, Photo: Wendelien Daan, Styling: Majid Karrouch