De nieuwe Hora Mundi

Travel Through Time

Met een nieuwe interpretatie van de Hora Mundi, deze keer in de Marine-collectie, krijg je meteen zin om op reis te vertrekken. En in zekere zin is dat ook mogelijk met dit Breguet-horloge. De wereld ligt aan je voeten. Of eigenlijk om je pols dit keer. Wij introduceren de nieuwste Marine Hora Mundi.

Klik en weg… op reis. Dit mechanische horloge, waarvan de ontwikkeling drie jaar duurde en waarvoor vier octrooien zijn verleend, heeft een groot voordeel: twee tijdzones waartussen gewisseld kan worden. Een technisch hoogstandje mogelijk gemaakt door manipulatie van een drukknop en de kroon. Na de tijd en de datum te hebben ingesteld van een eerste stad, hoeft enkel nog een tweede stad bepaald te worden. Dankzij een ingenieus systeem berekent het mechanisme van het horloge meteen ook de tijd en datum van die tweede stad. Met een druk op de knop reis je van het ene werelddeel naar het andere, zonder de precisie en de werking van het uurwerk te verstoren.

De wereld om je pols

De wijzerplaat van het horloge biedt een geweldige interpretatie van onze aardbol door te spelen met de overlapping van verschillende platen in verschillende materialen. Op de achtergrond van de ‘sunray’-wijzerplaat in ultradiep blauw, lijken de golfmotieven wel permanent te walsen. De werelddelen zijn horizontaal gesatineerd en de kustlijnen subtiel omlijnd met een metalen, turquoise rand. Het resultaat, dat meerdere weken werk vergt, is een briljant spel van verschillende dimensies en oppervlakken.

All about the details

De wijzerplaat is leesbaar gemaakt door elk element eigen kenmerken te geven. Voor Breguet zit luxe in het detail. Daarom zijn de uur- en minutenwijzers samen met de uurmarkeringen afgewerkt met lichtgevend materiaal. Zo kunnen ze ook in het donker worden afgelezen. Voor een meer realistische weergave is ter hoogte van vier uur het oppervlak van de zon en de maan met de hand gehamerd. De datum wordt aangegeven in een opening op twaalf uur en is uitgerust met een retrograde wijzer. De licht onscherpe afwerking verwijst naar een oudere techniek die hier terug toegepast wordt en het toelaat om tegelijkertijd een mat en glanzend effect te verkrijgen. Het maakt het lezen makkelijker, terwijl het toch discreet blijft. De steden die overeenkomen met de verschillende tijdzones zijn aangegeven op zes uur. Boven het venster toont een metalen anker de stad van de aangeduide tijd.

Een uniek gangwerk

De kast met een diameter van 43,9mm, verkrijgbaar in wit- of roségoud, herbergt het 77F1-kaliber waarvan de balans trilt met een frequentie van vier Hz. Dit zelfopwindende, mechanische uurwerk is uitgerust met een echappement in silicium. Dit materiaal is erg veelzijdig en is evenzeer bestand tegen slijtage. Het unieke voordeel van het 77F1-kaliber ligt in zijn gepatenteerde aanvullende modules: het mechanisme met dubbele tijdzone, de aanduiding van de tweede tijdzone, het programmeerbare en herprogrammeerbare mechanische geheugenwiel alsook de dag-/nachtweergave via een wijzer. Een deel van dit bijzondere mechanisme kan worden bewonderd via de saffieren achterkant van de kast. De Marina Hora is verkrijgbaar in rosé- en witgoud, met een lederen, rubberen of gouden band. Bekijk voor meer informatie de website van Breguet

Breguet en de Marine

Abraham-Louis Breguet wordt algemeen erkend als een uitmuntend wetenschapper en technicus. In 1814 werd hij bij koninklijk besluit lid van het Bureau des Longitudes. Een van de opdrachten van de leden van dit bureau, waaronder academici als Delambre, Biot en Laplace, was het oplossen van astronomische problemen zoals bijvoorbeeld het bepalen van de lengtegraad op zee. Een jaar later, in 1815, verleende koning Lodewijk XVIII aan Breguet een van de meest eervolle titels: die van horlogemaker bij de Koninklijke Marine. De vloten van de grootste ontdekkingsreizigers voeren met een door Breguet gesigneerd chronometriesysteem. Vandaag de dag is de Marine-lijn, met zijn elegante en sportieve look, een van de beroemdere collecties van het merk.