Grootste modeprijs van Nederland

Uitreiking Cultuurfonds Mode Stipendium 2022

Vandaag op woensdag 22 juni presenteren het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation de elfde uitreiking van het Cultuurfonds Mode Stipendium, de grootste modeprijs van Nederland. Dit wordt vanaf 17.00 uur feestelijk gevierd in de Hermitage Amsterdam, een bijzondere plek in de Amsterdamse binnenstad waar mode vaak een terugkerend onderdeel is van de algehele kunstbeleving. De nieuwe ontvanger wordt bekendgemaakt en geëerd, en de genodigden worden meegenomen in het universum van de ontvanger. De uitreiking is ook online te volgen via een livestream.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000,- en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Modevormgever Claes Iversen, de ontvanger van de 10de Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigt op 22 juni de wisseltrofee aan de nieuwe ontvanger, en stopt hierin een briefje met een advies of boodschap uitsluitend bedoeld voor de ogen van de nieuwe ontvanger.

Cathelijne Broers, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: “Ik ben ongelooflijk trots dat wij dankzij onze genereuze anonieme schenker een nieuw decennium inluiden met alweer de 11de uitreiking van de grootste modeprijs van Nederland aan een van de top modevormgevers die ons land rijk is. De wereld is beter af met cultuur en mode raakt ons allemaal. Daarom investeren wij in creatieve, onafhankelijke mode innovators. Vernieuwers die Nederland internationaal op de kaart zetten en het vakmanschap levend houden.”

Investering in de Nederlandse mode

Via dit bijzondere platform is in de afgelopen elf jaar al meer dan een half miljoen euro in Nederlandse mode geïnvesteerd. Ontwerpers die in aanmerking komen voor het Cultuurfonds Mode Stipendium voeren al geruime tijd op eigen kracht een onderscheidend, in Nederland geworteld modelabel. Zij zetten Nederlandse mode nationaal en internationaal op de kaart met een eigen handschrift en hebben een uitmuntende kwaliteit ontwikkeld, zowel binnen de collecties als in de bedrijfsvoering. Het Mode Stipendium positioneert zich als stimuleringsregeling en als oeuvreprijs. Het is de meeste prestigieuze erkenning die je als modevormgever binnen het contemporaine Nederlandse modeveld kunt ontvangen. Het stipendium stelt de ontvanger in staat om de nodige stappen te maken voor verdere ontwikkeling en groei van het label.

Ontvangers tot op heden zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), Erik Frenken (2019) en Claes Iversen (2021).

Terugblik

Vorig jaar werd de uitreiking van de 10de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium grootschalig gevierd door middel van het 2021 One-Day Online Fashion Festival ‘Fashion & I’, dat de hele dag live gestreamd werd vanuit Felix Meritis in Amsterdam. Meerdere internationale thought leaders gingen in gesprek met diverse sprekers uit de voorhoede van de Nederlandse mode. Het hele programma en alle inspirerende gesprekken, waaronder die met Vanessa Friedman (moderedacteur New York Times) en Bethann Hardison (Amerikaans model en ‘diversity’ activist) zijn nog steeds gratis te bekijken via YouTube en op de website van de Dutch Fashion Foundation.

Livestream aanmelden

De Cultuurfonds Mode Stipendium-uitreiking is op woensdag 22 juni te bekijken door middel van een livestream. Meld je nu aan via dutchfashionfoundation.com/signup.