Talkies tipt

10 plekken waar je van seafood kunt genieten

Culinaire plekken in Nederland waar seafood de hoofdrol speelt? Van verborgen parels tot trendy stadse plekjes. Talkies tipt je tien hotspots!

ML Haarlem

Bij Michelinster-restaurant ML Haarlem heeft chef Mark Gratama een heerlijk menu opgesteld waar de ster van de show uiteraard niet mag ontbreken. Alle visjes worden geserveerd in combinatie met fijne ingrediënten, een echte smaaksensatie zullen we maar zeggen. De Noordzeekrab wordt bijvoorbeeld geserveerd in een gerechtje met daslook, brioche en beurre noisette en de langoustine met ossenworst (ja echt!) en Savora mosterd.

The Seafood Bar Utrecht

Zeg je vis, dan zeg je The Seafood Bar. In en om Amsterdam een gevestigde naam, maar heb je al gehoord van The Seafood Bar Utrecht? Een vestiging die door de locatie op het station van Utrecht, het Newyorkse Grand Central Oyster Bar vibes geeft. Ze werken uitsluitend met dagverse vis en zeevruchten. Van oesters tot Fruit de Mer en mixed grills die zijn samengesteld met diverse soorten seafood van de bakplaat; scampi, inktvis, gamba, mosselen… and the list goes on and on.

The Garden Terrace Hilton

Op zoek naar een verborgen terrasparel in Amsterdam waar ze óók nog eens seafood serveren? Wandel dan naar de achterkant van Hilton Amsterdam en ontdek The Garden Terrace aan het water. Naast een buitengewoon vakantiegevoel heeft het terras van Hilton Amsterdam recentelijk het haringseizoen geopend, waar je tot 30 september kunt genieten van heerlijke, creatieve gerechten gebaseerd op de haring

NENI

Sharing is caring! Bij NENI serveren ze verschillende mezze met Oost-Mediterrane invloeden. Buiten dat NENI een kei is in vega, blijken ze ook nog eens enorm goed overweg te kunnen met alles wat afkomstig is uit de zee. Perfect als jouw smaakpapillen even op wereldreis willen gaan. De gegrilde sardientjes en zeebaars met gepekelde citroen en groene chili zijn favoriet.

NEXT NDSM

Bij NEXT NDSM bevind je je direct in de juiste setting aan het Amsterdamse IJ, al zwemt hier vrij weinig smakelijks. Ondanks dat hebben niemand minder dan signature chef Jaimie van Heije en head chef Vilmos Dohnal in het restaurant een zomermenu gecreëerd, inclusief oestertasting. Deze worden op verschillende manieren bereid met verse seizoensingrediënten. 

Prins & Aap

Voel je als een vis in het water bij barstro Prins & Aap. Deze parel aan de Prinsengracht opende begin dit jaar. Niet alleen kun je hier terecht voor verfijnde craft cocktails van ’s werelds beste bartenders, ook schuif je hier aan voor lunch, brunch of diner. Denk aan Dutch grey shrimp Pani Puri met Bols Oude Jenever, of Kibbeling Baja tacos met pico de Gallo en chipotle mayo. Gecomplementeerd met een verfrissende cocktail kan jouw dag niet meer stuk. 

Breman Brasserie

Aan de Oostelijke Handelskade in het Hoxton Lloyd hotel zit restaurant Breman Brasserie. Bij Breman Brasserie kan je terecht voor brunch, lunch en diner en ja, seafood in overvloed! Ze hebben een raw bar waar je, de naam zegt het al, verschillende soorten rauwe vis kunt bestellen.

LIZZ* in Gouda 

Gouda, wellicht niet on top of mind wanneer je denkt aan een avondje weg. Toch overtreft deze parel alle verwachtingen en is ie perfect voor fancy lunch of diner. Restaurant LIZZ*, het restaurant van Het Weeshuis in Gouda, serveert voornamelijk lokale en veelal vegetarische gerechten maar is ook heel goed in gerechtjes met alles wat de oceaan ons te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan Yellowfin tonijn met tomaat, passievrucht en roze peper, of een gerechtje met zeeduivel en ansjovis. 

Chateau Amsterdam

In Amsterdam-Noord bevindt zich urban winery Chateau Amsterdam. Hier kan je niet alleen genieten van de heerlijke huisgemaakte wijnen, maar dit is ook dé plek als je zin hebt in een hele goede Softshell Crab. Die wordt geserveerd met een frisse venkelsalade en Kalamata olijven en ziet er ook nog eens heel gezellig uit naast een glaasje wijn.

Mondi

Bij Mondi zijn de gerechten even kleurrijk als het restaurant zelf. Met de Caribische invloeden in overvloed maken ze van eten echt een feestje. Van de verschillende soorten oesters tot aan de heerlijke bisque, spaghetti met kreeft en octopus van de BBQ. Hier moet je zijn voor seafood met een twist.

LEES OOK: EEN ZOMERS KOFFIERECEPT