shift in alcoholgebruik
Alcohol minderen niet langer alleen fenomeen van nieuwjaarsvoornemens
Terwijl Dry January voor de deur staat, blijkt dat de zomer populairder is om alcoholgebruik te minderen. Dit blijkt uit onderzoek naar alcoholgebruik van het botanische biermerk Lowlander, uitgevoerd door Future of Food Institute. Het onderzoek laat zien dat Nederland aan het begin staat van een blijvende shift in alcoholgebruik.
Het onderzoek wijst op een groeiende trend van bewuster alcoholgebruik onder jongere generaties. Hoe ouder de generatie, hoe frequenter er alcohol wordt gedronken, blijkt uit de cijfers. Zo drinkt 49% van Gen Z wekelijks of vaker, terwijl dit percentage bij millennials (56%), Gen X (57%) en babyboomers (61%) hoger is. 39% van de alcohol-drinkende Nederlanders is de afgelopen 5 jaar minder gaan drinken. Bijna een kwart van de Gen Z’ers zegt te willen minderen met alcohol (23%), terwijl dit percentage bij de oudere generaties (Gen X en Boomers) lager is.
Minderings-strategieën: zebra striping groeit
Het onderzoek zoomt in op hoe en wanneer Nederland mindert. Terwijl een derde van de ‘minderaars’ Dry January aangrijpt om alcoholgebruik te minderen, valt het op dat dit aandeel in de zomermaanden nog veel hoger is en zelfs 1 op de 2 is. Daarnaast valt het op dat vrouwen Dry January vaker als manier gebruiken om te minderen (39%) dan mannen (29%). Daarnaast is er het hele jaar rond steeds meer sprake van ‘zebra striping’, 17% van de modererende Nederlanders geeft aan dat ze op een avond tussen alcoholische en non-alcoholische opties switchen. Driekwart van de minderende Nederlanders let vooral doordeweeks op alcoholgebruik, en thuis speelt hierbij een belangrijke rol: 71% geeft aan daar minder alcohol te drinken.
Switchgedrag in de horeca
Ook in het gedrag in de horeca is deze trend zichtbaar. Meer dan 1 op de 5 Nederlanders houdt bij de keuze van een restaurant of café rekening met het aanbod van alcoholarme of alcoholvrije dranken. Onder millennials stijgt dit zelfs naar meer dan 1 op de 3. Een kwart van de Nederlanders bestelt vaker dranken met een laag alcoholpercentage tussen de 0,6 en 3,5%, (bij Gen Z en millennials is dat zelfs 1 op de 3). Bijna de helft van de mensen die minder willen drinken vindt dat de beschikbaarheid van betere niet-alcoholische alternatieven ze motiveert om te minderen.
Van fitter worden tot ‘hangxiety’: redenen om te minderen
De top 3 redenen om te minderen met alcohol zijn gezondheidsredenen zoals “fitter worden” (67%), “meer energie” (61%), “algemene mentale gezondheid” (61%). Gen Z heeft opvallend hoge scores voor “fitter worden” (75%), “geen behoefte meer aan alcohol” (74%) en “meer energie” (65%), wat een duidelijke trend naar een bewuste levensstijl onder jongeren aangeeft. Mannen geven “fitter worden” ook vaker aan dan vrouwen. 71% van Gen Z noemt geld besparen als reden om minder te drinken, aanzienlijk meer dan bij millennials (51%) en babyboomers (29%). 46% van Gen Z had een slechte ervaring onder invloed van alcohol en wil daarom minder drinken.