De stad uit

De mooiste (horeca)plekken in de Achterhoek

In de grote steden van Nederland is het vaak hectisch en druk. Zeker nu de vakantieperiode grotendeels voorbij is en iedereen zijn intrede weer maakt op kantoor. Mocht je nu een weekend rust willen en omgeven worden met prachtige natuur, tippen wij je graag een aantal bijzondere plekken in de Achterhoek.

Restaurant Vanouds

Restaurant Vanouds, gelegen in de gezellige Grutstraat, is een jaar na de opening al een begrip in de regio en is nu helemaal klaar voor de rest van Nederland. De naam zegt het al, hier ga je naartoe voor ouderwetse gezelligheid, persoonlijke service en lokale gerechten op hoog niveau. Beneden vind je een bargedeelte waar je kunt lunchen met verschillende broodjes, een Achterhoekse gehaktbal of patatje met stoofvlees van Achterhoeks rund. Voor bijvoorbeeld een spritz met Achterhoekse limoncello ben je hier ook aan het juiste adres. ’s Avonds staan er echte eetcaféklassiekers op het menu maar beneden vind je dus ook nog een restaurant, waar meer high-end gerechten op de kaart staan. Denk aan bijvoorbeeld landhoen met gele biet, paddenstoelen, miso en hazelnoot. Hier ben je zo een hele avond zoet met een uitgebreid meergangendiner, begeleid door de beste wijnen.

Boutique Hotel & Brasserie de Heerlyckheid

Het middeleeuwse van het stadje Bredevoort wordt flink doorgetrokken in de sfeer, het interieur en exterieur van Brasserie De Heerlyckheid. Dit historische pand wat midden in de natuur ligt is het best bewaarde geheim van Bredevoort. Te midden van alle rust kun je heerlijk eten, drinken en, als je wilt, slapen in een van de 21 luxekamers van het voormalige sanatorium Huize Sint Bernardus waar ooit de nonnen liefdevol verzorgden. Het restaurant ademt smaak in zowel de gerechten als het interieur. Voor zowel ontbijt, lunch en diner zit je binnen of op hun heerlijke terras helemaal gebakken. Ieder gerecht is bedacht met de klassieke Franse keuken in het achterhoofd, en zo nu en dan valt er een Aziatische twist te ontdekken. Van bitterbal tot kreeft, van oester tot carpaccio of gewoon een fijn belegd broodje; hier kan het allemaal.

LEV. by Mike

Aan het zogeheten Strandbad in Winterwijk is een heerlijk plekje gevestigd. In de zomer met de voetjes in het zand of op het terras, in de winter gezellig binnen genietend van de heerlijke inrichting. Chef Mike focust in zijn zaak op gerechtjes met de grootte van een tussengerecht, eerlijke streekproducten, speciaal biertjes, top wijnen en oprechte gastvrijheid. De gerechten wisselen regelmatig, maar overall zijn ze verassend en veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan een steak tartaar met Amsterdamse ui, kwartelei en oester crème. Of Brömmels geitenkaas met venkel, watermeloen en walnoot. Een reservering kun je hier maken.

Restaurant Jo Ann

Net buiten het centrum van Enschede in een stijlvol en karakteristiek pand vind je een, naar eigen zeggen, echte totaalbeleving: in een moderne maar huiselijke sfeer kun je hier genieten van internationale, eigentijdse en regelmatig wisselende gerechten. Leuk extraatje: je kunt vast oefenen tijdens het eten want in het restaurant kijkt je zo de open keuken in. De gerechten zijn seizoensgebonden, eenvoudig, van hoge kwaliteit en worden enkel in de vorm van een menu geserveerd. De menu’s variëren van € 67,50 voor vijf gangen tot € 86,50 voor zeven gangen.

Welgelegen

Bootje varen? Lunchen in de tuin, serre of het restaurant? Trouwen? Vissen? Lazy Sunday of private event? Bij Welgelegen kan het allemaal. Als je vindt dat alleen het pand er al fantastisch uitziet, wacht dan maar tot je de binnenkant ervaart. De kruiden komen uit eigen kas en ook aan de kinderen is gedacht. Wat het menu betreft zijn ze van alle markten thuis. Van eendenborst met gekarameliseerde perzik tot rode biet met gegrilde prei, fregola en zwarte knoflook. Daarbij organiseren ze regelmatig events van bierproeverij tot een wijn & spijsavond en kun je iedere zondag terecht voor een heerlijke Lazy Sunday.

Restaurant I Hotel Karels

In dit pittoreske hotel ligt een heel fijn restaurant verscholen. Als je echt even wilt ontspannen ben je in dit huiskamerrestaurant aan het juiste adres. Alleen de look van de bordjes is al om je vingers bij af te likken. Het feit dat het restaurant zich in een hotel bevindt is alleen maar mooi meegenomen, want dan kun je na het wijnarrangement zo je bedje in rollen. Iedere maand verandert het menu waarbij rekening wordt gehouden met de seizoenen. Momenteel is er een cryptische beschrijving van het menu te zien op de website, iets met ree, kersen en snijboon of geitenkaas, honing en pecan.

Orangerie de Pol

Het uiterlijk van dit restaurant is een soort moderne kas, van binnen bevind je je in een echt culinair sprookje. Naar eigen zeggen is binnen en buiten hier met elkaar verweven, en dat schemert direct door in het menu. De open keuken zorgt ervoor dat je de volledige ervaring meekrijgt, van begin tot eind. Vier keer per jaar verandert het menu, afhankelijk van de seizoenen. Voor de lunch kun je kiezen uit 3-, 4-, 5- of 6 gangen en voor diner uit 5- of 6-gangen. De gerechten blijven tot aan het bezoek een verrassing. In de omgeving liggen meerdere romantische B&B’s en hotels, dus overnachten na het diner is geen enkel probleem.