5x

De ultieme kerstrecepten

Ben jij ook al helemaal in de kerstsferen? Wij kunnen in ieder geval niet wachten! Naast de gezelligheid en het samenzijn, draait deze periode natuurlijk ook om lekker eten. En het liefst willen we kunnen genieten van smaakvol eten zonder dat er al te veel gedoe en stress bij komt kijken. Om alle kerstmaaltijden gemakkelijk op tafel te zetten, delen wij vijf smaakvolle en toegankelijke kerstrecepten, waarmee we laten zien dat fruit hét ingrediënt is voor een stressloze een smaakvolle kerst.

Havernotencrumble met fruit en vanille-ijs

Sluit het kerstdiner af met deze verrukkelijke vega(n) havernotencrumble met fruit en vanille-ijs. Heb je geen tijd (of zin) om fruit te schillen en te snijden? Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor voorgesneden stukjes fruit. Zo tover je een heerlijk dessert op tafel zonder lang in de keuken te hoeven staan en kan je lekker lang tafelen met je gezelschap. Fijne kerst gewenst!

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 verpakking (550 g) AH ananas, cantaloupe en watermeloen

300 g (plantaardig) vanille-ijs

Voor de havernotencrumble

100 grove havervlokken

75 g (plantaardige) boter, op kamertemperatuur en in kleine stukjes

75 g kristalsuiker

50 g pecannoten, grof gehakt

1 tl kaneel

½ tl gemalen nootmuskaat

¼ tl gemalen kruidnagel

zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng de havervlokken, boter, suiker, kaneel, gemalen nootmuskaat, gemalen kruidnagel en een snuf zout in een grote mengkom. Gebruik je handen of een vork om brokjes te maken van het deeg tot het een kruimelige structuur heeft.
  3. Verdeel de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de havernotencrumble 15-20 minuten in het midden van de oven totdat het goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Verdeel halverwege de baktijd de pecannoten over de bakplaat, en hussel de crumble om. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  4. Verdeel het fruit over dessertkommetjes, samen met de havernotencrumble en een bolletje vanille-ijs. Serveer direct.

Luxe salade met radicchio, geraspte spruitjes, zuurdesemcroutons en basilicumdressing

Met de kerstdagen wil je niet alleen iets lekkers, maar ook iets feestelijks op tafel zetten. Dat lukt met deze voedzame lunch: een luxe vegan salade met vers fruit, radicchio, geraspte spruitjes, zuurdesemcroutons en een basilicumdressing. Een ontzettend kleurrijk gerecht, makkelijk te maken en erg lekker! Ideaal voor een zorgeloze, feestelijke kerst!

Ingrediënten

Voor 4 personen

3 radicchio’s, grof gesneden

2 sneeën zuurdesembrood, in kleine stukjes gesneden

1 verpakking (550 g) AH verse ananas, cantaloupe en watermeloen

350 g spruitjes, geschoond

85 g veldsla

40 g pompoenpitten

olijfolie

zout en peper

Voor de basilicumdressing

1 teentje knoflook, geperst

1 citroen, het sap

15 g basilicum, fijngesneden

4 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verspreid de stukjes brood over een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel een scheut olijfolie, zout en peper over het brood. Schep de croutons om en bak ze in 10 minuten goudbruin. Voeg na 3 minuten ook de pompoenpitten toe aan de andere kant van de bakplaat. Schep de croutons en pompoenpitten halverwege de baktijd om. Haal de bakplaat uit de oven zodra ze klaar zijn en laat afkoelen. 
  2. Rasp de spruitjes in een keukenmachine of snijd ze met de hand in dunne reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de spruitjes 4-5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder van de warmtebron.
  3. Maak de dressing door de ingrediënten samen te voegen in een kom en het geheel goed te mengen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer de salade in een grote saladeschaal. Verdeel de veldsla en radicchio over de schaal, gevolgd door de spruitjes en de AH verse ananas, cantaloupe en watermeloen. Schenk 2/3 van de dressing over de salade, hussel alles goed en garneer met de croutons en de pompoenpitten. Serveer de salade direct met de overgebleven basilicumdressing.

Ontbijttrifle met vers fruit, cashewcrunch en ananascoulis

Begin de kerstdagen goed met deze vegan ontbijttrifle met vers fruit, cashewcrunch en ananascoulis. Ga je dit jaar voor een stressvrije kerst? Gebruik in dit gerecht dan een fruitbowl met gesneden fruit: lekker makkelijk en o zo lekker! Zo heb je in een handomdraai een smaakvol en gemakkelijk kerstontbijt op tafel staan. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 verpakking (550 g) AH verse ananas, cantaloupe en watermeloen

400 g kokosyoghurt

50 g ongebrande cashewnoten, grof gehakt
5 g munt, fijngesneden

2 el agavesiroop
1 el water

1 tl maïzena

Bereidingswijze

  1. Begin met de cashewcrunch. Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur en rooster de cashewnoten ongeveer 8-10 minuten totdat ze goudbruin kleuren. Roer regelmatig zodat de noten gelijkmatig bruinen. Verwijder de pan van de warmtebron en laat de cashewnoten afkoelen.
  2. Voor de ananascoulis haal je de stukjes ananas uit de AH verse ananas, cantaloupe en watermeloen fruitbowl. Snijd de ananas in kleine stukjes. Verhit een steelpan op middelhoge temperatuur met de ananas, agavesiroop, maïzena en water. Roer het geheel goed door elkaar en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten sudderen op middelhoge temperatuur en gebruik een pollepel om de ananas kapot te maken. Verwijder de pan van de warmtebron. Pureer de ananas met een staafmixer of mix het in een keukenmachine tot een glad geheel. Zet het apart en laat afkoelen.
  3. Maak nu de trifles in een mooi groot water- of wijnglas. Begin met een laag kokosyoghurt, gevolgd door ananascoulis, munt, cantaloupe en watermeloen en wat cashewcrunch. Herhaal deze stappen totdat de glazen gevuld zijn en top het af met fruit, de cashewcrunch en munt. Serveer de trifles direct.

Ricottataart met fruit

Komen er gasten langs voor de kerstbrunch dit jaar en wil je hen verrassen met iets bijzonders? Verwerk dan op gemakkelijke wijze fruit in een ricottataart met behulp van voorgesneden meloen, ananas, appel en druif. Deze prachtige taart is heerlijk smeuïg, zit boordevol fruit en is eenvoudig te bereiden. Een echte aanwinst op de kersttafel!

Ingrediënten

Voor 1 taart

3 eieren

1 verpakking (550 g) AH verse meloen, ananas, appel en druif

1 sinaasappel, het sap en de rasp

250 g ricotta

175 g tarwebloem

175 g kristalsuiker

100 g roomboter

2 el amandelschaafsel

1 el poedersuiker

2 tl bakpoeder

1 tl baking soda

¼ tl zout

Benodigdheden

taartvorm Ø18-20 cm

handmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Meng met een handmixer de roomboter en suiker tot een romig geheel.
  3. Voeg de ricotta, het zout, het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp toe en roer dit goed door.
  4. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je blijft kloppen en klop het geheel tot de eieren zijn opgenomen.
  5. Voeg de bloem, bakpoeder en baking soda toe en meng dit door het beslag.
  6. Roer een eetlepel bloem door twee derde van het fruit en meng dit vervolgens voorzichtig door het beslag.
  7. Vet een taartvorm in en giet het beslag erin. Verdeel het overgebleven fruit over de bovenkant van de taart. Verdeel halverwege de baktijd het amandelschaafsel over de taart.
  8. Bak de taart in 70-80 minuten in het midden van de oven totdat deze gaar is en goudbruin kleurt. Controleer of de taart klaar is door er met een satéprikker in te prikken, deze zou er schoon uit moeten komen. Wordt de taart te bruin van kleur? Gebruik dan aluminiumfolie om de taart af te dekken om verdere verkleuring te voorkomen.
  9. Haal de taart uit de oven en laat ‘m afkoelen voordat hij geserveerd wordt. Garneer met poedersuiker.

TIP: deze fruitbowl is ook perfect voor een lekkere fruitpunch!

Veggie loaf met uienjus, frisse rodekoolfruitsalade en bloemkooltruffelpuree

Een kerstdiner is niet compleet zonder een pronkstuk op tafel. Deze veggie loaf met uienjus en bloemkooltruffelpuree is een ideaal vegetarisch gerecht voor een indrukwekkend en smaakvol kerstdiner. De bijpassende rodekoolfruitsalade is eenvoudig te maken door de fruitbowl met gesneden fruit. Zo zorg je voor een stressvrije en smaakvolle kerst!

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 eieren, geklopt

1 blik (200 g) cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt

1 blik (400 g) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt

1 rode ui, fijngesneden

50 g paneermeel

2 el tomatenpuree

2 el tomatenketchup

½ tl knoflookpoeder

1 tl gedroogd tijm

1 tl gedroogd rozemarijn

olijfolie

zout en peper

Voor de frisse rodekoolfruitsalade

1 verpakking (550 g) AH verse meloen, ananas, appel en druif

½ rodekool, fijngesneden

2 el extra vierge olijfolie

1 el appelazijn

Voor de bloemkooltruffelpuree

½ bloemkool, in roosjes

500 g aardappelen, geschild en in stukjes gesneden

2 el truffelolie

Voor de uienjus

1 ui, in halve ringen

50 g boter

250 ml groentebouillon

1 tl bloem

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Pureer of stamp de cannellinibonen en zwarte bonen samen tot een egaal mengsel. Voeg de rode ui, knoflookpoeder, tijm, rozemarijn, tomatenpuree, ketchup, de eieren en het paneermeel toe en roer het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Vet een cakeblik in met olijfolie en doe het veggie loafbeslag in de vorm. Bak de veggie loaf 30-40 minuten tot een goudbruine en stevige loaf. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de veggie loaf kort voor het serveren uit de vorm.
  4. Maak ondertussen de uienjus. Verhit de boter in een steelpan op middelhoge temperatuur en bak de ui hier 10-12 minuten in totdat deze donkerbruin van kleur begint te worden. Voeg dan de bloem toe en roer het geheel goed door met een garde tot de bloem is opgenomen. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en blijf het mengsel goed roeren. Breng het geheel aan de kook, verlaag de temperatuur en laat de jus indikken totdat het de gewenste dikte heeft. Blijf regelmatig roeren.
  5. Maak nu de bloemkooltruffelpuree. Kook de aardappelen in 10-15 minuten in ruim kokend water met een snuf zout totdat ze gaar zijn. Voeg na 5 minuten ook de bloemkool toe. Controleer of de groentes gaar zijn door er met een vork in de prikken. Giet af, bewaar wat kookvocht en laat nastomen.
  6. Voeg de truffelolie toe aan de pan met bloemkool en aardappel en stamp het geheel met een stamper tot een gladde puree. Gebruik eventueel kookvocht om dit proces te helpen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Meng de rodekool met de AH verse meloen, ananas, appel en druif, de appelazijn en extra vierge olijfolie in een grote kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  8. Verdeel de veggie loaf, frisse rodekool-fruitsalade en bloemkooltruffelpuree over de borden. Serveer direct met de uienjus.

TIP: deze fruitbowl is ook perfect voor een lekkere fruitpunch!