4 heerlijke recepten

Feesttafel

De feestdagen staan voor de deur – en dat betekent tijd om uit te pakken! Op zoek naar nieuwe receptinspiratie? Onderstaand vind je vier exclusieve feestdagenrecepten, zoals de borrelkerstkrans of de kleurrijke frittata – ideaal om zelf culinaire hoogtepunten te creëren.

Antipastikrans

Gezellig samen borrelen, but make it Christmas! Met deze prachtige antipastikrans heb je al je favorieten op één borrelplank, perfect om te delen. De eyecatchers van de feestelijke krans zijn de Looye Honingtomaten. Glanzend rood, als kerstballen om van te snoepen. En met hun zoete, intens volle smaak en sappigheid de perfecte tegenhanger van kaas en vlees.

20 minuten

Ingrediënten 8 personen

180 g Looye Honingtomaten
75 g Rozemarijn
150 g Oude kaas
120 g Geitenkaasblokjes
125 g Perail de Brebis
50 g borreltoastjes
75 g rijstzoutjes
75 g picos naturel
4 verse vijgen
1 Groene peper
2 Kaki’s
80 g salami milano
180 g Prosciutto di Parma
110 g droge worst
50 g Pesto
100 g groene en zwarte olijven zonder pit
40 g Granaatappelpitjes

Benodigdheden

Ronde borrelplank 35 cm
Kleine schaaltjes

Bereiding

Begin met het schikken van de takjes rozemarijn in een grote kransvorm. Het moet er organisch uitzien, dus laat wat takjes uit de cirkelvorm steken.

Snijd de kazen in partjes, blokjes of plakjes. Leg elke soort op een ander deel van de krans, de plakjes bijvoorbeeld rechtop en de blokjes opgestapeld. Leg de zachte kaas in een schaaltje. Bereidingstip Perail brebis is een Franse, jonge, zachte schapenkaas. Verkrijgbaar bij de kaaswinkel. Of vervang het door een andere zachte (schapen)kaas.

Verdeel de toastjes, rijstzoutjes en picos over de krans, eventueel in schaaltjes. Bereidingstip Dit is jouw persoonlijke kerstkrans, dus vul hem met je favoriete kazen, vleeswaren, crackers en snacks, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Snijd het fruit in plakjes en verdeel de verschillende soorten over de krans. Vul grotere gaten op met de plakjes salami, prosciutto en de in dunne plakjes gesneden droge worst.

Zet de pesto en olijven in kleine schaaltjes op de krans.

Maak de krans af door er de kerstrode Looye Honingtomaten als kleine kerstballen over te verdelen. Bestrooi met de granaatappelpitjes voor een extra feestelijk tintje.

Hartige ricottawafels

De feestdagen zijn voor luie ochtenden en lange brunches samen. Met deze ricottawafels zet je echt een feestje op tafel. Hartig, vegetarisch en met de Looye Honingtomaat als smaakmaker. De combinatie van de zoete Honingtomaten, de frisse ricotta en het zuurtje van de citroenen is in een woord heerlijk. Ben je een vroege vogel? Maak de wafels dan eerder klaar en warm ze op als iedereen is aangeschoven.

90 minuten

Ingrediënten 4 personen

180 g Looye Honingtomaten
200 g Boter
3 Citroenen
700 g ricotta
200 ml Melk
8 Eieren
50 g geraspte parmezaanse kaas
250 g Bloem
1 1/2 theelepels bakpoeder
3 eetlepels Olijfolie
25 g Pistachenoten
3 eetlepels pompoenpitten
1 theelepel pul biber
2 eetlepels Wittewijnazijn
1 snufje Peper en zout

Benodigdheden

ovenschaal 20 cm
fijne rasp
wafelmaker
siliconen bakkwast
soeplepel
schuimspaan
keukenpapier

Bereiding

Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.

Boen de citroenen schoon en rasp de gele schillen fijn. Klop in een kom 2/3 van het rasp, 2/3 van de ricotta, de melk, de helft van de eieren, de parmezaanse kaas, bloem en bakpoeder glad. Laat minstens 30 minuten, of 1 nacht in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de Looye Honingtomaten in de ovenschaal, besprenkel met de olie, zout en peper. Rooster 25 minuten in de oven tot de Looye Honingtomaten mooie goudbruine plekjes hebben. Haal uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 90 graden.

Hak voor de topping de pistachenoten grof. Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot deze nootachtig begint te ruiken. Voeg de pistachenoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, pul biber en een snufje zout toe en bak 2 minuten, schud de pan af en toe zodat de pitten niet verbranden. Laat afkoelen. Bereidingstip Pul biber is grofgemalen aleppo-peper. Verkrijgbaar bij een Turkse winkel of vervang het door paprikapoeder. Roer het overige citroenrasp door de rest van de ricotta en breng op smaak met zout en royaal peper.

Verwarm de wafelmaker voor en vet met een siliconen bakkwast royaal en zorgvuldig in met zachte boter. Vul de wafelmaker met een soeplepel met beslag. De holtes moeten vol zijn, maar niet overlopen als je de wafelmaker sluit. Bak de wafels in 6-8 minuten gaar en goudbruin. Houd ze warm in de oven terwijl je andere wafels bakt.

Breng ondertussen een pan water aan de kook en voeg de azijn toe. Breek een ei boven een kopje, breng de rand van het kopje tot vlak boven het water en laat het ei erin glijden. Laat 3-4 minuten zachtjes koken, de dooier moet vloeibaar blijven. Haal het ei met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Pocheer zo alle eieren.

Serveer de wafels, 2 per persoon, op elkaar gestapeld met een lik citroenricotta, een gepocheerd ei, een flinke lepel zadentopping en geroosterde Looye Honingtomaatjes. Geef de rest van de citroenricotta erbij.

Groene frittata met tomatensalade

Groen en rood gaan hand in hand tijdens de feestdagen en komen ook terug in dit vegetarische brunchgerecht. De groene frittata is hartig en heeft die lekkere bite door de cavolo nero. Het rood op tafel wordt verzorgd door een frisse salade van Looye Joyn-tomaten.

65 minuten

Ingrediënten 4 personen

400 g Looye Joyn tomaten
50 g Boter
200 g Cavolo nero
4 eetlepels Olijfolie
2 Sjalotten
2 teentjes Knoflook
12 Eieren
1 Rode ui
1/2 Citroen
2 eetlepels Kokend water
4 eetlepels Extra vierge olijfolie
1 eetlepel granaatappelmelasse
2 takjes Dragon
100 g Waterkers
1 snufje Peper en zout
1 snufje Koosjer zout

Benodigdheden

aardewerk taartvorm 28 cm

Bereiding

Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de taartvorm goed in met de zachte boter. Scheur het blad van de stelen van de cavolo nero. Snijd de stelen in stukjes van 1 cm en het blad in gelijke stukken van 6 cm. Doe alles in een grote kom en masseer er kort maar grondig 1/4 van de olijfolie en een snuf zoutvlokken in. Zet opzij.

Snijd de sjalotten in dunne partjes en de knoflook in dunne plakjes. Bereidingstip Cavolo nero is het Italiaanse familielid van boerenkool en wordt in Nederland ook wel palmkool genoemd. Het is wat steviger dan boerenkool. Als je het niet kunt vinden, gebruik dan boerenkool voor de frittata. Snijd de sjalotten in dunne partjes en de knoflook in dunne plakjes.

Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de sjalot 6-7 minuten, of tot deze zacht is en begint te karamelliseren. Voeg de knoflook en cavolo nero toe en schep alles door elkaar. Bak 2-3 minuten tot de groente licht geslonken is. Zet het vuur uit.

Klop de eieren los in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Schep de warme groenten door het ei en schep het frittatamengsel in de ingevette taartvorm.

Zet de frittata 20-25 minuten in de oven tot goudbruin en gaar (zie tip). Bereidingstip Controleer of de frittata gaar is door een sneetje in het midden te maken. Als er rauw ei inloopt, is de frittata nog niet gaar, zet de frittata dan nog even terug in de oven. Controleer na 5 minuten opnieuw. De frittata moet gaar zijn, maar niet droog. Maak ondertussen de salade. Snijd de rode ui in partjes en doe in een kleine kom met het sap van de citroen en het kokende water, laat 5 minuten staan.

Snijd ondertussen de Looye Joyntomaten in mooie parten en doe ze in een grote kom met de extra vierge olijfolie, granaatappelmelasse en de blaadjes van de takjes dragon. Giet de rode ui af, voeg toe en meng alles goed door elkaar. Breng de salade goed op smaak met zout en peper.

Haal de frittata uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Serveer in grote punten met de salade en de waterkers.

Kabeljauwcaponata

Op Sicilië weten ze heel goed wat lekker is. Neem deze caponata, een perfecte harmonie van smaken. Geroosterde, sappige Looye Honingtomaten zorgen voor het zoet, azijn voor het zuur en kappertjes nemen het zout voor hun rekening. Een molto deliziosa smaaksensatie en ideale sidekick voor de kabeljauw. Een gerecht als een Italiaanse zonnestraal op je bord tijdens de feestdagen.

70 minuten

Ingrediënten 4 personen

180 g Looye Honingtomaten
1 aubergine
1 Courgette
2 Kleine rode uien
5 eetlepels Olijfolie
2 eetlepels Rode wijnazijn
1/2 Citroen
1 snufje chilivlokken
800 g kabeljauwzijde met huid
2 eetlepels Kappertjes
50 g Groene olijven zonder pit
30 g Pijnboompitjes
1 snufje Peper en zout

Benodigdheden

ovenschaal met deksel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergine en courgette in stukken van 2 cm en de rode ui in kwarten en doe de groenten in de ovenschaal. Besprenkel met 4/5 van de olijfolie, de rodewijnazijn, het citroensap, de chilivlokken en zout en peper. Schep alles goed door elkaar.

Rooster de groenten onafgedekt, 30 minuten in de oven, schep ze halverwege om. Haal de groenten uit de oven, leg de Looye Honingtomaten erbij en rooster nog 15 minuten tot de groenten zacht zijn.

Haal de schaal uit de oven, schuif de groente een beetje naar de randen en leg de vis in de midden van de schaal, tussen de groenten. Strooi de kappertjes en olijven erover, breng op smaak met zout en peper en besprenkel met de overige olijfolie. Leg de deksel op de schaal en zet nog 15 minuten in de oven of tot de vis gaar is.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Serveer de vis bestrooid met de pijnboompitten.

Bereidingstip Lekker met een bittere salade van radicchio en wat knapperig brood om al die sappen op te vegen.