Vegan receptenspecial
Heerlijk romige vegan recepten
Verlang jij tijdens deze lockdown ook zo naar extra gezelligheid en lekker (vegan) comfort food? Duik dan de keuken in voor een van deze heerlijk romige recepten. De recepten zijn gemaakt met plantaardige kookroom, waardoor ze helemaal vegan zijn en dus ook perfect tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Let’s cook!
Aardappelgratin met nootmuskaat en bieslook
Deze aardappelgratin is het ultieme comfort food. De combinatie van de frisse bieslook, knoflook en room maakt dit tot een heerlijk geheel. In dit recept wordt gebruik gemaakt van vegan alternatieven voor kaas en kookroom, waardoor dit gerecht heel lekker én helemaal plantaardig is.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 verpakking Blue Band 100% plantaardige kookroom
- 1 kg snel kokende aardappelen, in dunne plakjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 ml plantaardige melk
- ¼ tl nootmuskaat
- 15 g bieslook, fijngesneden
- 150 g vegan geraspte kaas (bv. Violife Grated Mozzarella)
- zout en peper, naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dit kan ook met een mandoline gedaan worden. In een mengkom, mix de Blue Band 100% plantaardige kookroom, de plantaardige melk, knoflook en nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu ook de aardappelplakjes toe en roer dit goed door, zodat elk plakje omgeven is door deze roomsaus. Doe het mengsel in een ovenschaal en zorg dat de aardappelplakjes goed verdeeld zijn. Strooi de vegan kaas over de schotel en bedek met aluminiumfolie. Zet de aardappelgratin 45 minuten in de oven, maar verwijder na 30 minuten de aluminiumfolie zodat de schotel mooi kan bruinen. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Garneer met bieslook voordat je de schotel serveert. Eet smakelijk!

Pasta met geroosterde paprikaroomsaus en verse basilicum
Deze heerlijk romige pasta is een must-try voor pasta lovers. De pasta krijgt een rijke smaak door de saus van geroosterde paprika’s en knoflook. Dat maakt het dé perfecte maaltijd om mee op de bank te kruipen na een lange dag.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 verpakking Blue Band 100% plantaardige kookroom
- 300 g linguine pasta
- 6 rode paprika’s
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 el bruine basterdsuiker
- 15 g verse basilicum, grof gehakt
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el edelgistvlokken
- zout en peper, naar smaak
Benodigdheden
- blender of staafmixer
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de paprika’s in lange dunne reepjes en doe die samen met de extra vierge olijfolie, de bruine basterdsuiker en de knoflook in een ovenschaal. Rooster dit 45 minuten tot de paprika’s helemaal zacht zijn geworden. Wanneer de paprika’s bijna klaar zijn, kan ondertussen de linguine bereid worden volgens de verpakking. Zet dit daarna apart. Doe vervolgens de geroosterde paprika’s in de blender samen met de Blue Band 100% plantaardige kookroom om een romige saus te maken. Meng de geroosterde paprikaroomsaus met de linguine en breng op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht met verse basilicum en garneer met edelgistvlokken.

Quiche met geroosterde venkel, cherrytomaatjes en tijm
Met dit plantaardige recept maak je een romige quiche met venkel, tomaatjes en een crunchy korst. Dit comfort food zal iedereen aan tafel verrassen. Duik de keuken in en ga aan de slag met dit kleurrijke gerecht.
Ingrediënten
- 2 verpakkingen Blue Band 100% plantaardige kookroom
- 4-5 plakjes hartige taartdeeg
- 1 venkelknol, in dunne plakjes gesneden (bewaar het venkelgroen!)
- 150 g cherrytomaten, gehalveerd
- 75 g zongedroogde tomaten, in dunne reepjes
- 10 g tijm, de blaadjes
- 2½ el maïzena + 2 el water
- 2 el edelgistvlokken
- een mespuntje kurkuma
- peper en zout, naar smaak
- olijfolie
Benodigdheden
- quichevorm (diameter 24 cm)
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 graden. Vet de quichevorm in met olijfolie en laat het deeg ontdooien. Verdeel het deeg over de quichevorm en prik hier gaatjes in. Bak het deeg 10 minuten in de oven voor. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes in de lengte, met een halve centimeter dikte. Meng de venkel plakjes met een eetlepel olijfolie en peper en zout en hussel goed. Wanneer je de quiche uit de oven haalt, voer je de temperatuur op naar 220 graden. Rooster de venkel in 10 minuten bruin. Maak ondertussen de vulling. Meng het water met de maïzena en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dit toe aan de Blue Band 100% plantaardige kookroom. Breng op smaak met kurkuma, edelgistvlokken, de helft van de tijmblaadjes, peper en zout. Roer nog eens goed door. Meng dit mengsel met de geroosterde venkel plakjes en de zongedroogde tomaat. Doe dit mengsel in de quichevorm en druk de halve cherrytomaatjes met de opengesneden kant naar boven in de vorm. Garneer nog met wat extra tijm. Verlaag de temperatuur in de oven tot 190 graden (elektrisch) of 170 graden (hetelucht) en bak de quiche 30-40 minuten tot gaar en goudbruin. Laat eerst 5 minuten afkoelen voor het aansnijden en garneer met het venkelgroen.

Romige bloemkool-mosterdsoep met gerookte amandelen
Wordt dit verrassende bloemkoolsoepje jouw nieuwe favoriet? De prei en mosterd zorgen voor een verrassende smaakcombinatie. Garneer de soep met gerookte amandelen voor een extra bite. Bon appétit!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 verpakking Blue Band 100% plantaardige kookroom
- 1 bloemkool, in kleine roosjes
- 1 prei, alleen het witte deel
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el grove mosterd
- 750 ml groentebouillon
- 40 g gerookte amandelen, gehakt
- 1 el Blue Band Iedere dag vloeibaar, om in te bakken
- zout en peper, naar smaak
Benodigdheden
- staafmixer of blender
Bereidingswijze
Snijd de prei in dunne ringetjes. Verhit een flinke pan op middelhoog vuur en verwarm een eetlepel Blue Band Iedere dag vloeibaar. Fruit hierin de prei. Wanneer de prei glazig is geworden, voeg dan ook de knoflook toe. Als de knoflook begint te geuren, voeg dan ook de bloemkoolroosjes en de grove mosterd toe zodat dit goed vermengd is met de groente. Laat dit nog even 2-3 minuten bakken en blus af met de groentebouillon. Laat dit nog 10 minuten koken totdat de bloemkool gaar is, en voeg dan ook de Blue Band 100% plantaardige kookroom toe. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik nu een blender of staafmixer om de soep te blenden en serveer direct. Garneer met gehakte gerookte amandelen als topping.

Fotocredits: Blue Band