Summer bbq

Vier het BBQ-seizoen in stijl

Het is gelukkig nog steeds heerlijk weer, waar we natuurlijk optimaal van genieten. Zwoele zomeravonden, terrasjes én natuurlijk mogen gezellige BBQ-avonden niet ontbreken. Daarom delen hier een paar heerlijke BBQ-recepten met je voor de perfecte BBQ-avond. Tijd om het BBQ-seizoen in stijl te vieren!

Pittige veggie burger met ananas-chilisaus

Zelf een veggie burger te maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit recept maak je in 20 minuten een heerlijke pittige burger. Maak het af met een krokant broodje, BBQ-saus, een vleugje zoet en een snufje zout.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 hamburgerprikkers
  • 1 blikje ananasschijven
  • 400 g kikkererwten (1 blik)
  • 6 el paneermeel
  • 2 el Smoky BBQ Mix
  • 1 el Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie
  • sla
  • Pineapple Chili Sauce
  • handje chips, zoals de Guinness Beer Chips
  • snufje zout, het lekkerst is de Fleur de sel aux épices grillées

Bereidingswijze

  1. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur; zorg ervoor dat het rooster van tevoren is ingevet met wat Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en doe die samen met het paneermeel, de Smoky BBQ Mix, Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie en Fleur de sel aux épices grillées in een keukenmachine. Laat de keukenmachine even draaien totdat alles goed gemengd is en er een stevige massa ontstaat. Voeg wat extra paneermeel toe als het mengsel nog te plakkerig is.
  3. Draai 4 ballen van het mengsel en druk deze plat. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  4. Rooster de ananasschijven op de grill. Plaats vervolgens ook de burgers op de grill. Rooster zowel de ananas als de burgers gedurende 5 minuten aan beide kanten. Controleer de ananas om te zien hoe de grillmarkeringen eruitzien. Als ze er klaar uitzien voordat de 5 minuten om zijn, haal ze dan van het vuur en leg ze op een bord.
  5. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze kort mee op de grill. Plaats de sla onder op het broodje, leg daarop de burger en de gegrilde ananas, en top af met de Pineapple Chili Sauce.
  6. Prik een hamburgerprikker in het broodje om alles op zijn plaats te houden.
  7. Serveer de burger met (beer) chips!
Fotocredits: Oil & Vinegar

Bruschetta bierbrood met extra vierge olijfolie met basilicum

Ben jij een brood- en bierliefhebber? Dan is dit hét recept voor jou. Met dit makkelijke, maar verrukkelijke recept maak je een bierbrood in Italiaanse stijl. Geniet van de heerlijke Mediterrane smaken van basilicum, buffelmozzarella en zongedroogde tomaat.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 12 stuks Pomodoro della Mamma
  • 4 ijsblokjes en een kleine ovenschaal
  • 1 Beer Bread Tomato, Basil & Roasted Garlic
  • 125 g buffelmozzarella
  • 10 g verse basilicum
  • 340 ml van je favoriete bier
  • 3 el Extra Vierge Olijfolie met Basilicum
  • 3 el Bruschetta Originale
  • gietijzeren pan of ronde ovenschaal
  • zeezout

Bereidingswijze

  1. Bereid het Beer Bread Tomato, Basil & Roasted Garlic volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd het brood vervolgens kruiselings in tot een centimeter boven de rand.
  3. Snijd de buffelmozzarella en Pomodoro della Mamma in kleine stukken en bestrooi met 3 eetlepels Bruschetta Originale.
  4. Vul de inkepingen van het brood met het mozzarellamengsel. Besprenkel het vervolgens met Extra Vierge Olijfolie met Basilicum en bestrooi tot slot met wat zeezout. Bak het brood nu gedurende 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 175 °C.
  5. Snijd ondertussen wat verse basilicum klein. Als de mozzarella gesmolten is en het brood goudbruin gekleurd is, haal je het brood uit de oven. Laat het een paar minuten afkoelen en bestrooi het dan met de verse basilicum.
Fotocredits: Oil & Vinegar

Vegan falafelburgers met spinazie en citroenmayonaise

Houd jij ook zo van burgers van de BBQ, maar wil je een keer wat anders dan de ‘gewone’ cheeseburger? Dan móet je dit proberen! Met dit recept maak je verrassende vegan falafelburgers met Greek White en spinazie. Dit lekkers ligt niet op een gewoon broodje, maar op een knapperige bagel. Maak het gerecht helemaal af met een frisse citroenmayonaise.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 sesambagels
  • ½ citroen, sap en rasp
  • 100 g Violife Greek White
  • 80 g wortel julienne
  • 40 g spinazie
  • 4 el vegan mayonaise
  • Flora Plant ongezouten, om in te bakken

Voor de falafelburgers

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blikken (800 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 sjalotten
  • ½ citroen, het sap
  • 100 g Violife Greek White
  • 15 g peterselie
  • 5 el tarwebloem
  • 1 el komijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Bak de bagels af in de oven volgens de instructies op de verpakking.
  2. Meng de mayonaise met het sap en rasp van de citroen en breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak nu de falafelburgers. Doe hiervoor de ui samen met de knoflook en het citroensap in de keukenmachine en mix zodat het scherpe randje ervan afgaat. Voeg de kikkererwten toe samen met de kruiden, bloem, Greek White en peterselie en mix tot het grootste deel van het mengsel glad is, maar er nog wel stukjes kikkererwten zichtbaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en vorm het mengsel met je handen tot 4-6 burgers.
  4. Voor de barbecue: verwarm de barbecue, verdeel de burgers over een aluminiumschaal en bak de falafelburgers 4 minuten per kant.
  5. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan en bak de burgers 4 minuten per kant.
  6. Halveer de bagels en grill deze kort op de barbecue of in de pan, zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  7. Tijd om de burger in elkaar te zetten! Bestrijk de snijkanten van de bagels met citroenmayonaise, leg de onderkant op de borden en verdeel hier de spinazie over, gevolgd door de wortels julienne en de falafelburgers. Verkruimel Greek White over de burgers, leg de burger-bovenkantjes erop en serveer.
Fotocredits: Violife

Vegan portobelloburgers met avocado en ingemaakte rode ui

Perfect om International Burger Day mee te vieren: deze kleurrijke portobelloburgers!  In plaats van een klassieke burger patty, leg je de portobello’s tussen een volkorenbroodje. Niet alleen verrassend lekker, maar ook nog eens 100% plantaardig! Maak de burgers af met avocado, ingemaakte rode ui, en Gouda Flavour Grated. Dat wordt smullen!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 volkorenbroodjes
  • 8 portobello’s
  • 2 avocado’s
  • 100 g Violife Gouda Flavour Grated
  • 40 g veldsla
  • 40 g kiemgroente
  • ½ citroen, het sap
  • Flora Plant ongezouten, om in te bakken
  • Voor de ingemaakte rode ui
  • 3 rode uien, in ringen
  • 100 ml azijn
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout

Bereidingswijze

  1. Doe de rode ui in een hittebestendige kom en giet hier 150 ml kokend water overheen. Voeg de suiker, azijn en zout toe en roer goed door. Laat de rode uien 30 minuten staan voor later gebruik.
  2. Prak de avocado met een beetje citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  3. Voor de barbecue: verwarm de barbecue en grill de portobello’s 3 minuten per kant totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
  4. Voor de pan: verhit een eetlepel Flora Plant in een grillpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello’s totdat ze mooie grillstrepen hebben en het meeste vocht hebben losgelaten.
  5. Verdeel na het draaien van de portobello’s de Gouda Flavour Grated over de portobello’s totdat de kaas gesmolten is. Grill ook de volkorenbroodjes kort op de barbecue of in de pan zodat ze knapperig worden aan de snijkant.
  6. Tijd om het broodje te bouwen! Verdeel de geprakte avocado over de snijkanten van de broodjes. Leg de onderkant van het broodje neer met de avocadolaag naar boven en verdeel hier de ingelegde rode ui en groentekiemen over. Leg hier de portobelloburgers met Gouda Flavour Grated op en maak het broodje af door hier veldsla over te verdelen. Serveer de burgers direct.
Fotocredits: Violife

BBQ-maïskolven met lemon & herb rub

De maïskolf is een echte klassieker voor op de BBQ. Het is een heerlijk bijgerecht dat nooit verveelt. Met dit recept maak je maïskolven die tijdens de BBQ de show zullen stelen! De citroensmaak geeft dit gerecht namelijk een lekker frisse smaak. Geniet van deze verrassende klassieker!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 maisprikkers
  • 4 maiskolven
  • 6-8 el Lemon & Herb Rub
  • 1 el Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie
  • roomboter
  • zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de BBQ op middelhoge temperatuur.
  2. Snijd het uiteinde van de maiskolven af en verwijder de bladeren en alle draden. Kook de kolven zo’n 10 minuten voor in ruim water met zout.
  3. Meng de Lemon & Herb Rub met de Bak & Braad Extra Vierge Olijfolie en smeer de maiskolven hiermee in. Laat even intrekken.
  4. Rooster de maiskolven rondom gaar voor ongeveer 10 minuten op de BBQ.
  5. Steek een maisprikker in beide uiteinden van de kolf. Zo zijn ze gemakkelijk op te eten en blijven je handen lekker schoon. Serveer met een klontje roomboter.
Fotocredits: Oil & Vinegar