Recept: pasta alla norma

Onze nieuwe Talkies kleurt Italiaans, dus we kunnen zéker niet achterblijven met een lekker Italiaans recept. In de Italiaanse keuken is – of course – de tomaat koning. De heerlijke tomatensmaak komt vaak beter tot uiting in soepen, pasta’s en stoofpotjes als je uitgaat van tomatenconcentraat, gepelde tomaten in blik en passata’s. De aroma’s van de rijpe tomaten blijven namelijk mooi bewaard in het productieproces en zo heb je dus altijd wel echte Italiaanse tomaten bij de hand! Daarom: dit recept voor  pasta alla norma.

Ingrediënten

  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 400g cubetti met basilicum
  • 200g ricotta
  • 2 aubergines
  • enkele eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • enkele takjes tijm
  • 600g spirelli
  • een handvol platte peterselie
  • 75g geroosterde pijnboompitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de ricotta in een ovenschaal en bak hem lichtbruin. Snijd de aubergines in blokjes en bak deze goudbruin in een beetje olijfolie. Kruid met peper en zout. Snipper de knoflook en zet aan in een beetje olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en de tijm toe. Kook 15 minuten op een laag vuur en voeg de aubergines toe. Gaar ondertussen de pasta in gezouten water. Serveer de pasta met de saus en de ricotta en werk af met peterselie en pijnboompitten.

Recept afkomstig uit ‘Italia al Pomodoro’ (Uitgeverij Lannoo, lannoo.nl)