Thuis bij: Ingrid Seynhaeve

Parijs is de internationale modehoofdstad bij uitstek voor exclusieve haute couture, fashionable prêt-a-porter en creatieve young designer-collecties. Als internationaal fotomodel moet je middenin deze Franse hoofdstad zitten. Dat gold ook voor het bekende Belgische model Ingrid Seynhaeve die samen met haar Franse man, acteur Jean-Baptiste Iera, en hun twee zonen Lukas en Hayden zowel een appartement in New York als dit bijzondere pied-a-terre in Parijs hebben. Het heeft een koninklijke geschiedenis en ishuiselijk, warm, chic en doorleefd waarmee het huis het beste op interieurgebied van de twee continenten van de globetrotters bij elkaar brengt.

Hoewel Jean-Baptiste, voor vrienden Gio, en Ingrid nu echt ingeburgerde New Yorkers zijn, hadden ze behoefte aan een comfortabel en huiselijk tweede optrekje in Parijs. Een plek om thuis te komen wanneer ze naar Europa moeten reizen. Een plek waar ze nu en dan, met het hele gezin, thuis konden komen en waar de kroost hun eigen speelgoed kon terugvinden. Het resultaat is een bijzonder persoonlijk appartement, gelegen in het hartje van Parijs, aan een van de mooie straten van de Boulevard Haussmann. Een historisch pand uit 1894, dat vele jaren geleden diende als de Parijse residentie van koning Foead I van Egypte en meer recentelijk koning Juan Carlos van Spanje.

Balzaal

Het gelijkvloerse appartement dat Ingrid en Gio uiteindelijk kochten, diende voorheen als balzaal, gevuld met sigaren, muziek en sfeer. Niet dat er van die vrolijkheid nog veel overbleef toen ze de woning kwamen bezichtigen. Het appartement was dankzij zijn vele glas-in-loodramen vooral donker, somber en troosteloos. Genoeg voor Ingrid om haar veto te stellen. ‘Mijn hart ligt in New York dus ik ga niet nu en dan die oceaan oversteken om hier in een kerk te wonen. No way. Hier ga ik dood’, vertelt ze over de situatie. Gio hield echter voet bij stuk en langzamerhand slaagde hij erin om zijn vrouw te overtuigen. Hij zag wat de plek kon worden wanneer al dat glas-in-lood verwijderd zou worden: een helder ruim hoekpand vol potentie.

Ontwerp

De ondernemende acteur sloeg ondertussen aan het ontwerpen en kwam op het idee om een mezzanine te creëren voor de badkamer, slaapkamer en thuiskantoor. Een tussenetage die meteen ook naar de tweede verdieping of de kinderetage zou leiden. Om het vele invallende licht optimaal te benutten en het ruimtegevoel niet te beperken besloot Gio om die mezzanineruimtes telkens van de benedenverdieping af te scheiden via vier kamerhoge en -brede raampartijen. Een ingreep die zowel de benedenverdieping als de mezzanine ten goede zou komen. Een ingewikkeld en technisch project dat Gio samen met architecten tot een goed einde wist te brengen. ‘Ik heb veel ideeën en ik weet goed wat ik wil, maar voor de technische plannen heb ik uiteraard een architect nodig’, vertelt Gio.

Tekst Marc Heldens/Sophie Allegaert
Fotografie Verne Photography

Meer lezen? De Talkies BEAUTY issue ligt vanaf 27 juli in de winkels. Abonneren op Talkies doe je hier en de nieuwe editie bestellen kan ook.