Binnenkijken bij Sisi Bolatini

Sisi Bolatini kun je kennen van haar content op Instagram en YouTube, de film Meskina waar ze in debuteerde en haar eigen Turban-lijn. Inmiddels is zij getrouwd met de liefde van haar leven, tevens de reden waarom ze naar New York is verhuisd. Hoe hebben zij de Ramadan doorgebracht in NYC en welk gerecht stond er het meest op het menu afgelopen maand en wint de Marokkaanse keuken het van de Indiaanse keuken? Westwing mocht een kijkje nemen in haar keuken én appartement  in New York. Kijk hier mee!

Je hebt je samen met je man gevestigd in NYC. Als stewardess heb je de hele wereld gezien, is NYC jullie eindbestemming of kriebelt het om toch nog ergens anders te wonen? Nederland, Marokko of India wellicht?

‘Ik ben inmiddels al ruim 6 jaar een expat en ik moet zeggen dat als je eenmaal het expatleven gewend bent, het heel moeilijk is om te denken dat je voor altijd op één plek zult blijven wonen. Het is heel gek, maar ik denk dat de kriebels om het weer iets anders te proberen voor mij gewoon in het bloed zit. Voor nu hebben we het heel fijn in New York en zijn we ook best gesetteld. Wie weet wat de toekomst brengt. Ik sta er zeker voor open om iets anders te proberen, waar precies zou ik niet weten. Ergens waar het lekker weer is!’

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? 

‘Slide in the DM, yes yes! HE did that haha, nooit gedacht dat een berichtje op Instagram ook maar ooit zou kunnen uitmonden tot een huwelijk, but here we are!’

Kun je wat meer vertellen over de cultuurverschillen in jullie relatie? Waar moest je bijvoorbeeld het meest aan wennen of was de grootste aanpassing voor jou?

‘Ik denk dat hij meer moest aanpassen dan dat ik dat moest doen. Ik kom uit een hele sterke cultuur waar ik heel trots op ben en graag implementeer in mijn leven. Hij is niet zo cultureel opgevoed en vond het daarom heel leuk om meer te weten en te leren over mijn cultuur. Als mijn schoonouders op bezoek komen en zij krijgen the Moroccan treatment van mij. Dan zie ik de glinstering al in hun ogen.’

Je hebt de opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd, hoe kijk jij aan tegen de Ramadan?

‘Ik zie het als een hele mooie, maar voor belangrijke maand. Zowel spiritueel als fysiek. Het hele jaar door zijn wij continue bezig met ons lichaam voeden zonder stil te staan bij een eventuele detox als daar niet bewust over nagedacht wordt en voor gekozen wordt. De Ramadan is daarom voor mij die verplichte belangrijke detoxmaand, even op de rem. Niet alleen nadenken over wat je wel en niet gaat eten, maar ook nadenken over wat het betekent dat om elke dag te ‘kunnen’ eten. Het besef van de gunsten van God en hoe blessed we wel niet zijn op deze aarde, dat we gezond zijn, een dak boven ons hoofd hebben en elke dag onszelf te kunnen voorzien van eten.’

ZIE OOK:DIT ZIJN DÉ LIFESTYLE EN BEAUTY ESSENTIALS VAN SISI BOLATINI

Hoe belangrijk is eten voor jou?

‘Voor iemand die voorheen nooit een goede relatie heeft gehad met eten, kan ik eindelijk zeggen dat eten een hele belangrijke rol speelt in mijn dagelijkse leven. Ik ben drie jaar geleden begonnen met sporten in de gym en ik merk dat ik daardoor heel anders ben gaan eten. Eten was voor mij altijd onbelangrijk en alleen als ik er tijd voor had, nu kom ik er niet omheen. Na het sporten heb ik zoveel honger en MOET ik eten, anders trek ik het niet meer.’ 

Is de Ramadan anders in NYC (niet bij familie/vrienden) t.o.v. Nederland?

‘Gelukkig heb ik inmiddels een hele mooie vriendenkring opgebouwd in New York die net aanvoelt als familie. Er gaat geen dag voorbij waarbij ik het gevoel heb dat ik alleen ben tijdens de Ramadan. Uiteraard is het ook super fijn om in Nederland de Ramadan te kunnen meemaken met mijn ouders, broers en zussen. Ik probeer daarom altijd wel toch een paar dagen in de Ramadan naar Nederland te gaan om de Ramadan ook daar mee te maken.’

Is het zwaarder of voelt de Ramadan, ondanks dat je ver weg bent van iedereen, juist als ’thuis’?

‘Het is niet perse zwaarder. NYC begint steeds meer als thuis te voelen gelukkig. Het is anders, maar leuk anders.’

Hoe pak je de Ramadan aan samen met je man? Hier zit natuurlijk wel een cultuurverschil in, hoe ervaar je dit samen?

‘Ik houd enorm van Indiaas eten en hij houdt enorm van Marokkaans eten. Het zit hem vooral in de keukens waar het meeste verschil in zit qua cultuur. Ik probeer daarom deze twee keukens te combineren tijdens de iftars zodat we van allebei de culturen wat meekrijgen.’

Houden jullie van koken? En zo ja, wie kookt er dan? En wat voor keuken?

‘That’s going to be me! Ik ben degene die houdt van koken, en ik houd van de Aziatische en de Italiaanse keuken. Iffy kookt helaas niet, maar hij staat wel altijd klaar voor mij om de afwas te doen, haha. Hij wilt het wel altijd leren, dus wellicht zien we hem binnenkort vaker in de keuken staan.’

Als je moest kiezen: de Marrokaanse of Indiase keuken? En welke keuken staat het meeste op het menu tijdens Ramadan?

‘De Marokkaanse for sure! Ik ben ermee opgegroeid en zou het voor geen andere keuken omwisselen. Harira kan natuurlijk absoluut niet ontbreken tijdens de Ramadan.’

Of toch de Nederlandse stamppot?  Wat mis je het meest qua eten uit Nederland? 

‘Een patatje oorlog! Kroketje of frikandel, man man man, ik moet er al van watertanden als ik er aan denk!’

Welke keuken staat het meeste op het menu tijdens Ramadan?

‘De Marokkaanse keuken (voornamelijk de soep) staat het meeste op het menu. Het is fijn om het vasten te breken met iets wat niet zo zwaar is en daar is harira ideaal voor. De gerechten die na de soep komen zijn niet altijd perse Marokkaans. Dat kan variëren van de één op de andere dag. Afhankelijk van de samenstelling van wie er allemaal aanwezig zal zijn tijdens de Iftar. Eten er mensen mee, dan wordt er meestal wel Marokkaans gekookt. Is het alleen Iffy en ik, dan gaan we soms liever voor iets makkelijkers of gaan wij uit eten.’

Na een dag vasten, naar wat voor gerecht kijk je dan het meest uit? 

‘We beginnen het verbreken van het vasten altijd met een glas water en een dadel. Daarna eten we harira, dat is Marokkaanse soep en bestaat uit de volgende ingrediënten.

  • 2 middelgrote uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 150 g geschilde bospenen
  • 4 trostomaten
  • 30 g gember
  • 30 g verse selderij
  • 15 g koriander
  • 15 g verse peterselie
  • 2 el tomatenpuree 
  • 3 el milde olijfolie
  • 1½ tl tafelzout
  • 3 el ras el hanout
  • 1l water
  • 100 g vermicelli
  • 200 g linzen in blik
  • 200 g kikkererwten in blik
  • 1 citroen’

Ga je voor het Eid/Suikerfeest terug naar je familie in Nederland of ga je het in NYC vieren? En viert je man dit dan mee? 

‘Dit jaar vier ik Eid/Suikerfeest in NYC en zal ik het offerfeest met mijn familie in Nederland vieren. 

Kan je vertellen hoe het ritueel heet wat we hebben gefotografeerd, waarbij je het huis reinigt en waar dit voor dient?

‘Het is niet perse een ritueel, maar ik hou ervan om de dag te beginnen met het opzetten van de Koran en de bakhoor (inscent) om het huis lekker te laten ruiken gedurende dag. Dit geeft mij persoonlijk rust en helpt mij met het focussen op mijn spirituele doelen die ik tijdens de ramadan stel.’

Wat vond je belangrijk qua interieur bij het inrichten van dit nieuwe huis? 

‘Ik vond het het heel moeilijk om al mijn favoriete producten van Westwing te zien samenkomen tot een geheel, omdat wij nog heel diep in het verbouwproces zaten! Ik was daarom super blij de Westwing Studio waar er 3D tekeningen werden gemaakt van de gekozen producten om je een idee te geven van hoe het er uit zal gaan zien straks. Dit vond ik zo een geweldige service, dit heeft mij enorm geholpen met het inrichten.’

Wat in dit huis/interieur maakt het voor jou jouw thuis?

‘Alles wit! Ik hou van wit en blij dat ik dat thuis in mijn eigen huis kan hebben. Ik kom maar al te graag terug naar huis en dan kijk naar het interieur en krijg ik het helemaal warm van binnen. This is mine, this is us!’

Wat is de absolute showstopper in jullie huis? En waarom is dit een must have? 

‘Onze bank natuurlijk! De vorm, de kleur, ALLES! En om te weten dat ik deze mooie unieke Westwing bank hier in New York mag hebben, ik ben er gewoon uitermate gelukkig mee.’

Hoe zou je jouw interieurstijl omschrijven?

‘Cultureel modern? Ik hou van van de Maroccan touch in mij interieur, maar ik hou ook zeker van het Scandinavische.’

Wat betekent Westwing voor jou?

‘Westwing betekent voor mij het maken van een huis een thuis. Zij bieden daar alle tools voor, maar vooral ook de producten. Elke stijl is haalbaar voor iedereen met Westwing. Het is toegangkelijk and that’s what I love about it!’

ZIE OOK:BINNENKIJKEN BIJ INTERIEURSTYLISTE MARLOT WILLEMS (JOLIELOT)

Shopping list

Bouclé niervormige bank Gatsby

Grote hanglamp Aurelia

Bijzettafel Benno

Handgemaakte vaas Latona

Salontafel Lesley