Kamerplanten guide 2022

Golden oldies & mood boosters

Of het nou een complete urban jungle met tropische kamerplanten, een vensterbank vol pannenkoekenplanten, of een uitgebreide cactusverzameling is: groen is niet meer weg te denken uit onze huizen. Kamerplanten brengen iedere ruimte tot leven en hebben talloze positieve eigenschappen. Zo verbeteren ze jouw productiviteit, verminderen ze stress en zuiveren ze de lucht. Zeker nu de kerstboom een treurig, gapend gat nalaat, is het de hoogste tijd om (opnieuw) de natuur in huis te halen. Zo ga je fris en gezond 2022 in. De Kamerplanten Guide 2022 van Intratuin zit boordevol groentrends en advies om jouw plantenverzorgingsroutine te perfectioneren. Lees je mee?

Naast onze kleding, schoenen, kapsels en interieur zijn er ook trends op het gebied van kamerplanten. Sommigen zijn tijdloos en doen het in iedere kamer goed, anderen kennen periodes van populariteit. De meest populaire en trending kamerplanten van de jaren ’60 zijn ook nu nog steeds geliefd: Calathea, Bonte Monstera en de Spathiphyllum. Dit zijn toppers van het eerste uur die eigenlijk nooit uit de mode zijn. Maar, er verschijnen ook nieuwe sterren, die wat zeldzamer zijn of waarvan je de naam misschien nog nooit hebt gehoord. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk zijn eigen smaak en voorkeuren. Om ervoor te zorgen dat jij sowieso een on trend planteninrichting hebt – wat je smaak ook is – zet Maurice Secrève, kamerplantenexpert bij Intratuin, vier plantentrends voor 2022 op een rijtje.

#1 STRAK EN ZUIVER | Hallo, frisse start!

Na een beweeglijk jaar wordt komend jaar door veel mensen opnieuw als een frisse start gezien. Dat is ook terug te zien binnenshuis. Denk aan heldere, lichte tinten en héél veel ‘gezond groen’. Grote bladplanten zijn dit jaar extra belangrijk: ze hebben een uitstekende, zuiverende werking. Kenmerkend voor deze trend zijn dan ook bonte bladplanten zoals de Calathea en Diffenbachia, en makkelijk te verzorgen hang- en klimplanten zoals Jasmijn. In deze trend zie je verder ook kleinere, luchtzuiverende planten terug, die je strakke Scandinavian of moderne interieur goed kunnen complimenteren. Denk bijvoorbeeld aan Lepelplant.

#2 GOLDEN OLDIES | Retro in een modern jasje

Houd je toch liever vast aan tradities, dan is deze trend perfect voor jou. Nu we ons huis steeds meer stijlen met tweedehands meubels en vintage vondsten, maken retro planten het helemaal af. In deze trend zie je dan ook veel retro bloeiende planten en traditionele bladplanten. Denk aan de Begonia, Curcuma of Polyscias. Ook leuk: zet een paar planten op verschillende hoogtes en in diverse potjes bij elkaar voor een speels effect of creëer een heuse orchideeënjungle door orchideeën te combineren met hippe, groene planten!

#3 BONTE MOOD BOOSTERS | Voorzichtige voorjaarskriebels

Deze trend staat in het teken van zorgeloos genieten, waarbij planten nèt voor dat extra feestelijke randje in je huis zorgen. Ga voor bloemen en bloeiende planten die je interieur opvrolijken en jou daarmee een boost aan positieve energie geven. Precies op tijd om je kleine winterdip weg te nemen en plaats te maken voor de voorjaarskriebels! Dat vraagt om een vrolijke selectie aan planten zoals de Caladium, Clemanthe of (Blad)Begonia.

#4  MEET THE VIPS | Een speciale groene gast in huis

Planten zijn tegenwoordig niet alleen meer een ‘leuke toevoeging’ aan je huis, maar zijn opgebloeid tot een volwaardig decoratief onderdeel van het interieur. Wil je indruk maken, ga dan voor een zogeheten Very Important Plant, oftewel bijzondere planten met een uniek uiterlijk die je niet zomaar overal kunt krijgen. Deze speciale groene vrienden zijn de pareltjes die jouw plantencollectie net die extra touch geven. Bijvoorbeeld onderstaande juweeltjes:

v.l.n.r.: Pilea Mojito, Sanseveria Star Canary (2x) , Macodes Petola

De gele Paradijsvogel | Sansevieria Star Canary

De Sanseveria Star Canary, ook wel bekend als de vrouwentong vanwege haar scherpe bladeren, is uniek door de stervorm en sprekende gele bladeren. Er is weinig uitleg nodig over waarom deze plant een vip-plant is: deze uit Afrika afkomstige paradijsvogel fleurt in één klap elke ruimte op. Het fijne aan de Sanseveria is dat vrijwel iedereen haar kan verzorgen. Ze kan goed tegen zonlicht, of juist halfschaduw, en heeft niet zoveel water nodig. Een eitje dus.

Betoverende Woestijnroos | Adenium Ansu Baobab

De Adenium ‘Ansu’ Baobab is extra opvallend door de grillige Caudex (knol die boven de grond uitsteekt). Daarom zijn ze ook niet te vergelijken met de reguliere Adenium. Zodra ze gaan uitlopen komen er prachtige groene bladeren uit de vertakkingen. Na verloop van tijd verschijnen er zelfs prachtige roze bloemetjes. Omdat deze plant normaal gesproken in de woestijn groeit, heeft hij niet veel water nodig. Zet hem op een zonnige plek, dan krijgt deze woestijnroos genoeg energie om te groeien.

Bonte Pannenkoekenplant | Pilea peperomioides ‘Mojito’

De Pilea Mojito is de geliefde pannenkoekenplant, maar dan met een speciaal uiterlijk. Met zijn speciale, gevlekte ronde bladeren is het niet gek dat deze plant tot de VIP-gasten behoort. Deze sterke plant houdt van veel licht tot halfschaduw. Zet de bonte pannenkoekenplant vooral niet in de volle zon, dan kan hij zijn bladeren verliezen of kunnen ze verbranden. Voorkom dat de grond uitdroogt, het liefst heeft hij ontkalkt water en is de grond continu licht vochtig. Ook leuk: in de zomer kan de Pilea Mojito kleine witte bloemetjes krijgen.

Het juweeltje onder de orchideeën | Macodes Petola

Deze wel heel speciale uitvoering van de orchidee, met zijn ovaalvormige bladeren met een fluwelen textuur en prachtige tekeningen, is een lust voor het oog. De lichte lijnen steken mooi af tegen de donkere bladkleur en lopen vanuit het midden uiteen tot een soort bliksemschicht. De Macodes Petola doet het als VIP-gast goed tussen de andere planten uit je collectie, maar is wel een beetje een diva op het gebied van verzorging. Deze tropische plant wil niet te veel licht, houdt van warmte én flink wat water. De plant staat te allen tijde graag in lichtvochtige grond.

v.l.n.r.: Pilea Mojito, Adenium Ansu Baobab