Binnenkijker

Thuis bij Mart Visser

Couturier Mart Visser heeft een indrukwekkende carrière op het gebied van mode; high-class couture én verschillende prêt-à-portercollecties. Begin ’90 jaren ontwierp hij zijn eerste couturecollectie ooit en nu vele jaren later is hij nog steeds een van de meest opmerkelijke fashiondesigners in Nederland en vér daarbuiten. En daarbij heeft hij al meer dan twintig jaar in Zuid-Frankrijk zijn zomerhuis in de Alpes-Maritimes, gelegen in de heuvels. Op steenworp afstand van het huis heeft hij in zijn tuin een klein schildersatelier waar hij, net als zijn atelier in Amsterdam, zijn vele kunstwerken en beelden maakt. Deze plek in Zuid-Frankrijk, zomerhuis en atelier, laat een andere, meer persoonlijke en intieme kant van hem zien, anders dan zijn appartement in Amsterdam. Nieuwsgierig geworden? Kijk met ons mee in zijn interieur!

Het Zuid-Frankrijk van Mart Visser staat voor verstilde sfeer, zomerse rust en een interieur dat geïnspireerd is door de omringende natuur. Het zomerhuis in Tourettes-sur-Loup, een bijzondere combinatie van antiek, curiosa, Mart Visser-sculpturen, maar bovenal vele brocante-collectables heeft een persoonlijke en warme uitstraling gekregen met aandacht voor een natuurlijke sfeer. Daarbij is het licht in Zuid-Frankrijk ook een belangrijk element, hoe kan het ook anders voor een kunstenaar. Dus tijd om eens op bezoek te gaan bij couturier, kunstenaar én levensgenieter Mart Visser.

Mart: ‘Eind ’98 gingen wij op zoek naar een zomerhuis. Vanwege onze beider drukke banen in Nederland zochten wij voornamelijk in het warme Zuid-Frankrijk, het liefst op dertig minuten rijden van Nice Airport. Veel van onze vrienden hadden hier al huizen en tipten ons deze bijzondere streek. Onze makelaar had als oriëntatie dit zomerhuis gespot. Het was in eigendom van een echtpaar uit Parijs, die het in de jaren ‘60 hadden laten bouwen. Naarmate we hoger in de bergen kwamen begonnen we toch te twijfelen, maar de makelaar verzekerde ons dat een bezoek aan dit huis het meer dan waard was. Toen wij voor de poort stonden en tussen de vele bomen door het huis zagen liggen wisten wij; dit voelt goed. We wisten ook meteen dat het deze plek moest gaan worden. Dit was wat wij zochten, een soort chemie, een gevoel, een coup de foudre. Het was ontroerend om te zien dat bij de notaris het Parijse echtpaar met pijn in het hart afstand deed van “hun” familiehuis, maar wij hebben hen toen beloofd er iets zeer moois van te maken. Het was een zeer solide huis en dat voelde goed. Eigenlijk konden we er meteen in, als enige renovatie hebben we de leuning van de trap bij de entree laten weghalen, net als de dubbele deur tussen het eet- en woongedeelte. Het zomerhuis had al een bijzonder karakter van zichzelf. Dus we hebben eigenlijk alleen maar geschilderd, gewit en gesaust, that’s it.

Meer lezen? Bestel nu onze nieuwe editie!

Talkies Fashion Issue

#6 september 2022