Verbondenheid

Uitgedrukt in kunst

Matilda Mijatovic is de kunstenaar achter het snelgroeiende Instagramaccount @less_with_lines. Mijatovic besloot abrupt te stoppen met haar goedbetaalde baan als businessconsultant en haar hart te volgen. Kunst maken waarin zij gezinnen en families verbindt. Het leek aan te komen waaien, deze mooie wending, maar niets bleek minder waar. Via een turbulente jeugd in een door oorlog geteisterd Bosnië belandt Matilda met haar gezin in Nederland waar ze uiteindelijk gebukt gaat onder haar oorlogstrauma. Een trauma dat haar in eerste instantie beschadigde en via welke ze nu haar doel in het leven gevonden heeft.

De vierjarige Matilda woont in Zenica, Bosnië, als de oorlog in voormalig Joegoslavië onhoudbaar wordt. Vader en moeder besluiten dat vluchten naar een ander land om hun kinderen een goede toekomst te bieden het beste is. Matilda moet afscheid nemen van haar vader die als eerste vertrekt op zoek naar een vreedzame bestemming, zonder te weten of ze hem ooit nog zal zien. Dit afscheid raakt haar diep in haar kern en heeft haar nu haar zielsbestemming doen vinden. 

‘Als businessconsultant had ik een goede baan, maar ik wilde mensen met mijn werk in hun hart raken. Ik word nog weleens voor gek verklaard dat ik m’n baan opzegde, maar er zat altijd al een ondernemer in mij en ik kijk altijd naar mogelijkheden en ik vertrouw heel erg op mezelf. Toen ik een cursus volgde voor mijn nieuwe onderneming moest ik het “waarom” onderzoeken. Wáárom wilde ik dit? Waarom voelde dit zó goed dat ik mijn zekerheid opgaf? Gekscherend riep ik maar dat dit is komen aanwaaien en ik er tijd voor had tijdens de eerste lockdown. Maar niets bleek minder waar. Het was die connectie die ik wilde vastleggen, de verlatingsangst die ik opliep toen ik afscheid moest nemen van mijn vader zonder te weten of ik hem ooit nog zou zien. We waren uiteindelijk een half jaar gescheiden van mijn vader. Het heeft me doen beseffen hoe belangrijk familie is. Mijn moeder was vijfentwintig toen zij besloot te vluchten met twee kleine kindjes, zonder man, waar ze al maanden niks van vernam. Er gebeurden afschuwelijke dingen in de oorlog met vrouwen die alleen waren. Ik ben op niet veel later leeftijd moeder geworden en kan me nog steeds niet voorstellen dat mijn moeder dat geflikt heeft! Zó dapper. Dit alles heeft mij gevormd en ik ben dankbaar en dolgelukkig wanneer ik weer een mooi kunstwerk mag leveren waar mensen door geraakt worden. Ik krijg hartverwarmende berichten van mijn klanten en daar doe ik het voor. Mensen raken in hun hart. Geliefden verbinden in kunst.’

Meer weten over Matilda en haar werk? www.lesswithlines.com