5 kleine dingen

die jij nú kunt doen om de aarde te beschermen

Duurzaamheid is en blijft een onderwerp waar we ons elke dag mee bezighouden, en waar ik mezelf ook altijd weer in probeer te verbeteren. Misschien ben je al heel bewust bezig en zijn deze tips meer een herinnering aan wat je allemaal al doet. Misschien geeft het je net weer een duwtje in de rug en laat het zien wat er mogelijk is. Check hier 5 simpele, kleine wijzigingen die je per direct kunt toepassen om nét een beetje bewuster te leven, de wereld te beteren én jezelf daarbij ook beter te voelen. Beter voor het milieu en vaak ook beter voor de portemonnee!

1. Afval scheiden

Het kost amper moeite, vooral als je speciale bakken/zakken maakt per afvalgroep. Afval scheiden is heel belangrijk, omdat afval alleen gerecycled kan worden als er niet te veel dingen bij zitten die er niet bij horen. Het lukt bijvoorbeeld niet om papier te recyclen als er veel plastic tussen zit. Ook als er bij papier te veel vet zit (afhaaleten), is het veel lastiger te recyclen. Het afval wordt dan allemaal in de verbrandingsoven gegooid en is daarmee heel vervuilend. Let dus goed op het scheiden van afval en lees online eens wat er wel en niet in de bepaalde groepen mag (Papier, Glas, Metaal, GFT en Restafval). En een kekke prullenbak van Brabantia ziet er ook nog eens mooi uit in je keuken!

2. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakproducten bevatten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu, en voor je gezondheid. Ook leveren ze veel plastic afval op. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen (zoals Method, Seepje, Marcel’s Green Soap en ZO) die net zo krachtig schoonmaken als chemische producten. Beter voor de planeet en voor jou. Hoera! 

Wist je dat roomboter één van de meest vervuilende producten binnen de zuivelindustrie is? Voor de productie van 1 kilo roomboter is 25 (!) liter melk nodig

3. Bewust boodschappen doen

Plantaardige producten zijn vaak een stuk duurzamer voor het milieu. Pluspunt is ook nog dat je zeker weet dat er geen dierenleed aan te pas komt. Probeer minstens een keer per week een dierlijk/vegetarisch product te vervangen door een plantaardig product. Het is makkelijker dan je denkt! Maak bijvoorbeeld tosti’s van vegan kaas en kimchi, en als je echt Franse kaas mist, moet je de camembert van cashewnoten eens proberen van Rosie and Riffy. En hunker je toch echt nog altijd naar vlees, kies dan voor vlees van het keurmerk Demeter waar de dieren écht buiten lopen en een ander leven hebben.

4. Vermijd plastic verpakkingen

De plastic soep is inmiddels een bekend fenomeen. De plastic soep lossen we alleen op door geen plastic meer te produceren. Dan komt het ook niet in de zee. Grote vervuilende bedrijven kunnen daarin een grote rol spelen, maar ook jij kunt meehelpen. Tien tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt: koop zeep in plaats van doucheschuim, koop een waterfilter voor op vakantie, gebruik geen wegwerpscheermesjes, gebruik geen rietjes, gebruik geen scrubcrèmes, stap over op een bamboetandenborstel, koop geen drinkpakjes, gebruik/koop geen plastic tasjes, gebruik geen koffiecapsules en maak meer dingen zelf; van verzorgingsproducten tot tussendoortjes!

5. Douche korter

Douchen is heerlijk! Ik sta er zelf vaak te lang onder en probeer dit de laatste tijd te verbeteren. Het is namelijk jammer van het water, de energierekening en het milieu (vanwege energieverbruik en daarmee uitstoot). Tip: zet een wekker om je douchelimiet te behouden en zodat je niet wegdroomt onder de douche, zet de straal zachter of doe een Wim Hofje en douche koud! Dit is even wennen, maar na een week weet je niet beter en voel je je er kiplekker door.

Tekst Sanne van Kuijck
Foto ZO Schoon by Roos Oosterbroek