BIG ART

Dé kunstbeurs van dit najaar

Kunstliefhebbers opgelet! Van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober vindt de zesde editie van BIG ART plaats op het monumentale Hembrugterrein, op steenworp afstand van Amsterdam. De vorige editie kon nog nét doorgaan, maar enkel met beperkte bezoekersaantallen. Dit najaar is BIG ART terug en pakt extra groot uit met werk van tientallen eigentijdse kunstenaars, fotografen en ontwerpers die de enorme hallen van de oude Project.Fabriek sieren. Met bijna 7.000 vierkante meter oppervlakte vormen de loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling annex beurs. En mocht je helemaal verliefd zijn geworden op een werk heb je geluk; alle werken zijn ook te koop.

BIG ART is in 2016 gestart door Anne van der Zwaag, als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal wordt gewerkt met vaste stands en witte wanden. Bij BIG ART speelt de bijzondere locatie een belangrijke rol. Veel van de grote installaties worden speciaal voor BIG ART gemaakt; ze gaan een samenspel aan met de locatie. De hoge hallen en rauwe ruimtes zorgen voor een spannend contrast met de kunstwerken. Hierdoor wordt elke editie door de bezoekers weer anders ervaren. BIG ART biedt kunstenaars de kans om een keer groots uit te pakken, wat binnen de context van een beurs, galerie of museum niet altijd mogelijk is.

De selectie wordt per ruimte zorgvuldig samengesteld, waardoor elke hal een andere sfeer ademt. Ruim 75 kunstwerken van formaat worden tentoongesteld in prikkelende combinaties. Curator Van der Zwaag kijkt daarbij naar een interessante mix van sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en multimedia-installaties; van abstract tot figuratief, en uitgevoerd in verschillende materialen. Deelnemende galeries aan deze editie zijn onder andere Rutger Brandt Gallery, Rademakers Gallery, Galerie Bart en GoMulan Gallery. Ook werken van zelfstandige kunstenaars als Leoniek Bontje, Koen Dudink, Lique Schoot en Sigrid Calon zijn te bewonderen op de beurs. De kunstenaars hebben volop nieuw werk gemaakt en ze staan te trappelen om dit te presenteren. BIG ART brengt vraag en aanbod, inspiratie en vernieuwing weer bij elkaar in een unieke ambiance die je aan in real life kunt ervaren.

NAAMLOOZZ/MURALS Inc.
Erik Buijs – Janknegt Gallery

“De beleving van kunst is een belangrijk uitgangspunt bij BIG ART. Dit kan zitten in aspecten als geluid en beweging, maar ook in de manier waarop een kunstwerk wordt gepresenteerd. Sommige bezoekers komen voor de kunstinstallaties en ontdekken de locatie, anderen worden door de locatie aangetrokken en verrast door de kunst.”

Curator Anne van der Zwaag

Creativiteit en cultuur

Het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal is een bosrijk gebied onder de rook van Amsterdam. De voormalige munitiefabriek uit de 19de eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen waarvan 53 monumenten; het was het hart van de verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam. Het afgelopen decennium hebben een groot aantal creatieve ondernemers zich hier gevestigd en er een bruisend terrein van gemaakt. De Projekt.Fabriek is voor de derde keer aan BIG ART ter beschikking gesteld. Komende periode wordt het Hembrugterrein ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur.

BIG ART vindt plaats van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021. De kunstbeurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Check BIGART.NU voor meer info.

Morne Visagie – Nuweland
Tom Kraanen – Josilda da Conceição Gallery