healthy sisters x westwing

Binnenkijken bij de Healthy Sisters

Wij nemen vandaag een kijkje in het huis en de gewoonten van Rachida en Najima, beter bekend als de Healthy Sisters. Het populaire duo deelt met ons alles over de ramadan, hun tafelstyling, skincareroutines en eetgewoonten.

Wat zijn de belangrijkste rituelen tijdens de ramadan?

‘De belangrijkste rituelen tijdens de ramadan zijn natuurlijk de Iftar (het vasten verbreken) en de Suhur (het ontbijt), dus echt de laatste maaltijd voor je weer aan het vasten gaat beginnen. Een stukje bezinning, rust, even terug naar jezelf. Dat zijn wel de belangrijkste aspecten.’

Thuis

In hoeverre vinden jullie het belangrijk om het huis feestelijk aan te kleden tijdens de ramadan?

‘Heel belangrijk, omdat wij in principe twee feesten hebben. Dat is het Suikerfeest en het Offerfeest. Dat komt weer daarna. Dat zijn de enige twee feesten, inclusief de maand ramadan die we heel uitbundig vieren. Daarom vind ik het heel belangrijk om mijn huis goed aan te kleden en feestelijk aan te maken. Ook vooral voor de kinderen als een stukje herkenning. Ze vragen ruim voor de ramadan bijvoorbeeld wanneer het huis versierd wordt. Dat is ontzettend belangrijk voor ons.’

Wat zijn jullie tips wat betreft interieurstyling tijdens de ramadan en het Suikerfeest?

‘Classy, chic en niet te kitsch. Laat het matchen met je interieur, zodat het niet te druk gaat worden. De maand ramadan draait om bezinning en rust dus ik kan er persoonlijk niet tegen als je allerlei gekleurde lampjes, ballonnen en slingers ophangt. Het feestelijk aankleden van het huis zit ‘m bij mij in het creëren van hoekjes waar je je even rustig kunt trekken, waar je heel eventjes de rust kunt hebben. Verder vind ik de tafelsetting ook heel belangrijk. Daar komen we zo op. Dat is echt wel heel belangrijk, dat je het huis warm, knus en gezellig aankleedt, maar wel chic en classy.’

Beauty

Wat zijn jullie ultieme skincaretips tijdens de ramadan?

‘De ultieme tip is eigenlijk: drink voldoende water. Vergeet dat niet, dat is goed voor de hydratatie. Verder gebruik ik een goede dag- en nachtcrème, ik heb ook vitamine C-serum voor mijn huid, wat ik erg belangrijk vind. Vooral tijdens radaman kan ik heel grauw zien, omdat ik zelf best wel make-uploos de ramadan doorbreng. Ik hou van minimalisme in de ramadan. De jaderoller gebruik ik dagelijks bij het opstaan en bij het naar bed gaan. En natuurlijk een masker op zijn tijd!’

Hoe maken jullie je klaar voor het Suikerfeest?

‘Voor het Suikerfeest gaan we altijd even naar de kapper, de nagels laten doen en even een goeie gezichtsbehandeling. Jezelf goed verwennen. We scoren altijd een outfit – daar heb je in principe alle tijd voor om dat te doen – zodat je met het Suikerfeest kunt knallen.’

Tafelstyling

Welk interieuritem staat volgens jullie in de spotlight tijdens de ramadan en het Suikerfeest?

‘Dat is toch echt de eettafel. Met de ramadan – vooral tijdens de Iftar – is het belangrijk dat de tafel mooi gedekt is. Het is tevens de tafel waar ook het ontbijt plaatsvindt. Maar met Eid (Suikerfeest) is het het centrale punt waar lekkers op staat en als familie langskomt, die schuiven ook direct meteen aan.’

Hoe ziet de ideale tafelstyling eruit tijdens ramadan/het Suikerfeest? 

‘Ik vind tafelstyling tijdens de ramadan heel belangrijk. Ieder jaar koop ik nieuw servies bij, dus ik gebruik de voorgaande jaren ook, maar ik vind het altijd mooi om het weer te upgraden met nieuw servies dat ik weer kan mixen en matchen. Voor dit jaar heb ik een mooi olijfgroen servies van Westwing met een tijgerprintje en servetjes, leuke kaarsjes erbij en verse bloemen. Dan heb je echt een prachtige tafelsetting. Een feestje om aan te schuiven.’

Wat mag niet ontbreken op tafel tijdens ramadan/het Suikerfeest?

‘Tijdens de ramadan mag natuurlijk soep (harira) niet ontbreken, daar verbreken we altijd het vasten mee. Eigenlijk van alles… wij zijn echte foodies. Wij zijn opgegroeid met lekker en veel eten van onze Michelinkoningin; onze moeder. Alles is heel erg lekker en alles past op tafel. Dus het kan variëren van heel Marokkaans tot een sushi-avond.’

Food

Hoe houden jullie de gerechten gevarieerd?

‘Wij eten eigenlijk dagelijks iets anders, zodat je elke dag ook weer wat anders binnenkrijgt en zo houd je een gevarieerd menu.’

Zitten er nog bepaalde tradities gebonden aan het soort eten wat je op tafel zet met de Ramadan/het Suikerfeest?

‘Ja, de dadel. Daar verbreken we het vasten mee. Dat is iets vanuit het geloof, onze profeet verbrak zijn vasten altijd met een dadel, dus dat is wat er altijd bij hoort. Daarna hebben we de harira, de Marokkaanse soep; dat valt niet zo zwaar op de maag na een dag vasten, en daarna eet je wat je zou willen. Ik heb altijd een lekkere maaltijd, variërend van vis tot gehaktballetjes in tomatensaus tot en met een bbq of sushi – altijd eerst de harira en dan een maaltijd erbij.’

Zijn er bepaalde ingrediënten die jullie in deze periode niet mogen eten?

‘Het is niet zozeer dat je het niet “mag” eten, maar het wordt wel afgeraden om knoflook of heel sterke uien te eten, omdat je de hele dag erna niet gaat eten en er daardoor bepaalde geuren uit je mond komen. Belangrijk voor jezelf, maar ook voor anderen.’

Welk gerecht hebben jullie nog nooit gegeten tijdens de Ramadan of het Suikerfeest, maar zouden jullie nog heel graag een keer op tafel willen zien?

‘Ik kan niet zo gauw iets verzinnen. Eigenlijk altijd als wij een idee hebben en het uitspreken – en dat is eigenlijk nog steeds zo in het bijzijn van onze moeder, dan wordt het eigenlijk altijd de volgende keer voor je gemaakt. Dus eigenlijk nee, als wij ergens zin in hebben, krijgen we het wel. Of we maken het zelf.’

Hebben jullie doorgaans een gerecht of veel verschillende gerechten op tafel tijdens de Ramadan?

‘Vroeger wel. Vroeger was het hoe voller de tafel, hoe beter. De laatste jaren zijn wij eigenlijk heel minimalistisch geworden. We hebben een kommetje harira met een maaltijd. Wel altijd een versgeperst sapje voor de vitaminen, maar we zijn heel erg tegen voedselverspilling, dus zonde als je een tafel vol hebt, maar het niet allemaal op kan eten. Dat kan echt niet, dus eigenlijk nemen we gewoon een kopje soep met een gerecht.’

Koken jullie elke dag van de Ramadan zelf? Wat is jullie lievelingsrecept om te maken?

‘Ja wij koken echt elke dag, maar de harira maak ik voor twee á drie dagen, omdat je dat wel goed kunt opwarmen. De gerechten die we daarbij maken koken we elke dag. Het lievelingsgerecht is heel verschillend. Bij mij thuis mag elke dag iemand een gerecht uitkiezen, en dat maken we dan. Ik vind zelf een gegrilde vis en groenten op de barbecue heel lekker. Ook al eten we laat, mijn man is een groot barbecuefan, dus we barbecueën regelmatig in de ramadan. Met een frisse salade, heerlijk!’

Zijn er nog recepten die niet veel mensen kennen, maar wat een must is om ooit te proberen?

‘De honingkoekjes. Daar hebben wij een gezonde variant van. Dat weten heel veel mensen niet en als we het zeggen en ze proberen het uit – dan willen ze niks anders meer. We hebben ook een graanachtige mix met veel noten en zaden. En dat is normaal gesproken altijd een ongezonde variant, en die hebben wij ook gezond gemaakt. Echt een aanrader voor de ramadan.’

Koken jullie tijdens de ramadan altijd healthy?

‘Nee, we vinden dat op zijn tijd niet healthy koken, eigenlijk heel healthy is. Ook tijdens de ramadan hebben we cheat-momenten en nemen we iets lekkers. Over het algemeen hanteren we altijd de tachtig-twintig-regel, tachtig procent gezond, twintig procent ongezond. Dat hanteren we normaal gesproken al en ook tijdens de ramadan.’