Happy International Women's Day!

De oorsprong van Internationale Vrouwendag

Happy International Women’s Day! Inmiddels is Internationale Vrouwendag uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat elk jaar wordt gevierd in meer dan 100 landen. In veel landen is het zelfs een officiële feestdag waarop vrouwen extra in het zonnetje gezet worden door familie, vrienden of partners. Ook staan we deze dag stil bij vrouwenrechten, veiligheid van vrouwen en gendergelijkheid. Maar hoe is internationale vrouwendag ontstaan? Op de redactie doken wij de geschiedenis in! Dit wist je nog niet over Internationale Vrouwendag!

De eerste Vrouwendag in Nederland vond plaats op 12 mei 1912

Op 12 mei 1912 vond Vrouwendag voor het eerst plaats in Nederland georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. De dag draaide om het algemeen vrouwenkiesrecht. Een recht waar Nederlands bekendste feministe Aletta Jacobs voor gestreden heeft. Ook was zij de eerste Nederlandse vrouw die een hogere burgerschool bezocht, universitair onderwijs volgde, als eerste vrouw arts werd en promoveerde. Ook stond zij zo’n kwart eeuw lang in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.

8 maart is een herinnering aan de stakingen in Sint Petersburg

Op 8 maart 1917 gingen vrouwelijke arbeiders in Sint Petersburg in staking. Steeds meer vrouwen namen deel aan de staking. Zij staakten tegen de slechte arbeidsomstandigheden, oorlog en het voedseltekort. Uiteindelijk kwam het tot een algemene werkstaking en behoorde deze dag tot de Russische Revolutie. Als herinnering aan de gebeurtenissen in Sint Petersburg, verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat in 1921 8 maart tot vaste datum voor Internationale Vrouwendag.

ZIE OOK: INTERNATIONALE VROUWENDAG – 6 LESSEN VAN INSPIRERENDE VROUWEN!

Vrouwendag werd eerst alleen gevierd door communisten

Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig belangstelling meer in Nederland voor de Internationale Vrouwendag. Alleen communistische vrouwenorganisaties vierden destijds deze dag.

In 1975 uitgeroepen tot officiële Internationale Vrouwendag

In Europa en de Verenigde Staten werd de interesse voor Internationale Vrouwendag weer opgewekt tijdens de tweede feministische golf. In 1975 riep de Verenigde Naties 8 maart uit als officiële Internationale Vrouwendag.

ZIE OOK: 5 VROUWENPAKKEN OP EEN RIJ

Internationale Vrouwendag nu

Nederland viert tegenwoordig op veel verschillende manieren Internationale Vrouwendag. Er zijn lezingen, symposia, festivals, workshops, trainingen, debatten, rondleidingen en demonstraties waar iedereen aan kan deelnemen. Zo staan we stil bij vrouwenrechten, veiligheid van vrouwen en gendergelijkheid.

De viering verschilt per land

De viering van de Internationale Vrouwendag verschilt per land. Wist je dat in Rusland 8 maart een officiële vrije dag voor mannen en vrouwen is? De vrije dag lijkt op de Nederlandse Moederdag en jongens geven bijvoorbeeld een kado aan hun lerares en de meisjes in hun klas.

Bron: Atria

ZIE OOK: DEZE WOMEN ON TOP WINNEN EEN VEUVE CLIQUOT BOLD AWARD