free your legs

Gambettes Box en stichting Stop Straatintimidatie nodigen vrouwen uit op straat

Gambettes Box, het pantymerk in abonnementsvorm uit Parijs, richt zich elke maand tot duizenden vrouwen. En juist daarom verheffen zij hun stem tegen straatintimidatie met een krachtige campagne. Want Gambettes Box zegt het nog maar eens, for the people in the back: op straat zou niemand bang hoeven te zijn om lastig gevallen te worden. Hun missie? Free your legs!

Deze maand roept Gambettes Box samen met de stichting Stop Straatintimidatie een campagne in het leven om mensen bewust te maken van straatintimidatie en aandacht te vragen voor het feit dat 80% (!) van de vrouwen al eens is lastiggevallen in de publieke ruimte (onderzoek onder Amsterdamse vrouwen van 15-34 jaar)[1].

Om bewustwording te creëren rondom straatintimidatie zijn er vanaf dit weekend spiegels geïnstalleerd op beenhoogte in de straten van drie grote Europese steden (Parijs, Hamburg en Amsterdam). Een wildplakcampagne wordt hier aan toegevoegd om het bereik van de campagne te verbreden. Het principe is eenvoudig: voorbijgangers worden uitgenodigd een selfie van hun benen te nemen in een van de door Gambettes Box geplaatste spiegels of in een andere spiegel. Voor elke foto die per e-mail wordt verstuurd of wordt gepost met de hashtag #freeyourlegs, doneert Gambettes Box €5 aan de stichting Stop Straatintimidatie, die strijdt voor gelijkheid in de openbare ruimte.

‘Met die foto’s veroveren we niet alleen de straat terug, maar eisen we ook het recht op om vrij te zijn in de openbare ruimte. Vrij van angst, vrij zonder lastiggevallen te worden’ 

Gambettes Box

Intimidatie

Vier op de vijf vrouwen heeft te maken gehad met straatintimidatie, maar wat wordt hier eigenlijk onder verstaan? Straatintimidatie omvat een verscheidenheid aan seksuele uitlatingen of gedragingen waarmee anderen worden geïrriteerd, gekwetst, beledigd, bedreigd of beperkt in het gevoel van persoonlijke vrijheidStichting Stop Straatintimidatie bestaat sinds 2016 en heeft als missie het uitbannen van straatintimidatie in Nederland. Het doel? Iedereen in Nederland moet gelijke toegang hebben tot de publieke ruimte en zich daarin met een veilig gevoel kunnen bewegen zonder belemmering of hinder van anderen.