Weekendtip

Vanaf dit weekend te bewonderen: de expositie van fotograaf Spencer Tunick

Reflex Amsterdam presenteert van 17 september tot en met 1 november 2022 een solo-expositie van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick. Met Public Interventions toont de galerie nieuw en niet eerder gepresenteerd werk van de wereldberoemde beeldend kunstenaar. Voor Tunick is het de eerste galerie expositie in Nederland.

Spencer Tunick tart alle kunstdisciplines. Hij transformeert publieke ruimtes met tijdelijke monumenten van mensen die locaties herdefiniëren met complexe, organische composities. Die zijn figuratief en toch abstract, openbaar, uiterst intiem en verbeelden oprechte eenheid en diversiteit. De foto’s zijn tegelijkertijd schilderachtig, sculpturaal en installaties. De expositie reflecteert op het werk van de kunstenaar dat zich kenmerkt door abstractie, traditionele groepsportretten en ‘het lichaam zonder kleding’.

Naakte lichamen

De kunstenaar ensceneerde zijn eerste foto’s van naakte lichamen in stedelijke landschappen in het New York van de jaren negentig. Ondanks dat openbare naaktheid er legaal was, werd Tunick toch gearresteerd. Naaktheid was een provocerend schouwspel in zijn vroege werken, maar de kunstenaar ziet het alleen als ‘het lichaam zonder kleding’. Naaktheid is een rekwisiet, zoals stof, verf of zonnelampen; het activeert de ruimte op een energieke manier.

Groepsfoto

Als er een genre van toepassing is op het oeuvre van Spencer Tunick, dan is het wel de groepsfoto. Tunick verzamelt soms duizenden mensen en orkestreert hun posities zorgvuldig. In een tijd waarin naakt gefotografeerd worden een gangbare praktijk is, tilt Tunick het genre naar een hoger niveau om een ontmoetingsplaats te creëren voor hedendaagse kunst en haar publiek. Het vastleggen van een groep wordt een opwindend, dynamisch moment. 

The body in multiple

De massa’s lichamen – wat de kunstenaar “the body in multiple” noemt – is een onmiskenbaar boeiend element van Tunicks werkwijze. Als land art gebruikt Tunick het lichaam als zijn organisch materiaal om in natuurlijke omgevingen tijdelijke sculpturen te creëren. Hij speelt met tegenstellingen tussen publiek en privé, en organisch en kunstmatig. Uiteindelijk verandert Tunick steden in lichamen en lichamen in steden, en maakt het bekende ongekend betoverend.

Adres: Reflex Modern Art Gallery, Weteringschans 79A, 1017 RX Amsterdam.