Sunshine Royale Motel

Expositie in The Hoxton Amsterdam

1 motelkamer, 13 gasten met een eigen verhaal in 22 cinemagraphs: vanaf 26 oktober opent de Sunshine Royale Motel expositie in hotel The Hoxton in Amsterdam. Fotograaf en cinemagraph-specialist Michel Mölder werkte drie jaar lang met zijn team aan de serie levende foto’s. In de zelfgebouwde set van een Amerikaanse motelkamer uit de jaren tachtig kropen 13 personen in de huid van een gast. Onder andere Barbara Sloessen, Barrie Stevens, Humberto Tan, Isa Hoes, Jody Bernal en Loiza Lamers figureerden in een van de elf verhalen die zich afspelen in dezelfde kamer. Een kamer die een tijdelijk thuis wordt, tot de volgende gast incheckt.

De rode draad in deze serie beelden is een oude motelkamer waar individuele levens van passanten zich voor een korte tijd afspelen. Het zijn momentopnames wanneer de deur dicht zit en de buitenwereld er even niet toe doet. De kamer zelf is onverstoorbaar en is slechts een stille getuige van de tijd; alleen de gasten kleuren keer op keer de stemming binnen de vier muren. Deze serie van levende foto’s, oftewel cinemagraphs, zijn een mix tussen foto -en video. De cinemagraphs in deze kunstserie zijn statische afbeeldingen. Net als in een reguliere foto staat de tijd stil alleen brengen subtiele, soms verassende, bewegende elementen elk beeld tot leven. De onafhankelijke bewegingen vormen samen een naadloze video-loop waardoor je als kijker niet precies door hebt waar de beweging begint en eindigt. Hierdoor ontstaat de illusie van een oneindige beweging en blijf je kijken. 

“De cinemagraphs komen prachtig tot leven op The Frame-televisies die onze partner Samsung ter beschikking heeft gesteld voor de expositie. Helemaal in combinatie met de fraaie houten lijst van The Frame heb je als kijker niet direct door dat je naar een digitaal scherm kijkt. De subtiele bewegingen in de cinemagraphs hebben hierdoor écht dat verassende effect en hierdoor komt de hele serie en deze nieuwe vorm van digitale kunst het beste tot zijn recht. Bovendien vormt hotel The Hoxton in Amsterdam de perfecte setting waarin de beelden te zien zijn. Alsof we op voorhand wisten dat we daar de expositie zouden houden.”

Michel Mölder – fotograaf en cinemagraph-specialist

Over Michel Mölder

Na een opleiding tot cameraman specialiseerde Michel zich in het filmen van televisieproducties op locaties, waarbij hij zijn liefde voor techniek op een creatieve en zelfstandige manier kwijt kon. Hij draaide onder andere reisprogramma’s als Hollands Next Top Model, 3 Op Reis, Grenzeloos Verliefd en De TV-show. Zeven jaar later besluit hij dat zich meer wil toeleggen op zijn andere passie: fotografie. De volgende jaren staan in het teken van het experimenteren met verschillende vormen van cameratechnieken en belichting; juist deze constante vernieuwing wordt een rode draad in zijn carrière. Hij is een van de eersten die filmen op een fototoestel professioneel inzet en binnen zijn fotografie wordt photoshop en het werken met gekleurd licht een herkenbare stijl. Na een aantal jaren van experimenteren met zowel fotografie en video in de commerciële sector, weet Michel zijn twee grote liefdes te combineren binnen één vernieuwend medium: de cinemagraph. In 2015 richt Michel cinemagraph.nl op en wordt daarmee in de daaropvolgende jaren een van meest toonaangevende pioniers binnenin dit jonge medium.

De expositie (www.sunshineroyalemotel.com) is tot en met 7 november gratis te zien.