Nationale herdenking

Top 10 boeken voor 4 en 5 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Om dit nooit te vergeten, delen we hier een lijstje met boeken met als thema de Tweede Wereldoorlog. Boeken over verzet, verdeeldheid, doorgaan en boeiende biografieën. Maar bovenal een lijstje over vrijheid en hoe kwetsbaar en kostbaar dat is.

Mijn naam is Selma – Selma van Perre

Selma is zeventien als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Voor dat moment heeft Selma nooit veel aandacht aan haar Joodse afkomst geschonken, maar van de één op de andere dag is het een kwestie van leven of dood. In 1942 wordt ze opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp. Daar kan ze ternauwernood aan ontsnappen. Ze sluit zich aan bij het verzet onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga. Daar vervalst ze documenten en brengt die door het hele land. Ze weet uit handen van de nazi’s te blijven tot juli 1944. Ze wordt opgepakt en op transport naar Ravensbrück gezet. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

Het schuilhuis

Victoria van Coevorden wordt door haar ouders aangespoord om de steenrijke Robert te trouwen. De familie van Victoria heeft grote financiële problemen en zien het huwelijk als een laatste uitweg. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter het landhuis van de familie. De piloot overleeft en Victoria biedt aan hem te helpen. Ze moet hem verborgen houden voor de nazi’s maar ook voor haar familie. Als blijkt dat Robert een duister geheim met zich mee draagt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen niet van overzien.

Het achterhuis- Anne Frank

Eén van de meest gelezen boeken ter wereld. Hiermee is de droom van de twaalfjarige Anne in vervulling gegaan. Nog steeds is het dagboek van Anne een belangrijk en kwetsbaar verhaal over een meisje dat noodgedwongen moet onderduiken. Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 houdt ze haar dagboek bij. Als ze op radio Oranje hoort dat alle getuigenissen van het lijden van de Nederlandse burgers openbaar gemaakt moeten worden, besluit Anne na de oorlog haar dagboek te publiceren. Op vijftienjarige leeftijd sterft Anne in concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar vader, Otto Frank, overleeft en besluit het dagboek openbaar te maken.

Oorlogsdochters

Lord Westerham heeft vijf dochters. Allemaal proberen ze hun plek in de maatschappij te vinden. Pamela werkt in het diepste geheim voor MI5, terwijl haar zus bij het Franse verzet betrokken is geraakt. De rest van de familie zit in het kleine dorpje en probeert het hoofd koel te houden. Totdat er een lichaam wordt gevonden op het landgoed. Als ze erachter komen dat het een Duitse spion moet zijn, weten ze niet meer wie te vertrouwen is. Naar wie was de spion op weg? Wie verraadt hen?

H.W.R. was hier – Ernst Arbouw

In het bos, in de buurt van de stad Groningen, vindt journalist Ernst Arbouw H.W.R. TORONTO. CANANDA. in de boom gegraveerd. Wie was die H.W.R? Hij gaat op zoek in archieven naar de mysterieuze persoon. Uiteindelijk komt hij uit bij Harold Wilbert Roszell. Een eenentwintigjarige jongen die is gesneuveld bij de bevrijding van Groningen. Daar houdt de zoektocht niet op voor Arbouw. Hij schrijft het verhaal van deze op het eerste gezicht doodnormale jongen op. Een fascinerend verhaal over een Canadese soldaat die zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Soldaat van Oranje – Erik Hazelhoff Roelfzema

Erik Hazelhoff Roelfzema beschrijft zijn persoonlijke belevenissen in Soldaat van Oranje. Een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Erik vertelt hoe hij als eenentwintigjarige jongeman de overtocht naar Engeland maakt. Eenmaal in Londen aangekomen komt hij in aanraking met de geheime dienst. Hij wordt piloot bij de RAF en werkt vanuit de lucht mee aan de bevrijding van zijn vaderland.

De crèche

Amsterdam, 1942 – 1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche. De nazi’s hebben het omgetoverd tot verzamelpunt voor Joodse kinderen die op transport worden gezet. Betty Oudkerk is kinderverzorger in de crèche en ziet het als haar taak om de kinderen te helpen. In het diepste geheim weet het personeel van de crèche onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden. Maar dat brengt enorme risico’s met zich mee.

Otto Skorzeny – Stuart Smith

Otto Skorzeny was de favoriete commando van Hitler. De SS-Obersturmbannführer was in zijn tijd al beroemd en berucht, hij werd door sommige ‘de gevaarlijkste man van Europa’ genoemd. Otto was nogal een durfal en maakte naamsbekendheid met een onmogelijke missie om Mussolini te bevrijden. Nadat deze actie slaagde, volgden er nog talloze andere gedurfde acties van die onverschrokken en vindingrijke man. Stuart Smith loopt het levensverhaal na van deze tot aan zijn dood overtuigde nazi. Dit boek onderzoekt zijn verhaal en geeft een afschrikwekkend kijkje in het hoofd van een nazi.

Hier is het gebeurd – Ad van Liempt & Rolf Baas

Je staat aan de rand van een tarweveld in het gehucht Rademakersbroek, in de buurt van Varsseveld, waar op een dag in maart 1945 zesenveertig mannen werden geëxecuteerd en je denkt: hier is het gebeurd. Zo zijn er veel meer plaatsen. Fotograaf Rolf Baas en schrijver Ad van Liempt bezochten plekken waar tijdens de bezettingstijd bijzondere gebeurtenissen hebben voltrokken. In dit boek maak je kennis met de kleine plekjes die de uitkomst van de oorlog hebben bepaald.

Je mag wel bang zijn maar niet laf – Toni Boumans

Popke Bakker en zijn vrouw Dieuwke starten een garen- en bandwinkel in een klein Fries dorpje. Al snel groeit het uit tot de winkelketen P.S. Bakker. De streng gerefomeerde familie Bakker is een familie met aanzien. Maar ook met moeilijkheden, zo zijn enkelen kleinkinderen homoseksueel en hebben enkele kinderen een grote rol in de artistieke wereld. Als het Duitse leger Nederland invalt komt de familie in verzet. Lees over een familie die er alles eraan doet om hun lot te veranderen en hun vaderland te beschermen.

bron: bol.com