Earth day

Vier Earth Day met deze duurzame merken én duurzaamheidstips

Vandaag vieren we Earth Day – dé dag waarop we de aarde extra in het zonnetje zetten. Het beter behandelen van de aarde begint bij jezelf. Bijvoorbeeld bij duurzaam winkelen en consumeren, en door in je dagelijks leven bij te dragen aan een beter klimaat. Iets wat leuker en makkelijker is dan je misschien denkt. Hier delen wij een lijstje met duurzame merken én een paar simpele tips om heel makkelijk een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Duurzame modemerken

Filippa K

De missie van Filippa K is verantwoorde consumptie: ze moedigen iedereen aan om te investeren in minder kledingstukken van betere kwaliteit, die je jarenlang kunt dragen en koesteren. Ze produceren op de meest verantwoorde manier en met de hoogst mogelijke kwaliteit om ervoor te zorgen dat de items lang meegaan.

Aya Label

De designs van dit toffe swimwear label zijn gemaakt van 78% gerecyclede visnetten. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe gerecyclede en duurzame sotffen om mee te werken. Ook doneren ze een percentage van hun winst aan milieu-organisaties die de oceanen beschermen.

ARMEDANGELS

ARMEDANGELS wil laten zien dat mode ook anders kan; gegarandeerd leefbare lonen voor alle werknemers, milieuvriendelijke stoffen en zonder gebruik te maken van goedkope massaproductie. Van het simpele idee om T-shirts te printen en geld in te zamelen voor goede doelen is ARMEDANGELS uitgegroeid tot één van Europa’s grootste duurzame kledingmerken. Met hun nieuwe Circular Denim-lijn gaat het merk een stap verder met circulaire jeans. Daarin wordt voor het eerst 20% gerecycled biologisch katoen uit eigen snijresten gebruikt, waarmee ze onder andere een zero-waste productie bereiken. ARMEDANGELS streeft ernaar om een volledig circulair bedrijf te worden.

42|54

Het Belgische high-end activewear merk 42|54 komt binnenkort met een nieuwe collectie die volledig bestaat uit gerecyclede leggings. Voor een groene kledingkast ben je bij hen dus aan het juiste adres.

MUD jeans

Ook het Nederlandse circulaire MUD Jeans zet grote stappen om milieubewustere kleding te produceren. Iedere MUD Jeans is gemaakt met de laagst mogelijke impact op de planeet. Een paar MUD Jeans gebruikt 92% minder water dan industriestandaard en heeft 46% minder impact op de biodiversiteit. Het merk compenseert zijn CO2 uitstoot al jaren volledig, maar zet nu de stap om klimaat-positief te worden: voor iedere broek die er wordt ontvangen om te recyclen, wordt een bedrag aan Justdiggit gedoneerd om een boom te groeien. Ook kondigt MUD Jeans tijdens Earth Day haar tweede online vintage sale aan.

Scotch & Soda

Als toevoeging op de Born to Love-collectie van Scotch & Soda, verkoopt het merk kopjes en schotels gemaakt van gerecyclede oat shells ter ere van Earth Day. De milieuvriendelijke Born to Love-capsulecollectie wordt tijdens verschillende culturele momenten in het jaar uitgebreid. Al deze specifieke momenten staan in connectie met de merkwaarden van Scotch & Soda, zoals liefde, vreugde, zelfexpressie en het behoud van het milieu.

Duurzame tips voor een beter klimaat

  • Was minder én kouder. De mode-industrie is de op één na grootste gebruiker van water ter wereld. Elke wasbeurt kost water en gebruikt energie.Door je kleding minder vaak te wassen én de temperatuur op 30 graden te zetten, kun je jouw milieu-impact makkelijk verminderen.
  • Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Ga voor tijdloos en beperk je garderobe per seizoen tot slechts een paar kledingstukken. Investeer in degelijke stukken, voorkom impulsaankopen en laat fast fashion links liggen. Hier lees je hoe je mee kunt doen aan de strijd tegen fashion waste.
  • Gebruik minder plastic. Neem altijd een of meerdere tasjes mee wanneer je boodschappen gaat doen. Doe losse groenten en fruit niet in plastic zakjes en koop zo min mogelijk voorgesneden verpakkingen.
  • Zorg voor minder gif in de wereld. Helaas wordt onze aarde steeds meer vergiftigd, daarom is het belangrijk om te zorgen voor minder gif op onze aarde door minder producten met gif te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor biologische voeding en voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Wij deelden hier al een lijstje.
  • Eet vaker vegetarisch of vegan. De vleesindustrie verbruikt heel veel water en heeft een grote impact op de CO2-uitstoot. Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. En de vleesvervangers zijn tegenwoordig ook mega lekker.

Credits hoofdfoto: ARMEDANGELS