KLEUREDELSTENEN: A GIRL’S NEW BEST FRIEND

Bulgari

Summer glam time has arrived! Dé tijd om je kleurrijke kant te laten sprankelen, bijzondere kleuredelstenen te combineren met een jeans of juist op de rode loper de show te stelen.

Diamanten regeren de sieradenwereld sinds 1947 – het jaar waarin de diamantmijnonderneming De Beers voor het eerst de beroemde reclameslogan gebruikte: ‘A diamond is forever’. Nog steeds wordt de diamant gezien als hét liefdessymbool. Maar zijn diamanten nog steeds a girl’s best friend in de ogen van de huidige millennial luxeconsument of kunnen ‘fijne’ kleuredelstenen – die veelal onbekend zijn in het westen – concurreren met deze begeerde titel?

De nieuwe luxe voor millennials?

Een edelsteen is een substantie die over schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid beschikt. Hier vallen zowel diamanten als kleuredelstenen onder. Hoewel stenen zoals amethyst (paars) en blauwe topaas bekend zijn bij het grote publiek, zijn dit niet wat je noemt ‘fijne kwaliteit kleuredelstenen’. Er zijn kleurstenen die hen in schoonheid en kwaliteit overtreffen en die – helaas voor ons – ook veel zeldzamer zijn. Stenen als de blauwe saffier en robijn vallen hieronder als ook enkele andere kleurstenen die uit relatief jonge mijngebieden komen en in fenomenale kleuren voorkomen die je waarschijnlijk nog nooit gezien hebt.

Cate Blanchett in Chopard

Dit kan dan ook de stijgende interesse voor kleuredelstenen bij de millennial luxeconsument verklaren. Uit onderzoek blijkt dat millennials zelf hun aspiratie in het leven willen bepalen, in plaats van gezegd te worden wat ze dienen na te streven zoals de oude luxemerken gewend waren om te doen. Millennials kopen eerder iets voor zichzelf en hun eigen genot dan om anderen te imponeren. Ze kiezen voor luxeproducten die het beste hun waarden en zelfexpressie uiten.

Kleuredelstenen passen goed in dit plaatje omdat ze per definitie expressief en subjectief zijn doordat ze in alle kleuren van de regenboog voorkomen. Je kunt letterlijk de kleursteen uitzoeken die het beste bij je stijl past en de mijlpalen en relaties in je leven weergeeft.

De niet-te-missen stenen

Dus wat zijn nu enkele van die zeldzame kleuredelstenen die in de chicste en meest trendy kleuren voorkomen?

TROTSE BLAUWE SAFFIER

De steen die door de eeuwen heen gedragen is door keizers en anderen van koninklijken bloede. Blauwe saffier wordt vaak gebruikt in verlovingsringen of andere ‘kroonjuwelen’ omdat ze zeldzamer zijn dan de meeste diamanten. (Herinner je je nog de verlovingsring die Prins Charles aan Lady Di gaf – nu gedragen door haar schoondochter – en de kroonjuwelen die Máxima droeg tijdens de troonswisseling?). De steen staat symbool voor adel, oprechtheid, waarheid en trouw. Haar blauw wordt gezien als dé standaard van het beste blauw. Alle andere blauwe edelstenen (zoals blauwe topaas of tanzaniet) worden daarmee vergeleken en daartegen afgezet. Goede blauwe saffieren van ‘edelsteenkwaliteit’ van meer dan twee karaat zijn zeldzaam en worden zeer onregelmatig gedolven. Slechts een handvol goede stenen wordt wereldwijd dagelijks gedolven en de vraag is veel groter dan het aanbod. Wat weinig mensen weten is dat er naast blauwe saffieren ook schitterende roze (denk aan neonroze!) saffieren bestaan. En nog zeldzamer is de roze-oranje Padparadscha-saffier; het Singalese woord voor de roze-oranje lotusbloem én de steen die prinses Eugenie (dochter van Fergie, mocht je dat even vergeten zijn) in haar verlovingsring eerder dit jaar ontving.

NAOMI CAMPBELL

NACHTBLAUWE TANZANIET

Deze unieke violetblauwe edelsteen is een relatief jonge ontdekking. Tiffany’s vernoemde deze steen naar het land van herkomst, Tanzania, waar zij ontdekt werd in 1967 en wat nog steeds de enige herkomst ter wereld is van de tanzaniet. De intense blauwe kleursteen wordt regelmatig gespot op de rode loper. Bijvoorbeeld ook de verlovingsring van Penelope Cruz bevat een tanzaniet. Tanzaniet is ongeveer duizend keer zeldzamer dan de meeste diamanten. En omdat de kleur van een tanzaniet heel dichtbij die van de meestal duurdere blauwe saffier kan komen, vormt ze een aantrekkelijk alternatief voor de blauwe saffier.

ELEKTRISCH BLAUWE PARAIBA-TOERMALIJN

Een andere blauwe edelsteen in een onwerkelijk ‘elektrisch’ blauwe kleur is de Paraíba-toermalijn. Deze ultiem coole kleursteen is een heel recente ontdekking. Zij werd ontdekt in 1989 in de staat Paraíba, in Brazilië, met als gevolg uitzinnige edelsteenhandelaren in het westen en in Japan die als een blok vielen voor de ‘lichtgevende’ kleur van deze steen. Om je een idee te geven van haar zeldzaamheid: voor iedere tienduizend diamanten die worden gedolven, vindt men één Paraíba-toermalijn in edelsteenkwaliteit. Dus je kunt er zeker van zijn dat je een van de gelukkigen op aarde bent die haar mag dragen! Deze steen wordt dan ook gebruikt door de grote westerse juweliers in hun high jewelry-lijnen, zoals die van Louis Vuitton, Christian Dior en Chopard.

KOKET IN HISTORISCHE SPINEL

De lievelingssteen van de meeste edelsteendeskundigen en handelaren. Haar meest gewilde kleur is een intens rood stoplicht en een zuurstokroze kleur. Ze zijn nog zeldzamer dan (rode) robijnen en vaak van betere kwaliteit dan robijnen die meestal ‘insluitsels’ in de steen hebben terwijl spinels ‘schoner’ zijn. Daarnaast zorgen de hoge ‘sprankeling’ en historie van spinel ervoor dat zij behoort tot de topedelstenen in de wereld. Zo kun je een wereldberoemde rode spinel terugvinden in de Engelse staatskroon. De steen in de kroon heet de Black Prince’s Ruby; vernoemd naar prins Edward of Wales die haar ontving in 1367 als betaling na een van zijn oorlogsoverwinningen. Je kunt spinel verder terugvinden in prachtige andere kroonjuwelen door de eeuwen heen. Spinel wordt wel de bedriegende robijn genoemd omdat zij meestal in de geschiedenis werd aangezien als een robijn en zo – zeer ten onrechte – vaak werd ondergewaardeerd. Maar nu wordt ze gezien als een gewild alternatief voor de alsmaar in prijs stijgende robijn.Naast rood komt ze voor in koket, intens roze en in pastelkleuren zoals ijsblauw, lila, grijs en zachtroze. Je ziet haar ook terug in de mooiste sieraden van de beste juweliers in de wereld.

DUA LIPA

JALOERSMAKENDE GROENE TSAVORIET GRANAAT

Granaat? Maar is dat niet die heel donkerrode steen die je in antieke sieraden ziet of in de sieraden van je oma? Ja, het is dezelfde familie maar deze donkerrode steen die we kennen in het westen is dan ook de laagste kwaliteit granaatvariant die er is (sorry oma!). Sinds enige tijd worden er granaten gewonnen in intense kleuren waar je alleen van kunt dromen: van sprankelend gras- of mintgroen en mandarijnoranje tot sappig citroengeel en een uitzonderlijk roze-oranje kleur die zeer dicht in de buurt komt van de roze-oranje (en nog kostbaarder) Padparadscha-saffier. Tsavoriet werd ontdekt in 1967 door een consultant van Tiffany’s die aan het wandelen was in Tanzania, aangevallen werd door een buffel en in een kloof dook waar hij iets groens zag glinsteren. Dat vormde de introductie van tsavoriet aan de wereld. Hoewel ze vrijwel onbekend is bij het grote publiek, is de kwaliteit van een tsavoriet vele malen beter dan die van de vaak duurdere smaragd. Ze schittert meer en heeft minder insluitsels dan smaragden. Tsavoriet is zeldzamer dan de smaragd en tot op heden wordt ze alleen gedolven in het Tsavo National Park in Tanzania, op de grens tussen Kenia en Tanzania. Ook deze steen kun je terugvinden in de mooiste sieraden van ‘s werelds beste juweliers.

Kleuredelstenen zijn bij uitstek geschikt om een meer persoonlijke luxe uit te beelden en eisen daarom ook steeds meer hun plaats in de spotlight op. Time for the sexy stones to make their entrance!

Tekst Eva Meijer – Eva Gems & Jewels