Edouard Vermeulen zet zijn team op voetstuk in nieuw NATAN Atelier II in Brussel

Zijn opleiding als binnenhuisarchitect – die hij volgde in Brussel – diende als kennismaking om met volumes en materialen te werken. Op zijn 24e studeerde Edouard Vermeulen – founder van NATAN af en wilde niet voor een baas werken maar een eigen zaak starten. Na drie jaar gewerkt te hebben als decorateur, ontdekte hij zijn liefde voor mode. Toen hij het Modehuis Paul Natan ontdekte, was hij meteen verkocht. Hij vroeg of hij – gek genoeg – de hal kon huren, en daarop kreeg hij akkoord. Hier stelde hij zijn binnenhuisontwerpen tentoon. In datzelfde jaar nam hij het modehuis over en hernoemde het tot NATAN. In 1984 was zijn werk voor het eerst te bewonderen tijdens een presentatie van zijn eigen, eerste collectie.  

 

Brussel

Met het hoofdkantoor in het hart van Brussel is het bedrijf een nest van talent. Het zit boordevol ideeën en vele handen maken alles mogelijk. Edouard is overal bij betrokken, en zorgt ervoor dat het eindresultaat altijd de verwachtingen overtreft. Hij is erin geslaagd een uniek universum te creëren waarin vrouwen nog meer vertrouwen krijgen dankzij de energie van zijn ontwerpen. Edouard Vermeulen maakt al jaren mode voor de internationale royalty, waarvoor hij in maart 2003 is geëerd met het insigne van Officier van de Orde van koning Leopold II. Zijn creaties spreken ook artiesten en vele jetset-persoonlijkheden aan.

Atelier II

Atelier II is het nieuwe atelier van NATAN gelegen in het Place Georges Brugmann in Brussel. Het atelier is volledig toegewijd aan kennis en vakmanschap. Met hoge gegoten plafonds en knisperend parket zet Atelier II de toon. In de vijf verschillende ruimtes werken de naaisters van het prestigieuze Belgische huis aan collectors items, single pieces en exclusives voor verschillende lijnen. Edouard ontwerpt niet alleen Haute Couture, ook Pret-á-Porter collecties neemt hij onder de vleugels.  Met winkels in onder andere Amsterdam en Antwerpen, wordt nu Atelier II aan het lijstje toegevoegd. Edouard’s wens is om zijn kennis en het Belgisch vakmanschap zichtbaar en vooral toegankelijk te maken. Hij verlangt ernaar zijn naaisters – die hem al jaren trouw zijn – op een voetstuk te plaatsen. Hoe hij dat doet – en nog wat andere ins and outs over de ontwerper – vroegen wij hem.

Interview met Edouard Vermeulen

1. Allereerst, gefeliciteerd met het nieuwe Atelier II in Brussel. U wilt door middel van het atelier kennis en Belgisch vakmanschap zichtbaar maken. Wat houdt Belgisch vakmanschap voor u in? En waarin verschilt dit met anderen?

Hartelijk bedankt. Historisch gezien is België bekend voor zijn kennis in het behandelen van grondstoffen voor kledij en meubels, denk aan de katoennijverheid, wolbehandeling… Denk aan de regio’s van Gent, Brugge en Ieper – waar ik geboren ben. Maar verder is Atelier II voor mij een gelegenheid om mijn naaisters op een voetstuk te plaatsen waarvan er sommige al meer dan 25 jaar met mij werken. Dit vakmanschap is een goede mix tussen de juiste vorming en talent. Uniek in België zijn we doordat we het enige huis zijn met eigen couture winkel met ateliers en een pret-à-porter collectie.

2. Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit het straatbeeld als ik rondwandel. Ik kijk heel graag naar het gebruik van kleding, en stuur ook zo mijn collecties aan. Dit gaat van dames onderweg naar het werk, ’s avonds kijk ik wat dames dragen als zij uiteten gaan, naar een event, etc. Verder door citytrips naar bruisende steden, kunst-, interieur- of design expo’s,…

3. Wat vindt u het allerleukst aan ontwerpen?

Het leukste moment vind ik wanneer de creaties tot leven komen, dus wanneer de eerste prototypes arriveren en we onze fittings beginnen. Daar worden de laatste beslissingen gemaakt en zie je echt de stuks tot leven komen waar we heel het seizoen aan gewerkt hebben.

4. U heeft eerder bekend gemaakt dat u uw naaisters in Atelier II op een voetstuk wilt plaatsen, hoe doet u dit?

Gezien de jaren ze voor ons huis werken, denk ik dat Natan een leuke werkgever moet zijn als je in ons segment werkt. Het is een unieke locatie in Brussel, een prachtig appartement op een toplocatie met natuurlijke lichtinval. Ik prijs in ieder geval goed werk, gelijk waar mensen werken, maar ik denk dat onze ploeg hier met nog meer fierheid hun werk kan binnenstappen en ook in een estetisch mooie ruimte met nog meer zin iedere ochtend aan de slag gaat. We zijn een huis met een family spirit, daardoor werkt iedereen zoals ze voor hun eigen huis werken.

5. Wat is uw favoriete kledingstuk? Wat draagt uzelf het liefst?

Ik draag het liefst een rolkraagtrui, in de winter. Altijd donkerblauw of grijs. Ik ben niet “hype” gebonden, maar bij mij zit het in de kwaliteit van de producten.

6.Welk moment in uw carrière heeft u het meest trots gemaakt op uzelf?

Dit blijft nog steeds de trouwjurk van onze Koningin Mathilde, dit is ondertussen al een aantal jaren geleden, maar we mogen vaststellen dat deze jurk ervoor gezorgd heeft dat ons huis heeft kunnen groeien tot naar wie we nu zijn.

Een sneakpeak zien van zijn S/S19 collectie? Bekijk dan onderstaande galerij!