Style Icons

Audrey Hepburn, Iman, Jerry Hall, Marie-Hélène Arnaud en Mick Jagger – onder meer deze style icons zie je in de expositie van de Britse modefotograaf Norman Parkinson die nu in de Eduard Planting Gallery in Amsterdam te zien is. 

Norman Parkinson behoort tot de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Hij startte zijn carrière in 1931 en ontwikkelde zijn eigen onderscheidende stijl. De fotograaf bouwde in bijna zestig jaar een vernieuwend en omvangrijk porfolio op. Hij heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld bij het transformeren van modefotografie.

Internationale erkenning kreeg hij voor zijn baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. Door zijn dynamische, spontane en elegante stijl heeft hij voor een groot aantal toonaangevende fashion magazines gefotografeerd, waaronder Harper’s Bazaar, Vogue en Town & Country.

De portret- en modefotograaf heeft talrijke supermodellen, kunstenaars, schrijvers, musici, acteurs en Britse royals voor zijn camera gehad. In 1981 werd hij namens Koningin Elizabeth benoemd tot ‘Commander of the British Empire’ en ook geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen. De bijzondere expo is te zien tot en met 22 december eduardplanting.com