Happy World Vegan Day!

Het is World Vegan Day vandaag! Mocht je (beginnend) interesse hebben in veganisme is vandaag een goed moment om eens een documentaire te kijken (zoals The Game Changers) óf een vegan recept uit te proberen. Om het niet moeilijker voor je te maken hebben wij onze drie favoriete recepten voor je op een rijtje gezet!

Choco freak!

Wie houdt er nou niet van chocoladecake? Chocolade gecombineerd met sinaasappel is een heerlijke delicatesse en deze cake is daar het bewijs van. Het bijzondere aan deze chocoladecake is dat deze helemaal plantaardig is! Perfect dus om in november World Vegan Month te vieren. Verwarm de oven maar vast voor, het genieten kan beginnen!

Ingrediënten

Voor 10 personen

ei vervanger voor 5 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel
250 g bruine basterdsuiker
250 g Blue Band voor koken, bakken en braden 125 g pure chocolade

1 tl baking soda
1 tl appelazijn
1 tl vanille
snufje zout
rasp van 1 sinaasappel
100 g gekonfijte sinaasappel of gehakte sinassnippers

Voor het glazuur

150 g pure chocolade
1 tl sinaasappelrasp
1 el Blue Band Iedere Dag vloeibaar

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in.
  2. Meng in een klein bakje de ei vervanger met het water volgens de verpakking. Zet apart.
  3. Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  4. Mix de margarine met de bruine basterdsuiker met een staafmixer 3-5 minuten. Voeg hier het ei vervangermengsel, het zelfrijzend bakmeel, baking soda, appelazijn, vanille, de sinaasappelrasp en het zout aan toe. Roer niet te veel, zodat de cake luchtig blijft.
  5. Schep de gesmolten chocolade en gekonfijte sinaasappel nu ook door het beslag.
  6. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 55-60 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  7. Smelt ook de chocolade voor het glazuur au bain-marie. Voeg de andere ingrediënten eraan toe.
  8. Wanneer de cake is afgekoeld, kun je het glazuur over de bovenkant strijken. Versier eventueel met nog wat extra sinaasappelrasp.

Comfort Food

Pasta is ultiem comfort food, vooral tijdens de donkere en regenachtige maanden. November is niet alleen donker en regenachtig, maar het is deze maand ook World Vegan Month! Gelukkig zijn er ontzettend veel verwarmende plantaardige recepten. Maak bijvoorbeeld deze romige pasta met paddenstoelen en vegan bechamelsaus. Eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor 4 personen

500 g tagliatelle
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
600 g gemengde paddenstoelen, gehalveerd 2 el Blue Band Iedere Dag vloeibaar

Voor de bechamelsaus

30 g Becel Band Iedere Dag vloeibaar 30 g tarwebloem
250 ml ongezoete sojamelk, koud
2 el edelgistvlokken

snufje nootmuskaat
100 g vegan geraspte kaas (optioneel) zout en peper (met mate)

Om te serveren

verse peterselie en geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze

  1. Verhit de vloeibare margarine en fruit hierin de knoflook en gesnipperde ui twee minuten.
  2. Voeg de paddenstoelen toe en bak nog 10 minuten mee.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus door vloeibare margarine in een steelpannetje te verhitten. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde tot het eruitziet als nat zand. Voeg vervolgens geleidelijk de koude sojamelk toe. Blijf goed roeren.
  4. Wanneer de saus indikt, voeg je de edelgistvlokken, nootmuskaat, vegan geraspte kaas en zout en peper toe.
  5. Bereid de tagliatelle volgens de verpakking.
  6. Schep de gekookte tagliatelle om in de bechamelsaus en voeg de paddenstoelen toe.
  7. Serveer warm met verse peterselie en geroosterde pijnboompitten.

Vier World Vegan Day!

Deze heerlijke hartige plaattaart ziet er super feestelijk uit. De champignons, spinazie en zongedroogde tomaten zijn een perfecte combinatie. Dit recept is bovendien volledig plantaardig. Vier World Vegan Day met deze plaattaart en laat je verrassen!

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 rol vers bladerdeeg (of maak het zelf!)

2 tenen knoflook, fijngesneden
300 g verse spinazie
300 g champignons, gehalveerd

1 el Becel Original vloeibaar 200 g vegan roomkaas
4 el zongedroogde tomaten 150 g vegan geraspte kaas versgemalen peper

handje pijnboompitten, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Verhit de vloeibare margarine in een pan. Fruit de knoflook 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en bak tot deze net geslonken is. Zet apart.
  3. Bak de champignons in dezelfde pan met een snufje zout voor ongeveer 5 minuten.
  4. Knijp de spinazie uit en snijd het grof. Meng deze met de vegan roomkaas, zout en peper.
  5. Rol het bladerdeeg uit en smeer het spinaziemengsel erop. Beleg met de gebakken champignons, de zongedroogde tomaten en de vegan geraspte kaas.
  6. Bak de plaattaart 15 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Serveer met de geroosterde pijnboompitten en wat versgemalen peper.