Bijzondere expo in X BANK

De Nederlandse fotograaf Sabrina van den Heuvel ken je misschien van de opvallende zwart-wit portretten van zanger Pete Doherty en modeontwerper Bas Kosters, actrice Victoria Koblenko. Ze komt nu met een nieuw bijzonder werk; op de vooravond van Pride Amsterdam, donderdag 26 Juli, presenteert ze namelijk haar eerste mannelijke naaktserie (onderdeel van Corpus Dei) bij concept store en kunstgalerie X BANK. Het is de Nederlandse première van de expositie nadat zij afgelopen maart haar werk toonde bij Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence (NIKI).

In deze mannelijke naaktserie zocht ze inspiratie in een aan Michelangelo toegeschreven marmeren sculptuur van een ‘Gehurkte Jongeling’  (Hermitage, St. Petersburg) en de gedichten die Michelangelo wijdde aan God, zijn liefde voor de jonge edelman Tommaso de’ Cavalieri, de gedachte aan zondig genot, het lijden van de ziel en religieuze vervoering.

Net zoals in haar voorlaatste fotoproject, ‘Van Gogh Black&White’, komen ook in Corpus Dei emotionele thema’s als extase, geluk en verlangen op een treffende wijze naar voren. Zo verbindt de serie foto’s beeldende kunst, mode en poëzie tot een totaalconcept.

Sabrina’s verhaal? Als jonge fotograaf is het de ambitie van Sabrina zich internationaal te ontwikkelen. Gestimuleerd door Edwin Becker, hoofdconservator tentoonstellingen bij het Van Gogh Museum, meldde de fotograaf zich aan als artist-in-residence bij het NIKI in Florence, waar haar in het najaar van 2017 een positie werd toegekend. Becker ontmoette haar spontaan op een opening, zag haar werk, en raakte onder de indruk van haar originele en gedurfde aanpak. Hij spoorde haar aan om een fotoshoot te doen in de prachtige zalen van De Mesdag Collectie, wat uiteindelijk resulteerde in de serie Van Gogh Black&White.

De expositie “Corpus Dei” van Sabrina van den Heuvel is gratis te bezoeken van 26 juli tot 18 september in X BANK, Amsterdam.

X Bank
Spuistraat 172
1012 VT Amsterdam