Column Fidan: Nieuwe Maan

Het was de eerste keer tijdens een tv-uitzending dat het me zo heftig overkwam: angst. Bang om de controle te verliezen, bang om op mijn bek én om over mijn bek te gaan. De timing had niet slechter kunnen zijn. Ik zit bij ‘WNL Op Zondag’ met Rick Nieman. De gast naast mij is niemand minder dan premier Rutte. Het begint zoals altijd met tintelingen in mijn armen. Ik herken het meteen en schrik me kapot: ‘Niet nu!’ Daarna gaat het heel snel. Zweten, hyperventileren, licht in mijn hoofd. En het aller-, allerergste: ik word misselijk. Uiteindelijk is mijn grootste angst dat ik live zal overgeven. Ik zie het kotsfilmpje al viral gaan. De gedachte alleen al maakt me doodziek. Ik hap naar lucht. Praten leidt af, weet ik inmiddels. Ik kijk Nieman bijna smekend aan. Stel me een vraag, Nieman, nu! Intussen heb ik in blinde paniek mijn hand half in mijn broek gestopt om de band wat uit te rekken. De druk op mijn buik maakt nog misselijker. ‘Diep inademen door je buik’, denk ik. Acute buikgriep. Zo voelt het. Door mijn benen over elkaar te doen en ver voorover te leunen, probeer ik de hand in mijn broek te verbergen. Ik zie Rutte vanuit zijn ooghoeken kijken met een ‘wat is ze in vredesnaam aan het doen’-blik.

Ik was altijd al wel zenuwachtig voor optredens, maar dat was niets meer dan een gezonde spanning. Na mijn bevalling veranderde dat. De zenuwen maakten plaats voor een fysieke reactie, die ik niet ken. Na de eerste keer, vrees ik telkens voor herhaling. Selffulfilling prophecy. Het is eng, omdat ik er geen controle over heb. Na die uitzending, die ik overleefde, ging het van kwaad tot erger. Tijdens een radio-optreden rende ik een minuut voor tijd de studio uit. Het was óf dat (water drinken, gezicht wassen) óf ik zou sterven. Een dramaqueen moet ook wat. Voor de zomer – weer bij Nieman – moest de regieassistent tijdens een instartje mijn rits opentrekken. Die blik van Maurice de Hond vergeet ik niet meer. De hele uitzending zat ik met een ontblote rug die buiten beeld moest worden gehouden.

Vanaf september begin ik als presentatrice van het programma ‘Nieuwe Maan’, waar ik Nadia Moussaid (‘Laat op één’) opvolg. Inderdaad: wat een lef. Al zeg ik het zelf. Ik train om mijn zenuwen de baas te worden. Als u tips heeft, hoor ik het graag. En anders wens ik iedereen alvast veel plezier met mijn blundervideo die viral gaat.

Liefs,

Fidan