Waaorm wij nog steeds te weinig verdienen

Equal Pay Day. Het moment waarop wij vrouwen de rest van het jaar – symbolisch – voor niets werken. Mannen verdienen namelijk nog steeds gemiddeld 15,5% meer dan vrouwen. In een werkend leven komt dit neer op een bedrag van ongeveer €300.000,- dat vrouwen hierdoor mislopen. Dat moet anders en daarom voert WOMEN Inc. vandaag campagne. Samen met presentatrice en YouTube-ster Nieke Plas vraagt WOMEN Inc. aandacht voor de loonkloof.

WOMEN Inc. heeft in samenwerking met Loonwijzer berekend dat een man in een werkend leven gemiddeld €300.000,- meer verdient dan een vrouw. Dat is natuurlijk allang niet meer van deze tijd en dus roepen we met z’n allen: ‘Waar is mijn €300.000’. Hiervoor is onder meer de  Weet wat je waard bent-test ontwikkeld, waarmee je kan zien hoeveel je daadwerkelijk waard bent op de arbeidsmarkt!

Onderzoek

In het kader van Equal Pay Day heeft WOMEN Inc. nieuw onderzoek laten uitvoeren door Motivaction onder Nederlandse directieleden en senior managers. Uit de peiling blijkt dat werkgevers weten dat er een loonkloof bestaat tussen vrouwen en mannen, maar ruim de helft van hen (59%) denkt dat dit binnen hun eigen organisatie niet voorkomt. Dit terwijl cijfers van het CBS (2018) aantonen dat verschillen in beloning bij zowel particuliere bedrijven als overheid nog vaak optreden. Als werkgevers om hun mening wordt gevraagd geeft 76% aan dat ze de loonkloof onrechtvaardig vindt. Bovendien geeft ruim de helft van de werkgevers (53%) aan dat het vooral hun verantwoordelijkheid is om het op te lossen, maar dat ze niet weten wat ze hiervoor moeten doen.

Maandag 5 november staat WOMEN Inc. van 15.00 – 16.30 uur bij het Equal Pay Day-event van FNV om politici aan te spreken op hun rol omtrent de loonkloof. Iedereen is welkom om te baden in het GELDBAD vol met nepbiljetten ter waarde van het loonverschil €300.000,-. Waar? Centraal Vakbondshuis Utrecht, Hertogswetering 159, Utrecht