Helaas Sinterklaas, we moeten aan de speculaas

In september ligt het speculaasgoed al in de winkels, maar daar we kunnen nog enigszins van afblijven. In de maand oktober, als de dagen korter worden, wordt de neiging om te kopen (en te eten) al wat groter en vanaf november is er geen houden meer aan. Hoe kunnen we genieten van de feestdagen zonder die extra kilo’s aan te komen? Zeven tips om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen.

  • Bedenk, plan en koop alles in november (wat houdbaar is natuurlijk) ruim vÓÓr de Sinterklaasviering en het kerstdiner. Zo ben je minder geneigd last minute voor de makkelijke – lees calorierijke – voeding te gaan.
  • Koop pepernoten, speculaas en taaitaai pas als Sinterklaas in het land is, in het derde weekend van november.
  • Foodprepping kan ook met typisch Hollandse producten zoals pepernoten. Kies voor deze heerlijk verantwoorde vegan pepernoten van Rens Kroes.
  • Beweeg extra! Laat je auto staan en wandel voor de boodschappen naar je favoriete delicatessewinkel. Probeer zo tienduizend stappen per dag te halen, het ideale gemiddelde. Of doe een extra pilatesles voor die strakke core-spieren.
  • Eet bewust: borrelhappen eet je meestal niet omdat je honger hebt, maar omdat het zo gezellig ‘graait’. Kies dus voor gezonde borrelhapjes zoals een schaal rauwkost met tzatzikidip. Deze knabbelt iedereen in no time op.
  • Drink net als de diplomaten dat doen: water, wijn, water, wijn. Zo drink je niet te veel bij alle werkborrels en eindejaarsfeesten.
  • Op tijd naar bed doet wonderen! Bij onvoldoende slaap krijg je geheid de volgende dag last van ‘cravings’: je lichaam vraagt door slaapgebrek om extra energie in de vorm van suiker. Dit is makkelijk te vermijden door voldoende te slapen.

Maar vergeet bovenal niet te genieten! Die paar dagen zondigen kunnen echt geen kwaad voor je gewicht. Leg je ook neer bij het ongezonder eten van je vriend, kinderen en van jezelf tijdens de feestdagen. Ben je toch iets aangekomen, gebruik dan de maand januari om met een paar reset-dagen weer in het gezonde ritme te komen.

Drs. Marguerite van Randwijck – Holland Health Clinic
Het nieuwe health-concept Holland Health Clinic geeft cliënten inzicht in hun huidige gezondheidsstatus. Het team van specialisten zorgt ervoor dat cliënten in hun ideale level van gezondheid – de Green Zone© – komen én blijven, door een combinatie van regelmatige beweging, de juiste voeding en persoonlijke stressmanagement.

www.hollandhealthclinic.com