Thuis bij interior designer Julie Brandt

Kerstmis is een feest voor de zintuigen in het huis van de Deense interior designer Julie Brandt. Het thema voor dit jaar: herfstweide.

 

Met een gezin dat bestaat uit vier jongens, gaat kerst over tradities – de oude, maar ook om nieuwe te kunnen omarmen, legt Julie Brandt uit. ‘In mijn jeugd verstuurden we met de feestdagen altijd kerstkaarten en brachten we veel tijd door met het gezin. Dit jaar doen we hetzelfde, maar ik heb ook mijn eigen draai gegeven aan onze kersttradities.’

Toen de familie de villa ten noorden van Kopenhagen kocht in 2006, was een grondige opknapbeurt nodig aangezien de villa uit 1885 komt. De villa is zorgvuldig gerestaureerd en de oorspronkelijke klassieke stijl is behouden gebleven, maar uiteraard heeft het interieur de identiteit van Julie Brandt. Alle deuren in het huis komen van verschillende oude panden en zijn daarna gerestaureerd. Sommige deuren zijn afkomstig van een oud herenhuis op Funen (Deens eiland), anderen zijn weer van een oud herenhuis in Kopenhagen, en weer anderen zijn gemaakt door een timmermansbedrijf dat de oude deuren heeft nagemaakt.

De drie open haarden in het huis komen uit Frankrijk en zijn antiek, of ze zijn gebouwd van de oude stenen pilaren uit het huis waar Julie is opgegroeid. De villa is vandaag de dag ideaal voor het vieren van Kerstmis, wat al begon in november met het schrijven van de kerstkaarten en het kopen van de eerste kerstcadeautjes. December is een drukke maand, zowel in Julie’s bedrijf The Brandt Studio als thuis waar de kinderen en de kersttradities een hoge prioriteit hebben, dus om vroeg te beginnen met alle kerstvoorbereidingen is een must. Zelfgemaakte kerstversieringen en gemberbroodhuizen versieren zijn een vaste traditie van de familie Brandt geworden. En iedereen gaat mee als de kerstboom wordt omgehakt in de nabijgelegen bossen.

De kinderen helpen ook een handje met het decoreren. Ze maken hun eigen kerstmanfiguren en decoreren het huis. Ze hangen kerstsokken op, maken gevlochten harten van behang en inpakpapier en helpen met het ophangen van de vele kerstlichtjes. ‘Het is leuk om versieringen te hebben die we jarenlang hebben bewaard. Vooral als het uit de kindertijd stamt. Ik heb een kerststal en kerstballen van vroeger, die betekenen veel voor me vanwege de vele herinneringen.’

Benieuwd naar de rest van het artikel én de vele foto’s? De Talkies DECEMBER issue ligt vanaf 7 december in de winkels. Abonneren op Talkies doe je hier en de nieuwe editie bestellen kan ook.