Lonneke haar Digital detox in Vietnam

Al weken was ik aan het aftellen. Na een lange tijd hard gewerkt te hebben gingen we als gezin een reis door Vietnam maken. Maar ik wilde deze vakantie op een andere manier beleven. Ik wilde even los van social media en los van laptop en telefoon. Ik wilde honderd procent genieten van deze mooie reis en mijn gezin. Ik twijfelde of ik het zou kunnen, wat mijn volgers ervan zouden vinden en wat het met me zou doen… maar ik heb het gedaan en hoe ik dit heb ervaren lees je hier!

Ik ben al zeven jaar bijna 24/7 online. Zeven jaar geleden begon mijn online avontuur met stylemyday.nlen de bijbehorende socials. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik op mijn social mediakanalen veel leuke, interessante dingen kan delen. Mijn volgers groeiden snel. Ik kan er mijn eigen verhaal vertellen, mijn stijl laten zien en samenwerkingen met merken opstarten. Maar ik merkte wel dat ik écht structureel moet posten om ‘zichtbaar’ te blijven, dus besloot ik met zeer grote regelmaat posts op Instagram en Facebook te plaatsen. Dat ritme heb ik mezelf waardoor ik snel zichtbaar ben geworden voor een groot publiek. Ik heb de eerste jaren honderd uur per week gewerkt. Naast mijn stylingopdrachten en klanten had ik ook een groot platform draaiende te houden.

Time management

Nu ik in België woon en het merendeel in Amsterdam gebeurt, zijn ook de vele reisuren niet te onderschatten. Daarnaast heb ik de leukste echtgenoot en drie beeldige jongens die het ook leuk vinden om aandacht te krijgen – ik vind het natuurlijk ook heerlijk om tijd aan hen te besteden. Mijn geheim is time management en goed aanvoelen hoe ik mijn tijd verdeel, zakelijk en privé. Ik heb een afwisselend leven en maak veel leuke dingen mee, dus ik vind het leuk om dit te delen. Dat doe ik al zo lang dat dit mijn ritme en automatisme is geworden. Maar het ‘op-kamers-gaan’ van onze zoon Pim heeft me aan het denken gezet. Heb ik wel genoeg van hem genoten? Ben ik er wel genoeg voor hem geweest? Heb ik niet te hard gewerkt? Voor ik het weet gaat de volgende zoon ook het huis uit, en zitten we over een paar jaar met zijn tweetjes. Het was een eye-opener. Het was een gevoel en vanaf dat moment heb ik besloten om het wat rustiger aan te doen, mijn telefoon wat vaker weg te leggen, niet van álles foto’s te maken en meer stil te staan bij het moment. En toen was daar het moment dat ik met mijn hele gezin (oh yes) 3,5 week op rondreis ga door Vietnam. Wat een rijkdom!

En wat een ervaring. Eenmaal aangekomen geeft het een hoop rust niemand te dwingen of vragen om foto’s van mij te maken. Ik wil niet dat iedereen op mij moet wachten, omdat ik snel nog even iets wil delen. Ik wil niet in elk restaurant foto’s van mijn eten maken zodat mijn gezin moet wachten totdat ze mogen beginnen. Ik wil zelfs even níet op de foto. Me niet opmaken, mijn haren niet föhnen en niet na hoeven denken wat ik wil dragen. Onzichtbaar wil ik zijn. Alleen zichtbaar voor mijn gezin en mezelf en ultiem genieten. Niet omdat ik het beu ben, integendeel, maar ik wil gewoon even ervaren hoe het is om bijna een maand offline te zijn. Na al die jaren wil ik kijken of ik dat kan en hoe ik dat voel en zou beleven. Geloof me, ik heb echt wel getwijfeld en was best onzeker omdat ik toch bang was dat mijn volgers teleurgesteld zouden zijn. Bang dat ze me zouden vergeten of ontvolgen. Gek toch?

Pas drie dagen voor vertrek vertel ik het mijn man Luc, die er een beetje lacherig over doet, omdat hij niet goed begrijpt wat ik bedoel met offline zijn. Ik raak geïrriteerd, omdat hij mijn plan niet de hemel in prijst en niet zegt hoe geweldig het wel niet is dat ik dat doe. Haha, dat is toch een giller dat ik dat van hem verlang? Hij zegt: ‘Schat, doe vooral waar je zelf gelukkig van wordt, dan zijn wij ook gelukkig’. En inderdaad, hij heeft gelijk! Ik doe het voor mezelf en voor niemand anders. Weer een eye-opener.

Meer lezen? De Talkies SEPTEMBER issue ligt vanaf 14 september in de winkels. Abonneren op Talkies doe je hier en de nieuwe editie bestellen kan ook. 

Tekst en fotografie Lonneke Nooteboom