Slapen in een hijskraan

Op zoek naar een bijzondere overnachtingsplek? Zoek niet verder en boek een nachtje (of langer) The Yays – Crane Apartment. Het unieke designappartement is gevestigd in de voormalige Figee-kraan 2686 op het KNSM-Eiland in Amsterdam. De kraan is na een renovatie in het Friese Franeker weer terug in zijn thuishaven aan het IJ.

Op 21 november 1944 blies een Duitse Sprengcommando alle havenkranen aan het IJ op. Na de oorlog kwamen er nieuwe kranen, gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM). Deze kranen werden gebouwd door de Haarlemsche Machinefabriek van de Gebroeders Figee met als doel om schepen uit te laden in de haven van Amsterdam. Maar de wereldhandel schakelde over van stukgoed op containertransport, het IJ werd te klein, de kranen te fragiel en 1979 staakte de laatste grote rederij, de KNSM, haar werkzaamheden. Het Oostelijk Havengebied raakte in verval en veranderde in een woestenij van gras, rails en lege loodsen. In 1975 besloot de gemeenteraad van Amsterdam al het Oostelijk Havengebied een woonbestemming te geven. Van de vele hijskranen aan de kaden werd er één van de sloop gevrijwaard: kraan nummer 2868 aan de Surinamekade op het KNSM-Eiland, gebouwd in 1958. Op initiatief van een buurtbewoner en in samenwerking met stadsdeel Oost, de gemeente, monumentenzorg en Yays Concierged Boutique Apartments is de bestemming van de kraan gewijzigd en de restauratie van de kraan mogelijk gemaakt.

 

De Figee-kraan is in januari 2016 over het IJ vervoerd naar Friesland voor een grondige restauratie en is sinds enkele weken weer terug op zijn plek. Het unieke monument is ingericht als appartement door de Amsterdamse designer Edward van Vliet maar met behoud van zijn karakteristieke uiterlijk. De kraan is nieuw leven ingeblazen en omgedoopt tot The Yays – Crane Apartment.

Wat je kunt verwachten? Sowieso een zonsondergang zoals je ‘m nog nooit eerder gezien hebt. De designstudio telt drie verdiepingen met een keuken, zithoek, badkamer met bad, twee slaapkamers en vanuit de slaapkamer op de bovenste verdieping heb je past echt een magistraal uitzicht over het IJ. Huwelijksnachtwaardig!

Vanaf januari 2018 is het mogelijk om in The Yays – Crane Apartment te verblijven. Meer info vind je op www.yays.com.