Hotspot

48h in Porto met Maison Albar

Op dik tweeënhalf uur vliegen van Amsterdam ligt het pittoreske Porto. De stad wordt weleens omschreven als minder druk dan Lissabon en misschien wel authentieker wegens zijn lokale karakter. De conciërge van het glamourachtige Maison Albar Hotel in Porto tipt ons de leukste bezienswaardigheden en lekkerste restaurants.

‘Porto kun je het beste te voet ontdekken. Start de dag met een pastéis de nata bij Manteigaria in Rua de Alexandre Braga. Je kunt buiten de patissiers het deeg van de custardtaartjes zien rollen. Er wordt aan de bel getrokken als de Portugese specialiteit af is. Een bezoek aan Porto is niet compleet zonder de traditionele winkels Merceria de Bolhão, Comer e Chorar por Mais en A Pérola do Bolhão te bezoeken. De winkels bestaan al zo’n honderd jaar. Na het bezoek raden we je aan om de Santa Caterina straat op te lopen en de Santo Ildefonso-kerk te bezoeken. De gevel van de kerk belichaamt de beroemde blauwe tegeltjescultuur die we hier kennen. Mocht je dol zijn op die cultuur dan is treinstation São Bento prachtig om te zien. Hier vind je meer dan 20.000 Azulejo-tegels. Vanuit het treinstation kun je in korte tijd naar de Rua das Flores lopen. Hier vind je kleine winkels, cafés en restaurantjes. Bij Mercador Café kun je licht lunchen of snacken. Keer naar rechts en proef de authentieke sfeer in Rua de Belomonte en Rua das Taipas. De Portuguese Centre for Photography is een oude gevangenis waar je op de bovenste verdieping een mooi uitzicht hebt op de stad. Nog zo’n noemenswaardig uitzicht heb je vanuit Torre dos Clérigos. Alle grote wijnhuizen bieden tours aan, maar wij raden gasten altijd Churchill’s Port aan. Museum WOW Porto laat men kennismaken met Port en de rijke geschiedenis ervan. Je kunt met de riviertaxi terug naar de noordelijke oever. Hier stap je op de historische tram die je terugbrengt naar het centrum. Voetgangers die het uitlopen kunnen een kijkje nemen in Tram Museum of Custom House, waar zo nu en dan exposities worden gehouden. Party animals kunnen clubben in Passos Manuel en wie het wat rustiger aan wil doen kan relaxen in Maus Habitos.’

Leuke Buurten

‘Onze favoriete buurten zijn Foz district, Passeio Alegre en Cedofeita.’

Restaurants

‘Vapor Restaurant – Leuk tentje om gegrilde sardines of mosselen te eten in het authentieke dorpje Afurada.

Mito – Het restaurant is de gerealiseerde droom van chef Pedro Braga. Het leent zich goed voor een lang diner of gezellige lichte lunch. De gerechten worden met lokale ingrediënten bereid en kunnen met de hele tafel worden gedeeld. Het bevindt zich op zo’ n vijf minuten lopen van het hotel.

Elemento – Alle gerechten worden op brandhout bereid. De open keuken heeft een mooie oven waar gegrild en gerookt wordt. 

Marisqueira A Antiga – Het oudste zeevruchtenrestaurant in een klein vissersdorp is dé plek bij uitstek om verse vis te eten. Overigens raden we ook Restaurant Afurada e Matosinhos aan voor verse vis.

Cúmplice Steakhouse – Als je dol op vlees bent dan is dit het beste steakhouse in town!’

Tip voor vermoeide benen

‘Heb je veel gelopen? De kabelbaan biedt dan uitkomst om je in drie minuten van Batalha naar de kade van Riberia te brengen. Het uitzicht over de Douro is spectaculair. De spoorweg is in eerste instantie gebouwd om vracht te transporteren en dan met name portwijn. Escadas do Codeçal rondom de Sé Cathedral is één van de meest pittoreske plekjes in Porto. De 18e-eeuwse Nossa Senhora do Patrocinio is ook een bezoek waard.’

@lemonumentalpalace

Tekst Marina de Massiac
Fotografie Maison Albar Le Monumental Palace