Verrassende reis

Maak kennis met de minder bekende kant van Dubai!

Dubai, stad in de Verenigde Arabische Emiraten, is voor veel mensen the place to be vanwege de bijzondere luxe, het warme klimaat (behalve dan tijdens de zomermaanden, waarin het toch wel erg benauwd wordt), de prachtige stranden en het bruisende stadscentrum met de vele wolkenkrabbers. Daar waar niets te gek lijkt te zijn en alles mogelijk is. Visit Dubai nodigde ons uit om dit allemaal te ervaren, maar om daarnaast ook kennis te maken met de kant van Dubai die misschien minder bekend is. Want ja, ook Dubai heeft geschiedenis en cultuur en hoe geweldig dat wij dat mochten ervaren en met jou mogen delen.

Na een zeven uur durende vlucht met de Airbus van Emirates komen we aan in Dubai en vertrekken we naar ons hotel. We overnachten in het Al Seef Heritage hotel van Hilton. Een hotel met authentieke Arabische uitstraling, gebouwd van koraalsteen – waar vroeger de luxe huizen van werden gemaakt. We komen laat in de avond aan en wanneer ik de volgende ochtend onder begeleiding van rustgevende Arabische muziek naar het ontbijtbuffet wil lopen in een ander gebouw, blijkt dat toch lastiger dan van tevoren gedacht. Gelukkig kom ik iemand tegen van de receptie die me met een golfkarretje naar de juiste plek helpt.

Het historische hart van dubai

Aan de oevers van de Dubai Creek – daar waar de stad Dubai is ontstaan, in eerste instantie als vissersdorpje – bevindt zich het historische hart van de stad. Met een traditionele Abra varen we naar de overkant van de Creek om een aantal historische musea en traditionele souks (markten) te bezoeken. Een bijzondere mix van kruidige geuren van specerijen komen je tegemoet. Gouden sieraden, geweven kleurrijke stoffen, geurige kruiden, Arabische koffiepotten, wierrook, parfum en nog vele andere producten zijn op deze markten te koop. 

In de Arabische cultuur zijn geuren en parfum ontzettend belangrijk. Niet om voor jezelf te dragen, maar ook om gastvrijheid uit te stralen naar vrienden en familie die op bezoek komen. Sommige geuren worden op de kleding of het haar gedragen en anderen doordrenken het huis. In de 8e eeuw werd oudh het meest gewilde ingrediënt in het Midden-Oosten, omdat het afkomstig was van het duurste hout ter wereld, de agarboom (aquilaria). Oudh is diepgeworteld in de cultuur van de regio en wordt zeer gewaardeerd om zijn unieke en sensuele aroma. Mediteren, harmonie en evenwicht creëren waren enkele van de gebruiken van dit juweel. Meer van dit soort weetjes leerden we in The Perfume House.

The Perfume House Dubai
The Perfume House

Iftar

Op het moment dat we Dubai bezoeken is het Ramadan. In de avond bezoeken we een moskee in het ‘oude’ gedeelte van Dubai en krijgen we uitleg over de Arabische gewoonten en het Islamitische geloof en zijn we aanwezig bij de Iftar, het breken van het vasten. Je start natuurlijk met een dadel en een kopje Arabische koffie en vervolgens komt er een overvloed aan lekker eten tussen alle ons allemaal in te staan. De hoeveelheid zoetigheden na de maaltijd mogen zeker ook niet vergeten worden. 

Iftar Dubai
Iftar

Zie ook: TAIKO OPENT OFFICIEEL HAAR DEUREN IN DUBAI

Museum of the future

De tweede dag van de trip bezoeken we het Museum of The Future. Dit ‘levende museum’ laat zien hoe de wereld er over vijftig jaar uit kan zien. Door duidelijk te maken hoe innovatieve oplossingen – van kunstmatige intelligentie tot toegevoegde realiteit – onze levens kunnen verbeteren, draagt het bij aan een betere wereld en sterkere wereldeconomie. Daarnaast is het museum een voedingsbodem voor wereldwijde intellectuele ontwikkeling waarin het hoofdkantoor van het Great Arab Minds-initiatief is ondergebracht. Onderwerpen die aan bod komen zijn de toekomst van reizen en leven in de ruimte, klimaatverandering en milieu, gezondheid, welzijn en spiritualiteit.

Museum of Future

Into the desert

Een grote tegenstelling met het centrum van Dubai met de hoogste gebouwen en de futuristische uitstraling, onder andere door de verhoogde metrolijn die boven de wegen zweeft, is de woestijn waar we weer teruggaan naar de oorsprong van deze plek in het Midden-Oosten. Met Platinum Heritage maken we een woestijnsafari in oude Landrovers. Onze chauffeur lijkt haast te hebben en racet in een sneltreinvaart over de duinen heen, wel heel vet! De rest van de dag en avond verblijven we in een traditioneel bedoeïnenkamp in de Dubai Desert Conservation Reserve waar we na zonsondergang genieten van een geweldig diner in sprookjesachtige setting en zelfs een rondje op een kameel mogen rijden, iets te eng naar mijn idee, haha.

Burj al Arab

De Burj al Arab is een van de meest luxueuze hotels in Dubai. Het wordt ook wel het zevensterrenhotel genoemd waar je voor een overnachting al gauw 16.000 euro wegtikt. En dan te bedenken dat een van de gasten een jaar in dit hotel verbleef. Nogmaals: niks is te gek in Dubai.

Burj al Arab

The View Palm

Bij The View at The Palm heb je op een hoogte van 240 meter een adembenemend 360-gradenuitzicht op Palm Jumeirah langs het glinsterende water van de Arabische Golf met in de verte de skyline van Dubai.

The View Palm
The View Palm

Mimi Kakushi

De afsluiter van onze trip bestaat uit een diner bij Mimi Kakushi. Volgens sommigen het beste Japanse restaurant van Dubai en ook al heb ik zelf niet alle Japanse restaurants daar uitgeprobeerd, ik durf te zeggen dat ik hier echt geniet van alle gerechten waaronder: carpaccio van octopus, heerlijke Wagyu Beef met verse truffel en geweldige sushi. Zeker een aanrader dus tijdens je trip in Dubai!

Tekst: Renee Engbersen